Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Anders Jonsson: "Nu är i alla fall tärningen kastad"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Sänkt skatt på plussidan, men ingen reglerad vinståterbetalning för spel på hästar på minussidan. Så kan man sammanfatta innehållet i den med spänning emotsedda spelutredningen. Nu tar den politiska processen vid och det långt ifrån säkert att utredaren Håkan Hallstedts förslag kommer att stå sig.

Hallstedt vill ha med så många utlandsbaserade spelbolag som möjligt i det svenska licenssystemet. Målet är att 90 procent av de spelbolag som idag opererar från utlandet ska ansluta sig till licenssystemet inom två år när det är infört.
Därför föreslår han en skatt på 18 procent av spelbolagens behållning sedan vinsterna betalts ut till spelarna. Om det förslaget bli verklighet skulle ATG med nuvarande omsättning kunna generera drygt 700 miljoner mer per år till hästsporten.

Nu återstår en hel del turer innan den exakta skattesatsen fastställs. Det framstår inte som särskilt sannolikt att finansministern nöjer sig med 18 procent när exempelvis Danmark satt skatten till 20 procent. Om finansminister Magdalena Andersson i slutändan överhuvudtaget går med på att förlora mer än en halv miljard på spelet på hästar.
För att göra det nya licenssystemet så attraktivt som möjligt vill Håkan Hallstedt också att vinståterbetalningsgraden inte ska regleras för olika spel. Det innebär att spelbolagen själva får avgöra hur mycket som ska gå tillbaka till spelarna.

Spelbolag som konkurrerar med ATG kan exempelvis försöka bygga upp ett eget V75 med stora potter genom att betala tillbaka mer än de 65 procent som ATG erbjuder.
På en licensmarknad med många stora etablerade spelbolag kommer rimligen konkurrensen att öka. Blir det uppenbart för spelarna att det lönar sig bättre att spela V75 någon annanstans kan travsporten vara illa ute.
Därför har just kravet reglering av återbetalningsgraden varit ett viktigt krav från hästsportens sida. Men den argumentationen har man hittills förlorat. I utredningsförslaget föreslås heller inget om att hästsporten skulle ha rätt att ta betalt av andra spelbolag än ATG som arrangerar spel på hästar. Det blir en sak för sporten själv att försöka skriva avtal om rättigheter att använda startlistor, sportdatabasen och ljud- och bild. Om det går är skrivet i stjärnorna.

Ändå sopar ATG:s VD Hasse Skarplöth undan att en ökad konkurrens kan leda till ett sämre resultat för ATG.
- Den konkurrensen har vi ju redan, blir det korthuggna svaret.
Andra, som Svensk Travsports generalsekreterare Johan Lindberg, är mer oroad över att Håkan Hallstedt inte föreslår någon reglering av återbetalningsraden och det kommer att vara en av de saker som ST kommer att trycka på i sitt remissvar och det fortsatta arbetet med att påverka politikerna inför det kommande riksdagsbeslutet.
Utöver det kommer hästsporten också att kritisera att utredarens förslag inte är tillräckligt när det gäller spelansvar och konsumentskydd. En ny spelreglering bör innehålla ett tak för vinståterbetalning, ett bonustak och en riskkvalificering av olika spel, kommer det att heta.

Varför ska då de utländska spelbolagen som idag betalar en procent i skatt på Malta flytta till Sverige. Kanske för att de annars är kriminella enligt utredningen. Det hotet tillsammans med en förmånlig skatt och hur storåterbetalning som helst till spelarna locka bolagen att bli legitima genom att skaffa licens.
För att straffa de som ändå tänker sig fortsätta som idag från utlandet föreslår Håkan Hallstedt kraftiga sanktionsavgifter och hårda fängelsestraff, men avstår från att lägga förslag om blockerade IP-adresser av integritetsskäl. Istället ska en varning komma upp om att man är på väg att kontakta ett illegalt spelbolag. Om detta är tillräckligt för att stoppa bolag som inte har licens i Sverige att ändå ta spel i Sverige återstår att se.

Blir det då någon ny reglering av spelet den här gången? Det har funnits en rad spelutredningar tidigare som alla lagts på hyllan.
För att politikerna kommer att samla sig och klara av att fatta beslut den här gången talar att sex av åtta partier i riksdagen kommit fram till att det är nödvändigt. På presskonferensen stod också statsrådet Ardalan Shekarabi (S) tillsammans med Olof Lavesson, moderat ordförande i riksdagens Kulturutskott och tog emot utredningen.
Enligt Shekarabi är Spelutredningen en av de svåraste utredningar som regeringen tillsatt under mandatperioden och regeringen har arbetat tillsammans med den borgerliga oppositionen under utredningens gång.
Men nu vidtar sedvanlig remissomgång och därefter en politisk process, inte minst internt i kanslihuset, innan en proposition kan läggas. Planen är att ett beslut ska tas i riksdagen innan valet nästa höst. Då kan den nya spelregleringen träda i kraft den 1 januari 2019.

Möjligen kan en del av processen försenas av en del frågor som måste notifieras och godkännas av EU. Där har Sverige dock en fördel av att Danmark ligger före i processen och att EU-kommissionen inte är lika kaxig gentemot medlemsländerna efter Brexit.
På min fråga om Ardalan Shekarabi tror att han kommer att lyckas bättre med spelfrågan än andra frågor som han ansvarat för sedan han blev minister log han snett.
– Om du menar att det finns större utsikter än regionreformen så är svaret ja.
Samma sneda leende och ett undvikande svar kom på frågan om finansminister Magdalena Andersson också står bakom en reform av det slag som utredaren nu presenterat.
Det är ingen hemlighet att det under resans gång framförts dubier från finansdepartementet om risk för allt för stora minskade skatteintäkter under utredningens gång.

Samtidigt kan man nog konstatera att det finns större möjligheter än tidigare att få en politisk majoritet för en ny spelreglering. Helt enkelt för att den gamla havererat och i praktiken inte finns längre.
Om det blir så måste staten släppa sin kontrollerande roll över ATG enligt Håkan Hallstedt. Hur det ska gå till är dock oklart. Även här finns uppgifter om tveksamheter i finansdepartementet att bara släppa ett bolag till trav- och galoppsporten som kan vara värt en 30-40 miljarder kronor.
Det kan bli många spännande turer innan nästa val. Men i och med att spelutredningen nu har lagts fram är i alla fall tärningen kastad.

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.