Tankar om Olenklints spelkrönika

Det finns många intressanta tankar i Daniel Olenklints spelkrönika i senaste Travronden. Särskilt viktigt tror jag det är att göra något åt sändningarna under V75-dagarna. Det lokala perspektivet lyser tyvärr ofta mest med sin frånvaro. Den i och för sig eminente programledaren Per Skoglund har ofta så fullt upp i studion att det ibland känns som att tävlingarna långt där borta i Boden eller Tjotahejti mest är en ursäkt för att få sända studiopratet.

När V75 till exempel gick i Umeå senast och Jan-Olof Persson var en av huvudpersonerna hade det passat som handen i handsken att intervjua honom inför Berth Johanssons lopp med tanke på att Jan-Olof faktiskt en gång i tiden startade sin karriär som lärling hos just Berth. Alla kan säkert rada upp den typen av exempel. Så mer närvaro på tävlingsbanan är verkligen att rekommendera. 

Håller också med om att tunna guldlopp borde bort. Det är dock att generalisera om man påstår att alla guldloppen i vinter har varit urkassa. Några har faktiskt hållit överraskande bra kvalitet. Men totalt sett räcker de få tillfällena inte till för att motivera guldklassens prispengar. Och precis som Daniel Olenklint föreslår är det ju faktiskt ganska enkelt att skriva om propositionerna. Kanske också blanda in ännu fler klasser. Brons på start, silver med 20 meter tillägg och guld med 40 meter?

Däremot tycker jag att V7 är en usel idé som faktiskt är ett potentiellt hot mot hela V75. För egen del lade jag helt av att spela på lördagstravet när det där experimentet pågick en gång i tiden. Samma gjorde de flesta av mina kompisar. I stället satsade vi på Stryktipset och liknande. ATG riskerar för övrigt samma reaktion när man nu tänker börja med GS7. 

För mig som småspelare innebär V7 att om jag prickar in sju rätt på mina 360 rader får jag bara en liten plutt medan däremot den kapitalstarke storspelaren får 2,5 gånger så mycket som jag trots att jag med mina relativt få rader stått för en mycket starkare prestation. V7 är gravt orättvist för småspelare som vill ha utdelning även på sex och fem rätt. Och då blir alternativet att gå över till Stryktipset eller liknande. 

Tack för resten för den kvalitetshöjning det nya tidningsupplägget inneburit.

Detta är insänd text till Travrondens redaktion. Skribenten svarar för fakta, analys och ställningstagande.
13 februari Ingvar Ohlin

Hur gagnar dessa mediala satsningar sporten?

Jag har under en tid förundrats över den mediala satsning ATG gör, dels på ”nätet” och dels i de direktsända travprogrammen på televisionen.

3 mars Bengt Olson, Umeå

Svar till Ingvar Ohlin

Hej Ingvar!

24 februari Anders Strandberg

Svar till Strappa 71

Tack för responsen! Men jag håller ändå fast vid att V7 är djupt orättvist mot oss småspelare. För många av oss satsar våghalsigt och hoppas varje lördagförmiddag att vi ska bli verkligt rika.

19 februari Ingvar Ohlin

Behöver domarna syntestas?

Det är inte utan att man ifrågasätter om man ska fortsätta att spela på trav när domarna kan vara så inkompetenta och ändå få fortsätta!

17 februari Clemens Råvik

Svar till Ingvar Ohlin

De som har mest att vinna på valet att spela för "endast alla rätt" är de som spelar lite mindre, favoritbetonade system.

14 februari Strappa71

Ta efter Nordamerika

En regel från Nordamerika som är värd att titta på: Stör du en medtävlande flyttas du bakom denna, spelar ingen roll om det är från start eller på upploppet.

11 februari Per Henriksen

Gör om V75 Champions!

Inget ont om V75 Champions, ej heller om Jörgen Westholms bravader i årets upplaga på Åbytravet. En vinnare är alltid en vinnare.

6 februari Hans Karlsson, Per-Åke Granlund

Banorna: Därför skriver vi på marknadsavtalet

För ganska exakt ett år sedan pågick debatten kring avtalet om ljud- och bildrättigheterna som varje travbana äger.

3 februari Jägersro, Romme, Rättvik, Östersund med flera travbanor

Böter

● 30.000 kronor i böter för otillåtna preparat i stallet.

● 40.000 kronor i böter för att ej hållit rakt spår på upploppet i ett travlopp.

30 januari Mats Svanhall

Efter travkarriären: ett ekonomiskt förslag

Fick en idé om hur spelarna och Atg kan bidra till att ta hand om våra hästar när karriären som spelobjekt är över.

17 december 2019 Anders Eriksson

Sidor