Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Dennis Engelbo:
"Så här kan det inte fortsätta"

Foto: TR BILD
Foto: TR BILD
Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Jag nöjer mig inte med en ursäkt. Faktum är att jag är förbannat trött på ursäkter. Det är dags att lösa, det är dags att agera. För så här kan det inte fortsätta.

Det som kunde bli en alldeles fantastisk dag för ATG med nya kunder, entusiastiska trogna spelare och en gigantisk pott på V75 slutade i ett fiasko. Det är ingen underdrift att påstå att det var en av de mörkaste dagarna någonsin – hos ATG. Visst, V75-potten blev stor. Visst, närmare 70 personer blev miljonärer, men den folkstorm som orsakades av ATG:s urusla IT-­system kommer ta lång tid att reparera. Om den ens går att reparera.

Att ATG förlorade 50 miljoner kronor i dagsomsättning i går är troligt, vad Hans Lord Skarplöth än säger. Huruvida det är än mer går bara att spekulera kring. Ett otroligt hårt slag för travsporten. Men återigen, det är inte de ”faktiska pengarna” i omsättningen som sårar mest, utan det är vetskapen att ATG förlorat allt förtroende hos de spelare som arbetat med omgången under en hel vecka – för att sedan inte kunna lämna in. Nej, det här går att likna vid att ATG krockat så hårt med bilen att den inte startar och är utom räddning. Men man väljer ändå att försöka lappa ihop den i stället för att köpa ny. Det blir både kostsamt och ohållbart i längden.

Alla gör vi fel. Varför är det så allvarligt den här gången?

Jo, hade detta varit första gången som någonting liknande hänt tror jag knappast folk hade varit i upplösningstillstånd. Hade man hela tiden arbetat med att försöka lösa problemen, tror jag inte heller folk hade blivit fullt lika förbannade. Nu vet man att det endast kommer en ursäkt. ATG:s IT-problem har kommit att bli en av travets svåraste fiender. Det är inte Svenska Spels spelutbud eller Betfairs spelbörs som är den stora fienden. Den stora fienden är att ATG inte sköter sina kort korrekt.

Hans Lord Skarplöth uttrycker att han är den som bär ansvaret. Att gång, på gång, på gång misslyckas med kanske den viktigaste frågan en online­verksamhet har i dagsläget, IT-frågan, och ändå ha förtroende är förvånande. Hans Lord Skarplöth med personal har misslyckats. Misslyckats med att arbeta fram ett hållbart IT-system, misslyckats med att hålla kunderna nöjda. För i stort så är det trots allt bara det spelarna vill. De vill kunna lämna in sina spel. Allt annat är en sidosak.

Att de aktiva fick vänta i två timmar i söndags är inte heller optimalt. Men jag har svårt tro att det är det som de aktiva är minst nöjda med. De ser nämligen hur Svensk Travsport de senaste åren har vikt sig mer och mer för ATG. ATG:s kostnader har ökat markant, men prispengarna sjönk i år – och Svensk Travsport sitter på en stor skuld till spelbolaget. Det är inte annat än ett hån gentemot de aktiva och hästägarna.

Daniel Redén och Björn Goop gick ut på Twitter och skojade om att de skulle strejka vid mållinjen om alla spelare inte kunde lämna in V75. Det hade ju varit enormt uppfriskande om de faktiskt gjort slag i saken. För en sak är säker. Det var nog väldigt många som inte fick lämna in sin kupong. Den kupong som man lagt ner åtskilliga timmar på.

Till sist. ATG berättade att det inte var några som helst problem att lämna in spel via ombud. Då ska man ju däremot ha i åtanke att 
1. Vi lever nu i en i stort sett avstängd värld, där myndigheterna tydligt uttryckt att man ska stanna hemma vid förkylning och att man bara ska resa om nödvändigt. Att i denna tid inte ha fungerande hemsida är givetvis inte bra. 
2. För att man ska kunna lämna in hos ombud krävs det att ombud är öppna. Under påskdagen var det många ombud som stängde redan klockan 14, eller 16. Det är många kronor som försvinner.

Det fanns så stora möjligheter att få fler intresserade av trav den här helgen. Det fanns så stor möjlighet att få in nya kunder till bolaget. I stället blir ATG ordentligt överkörda. Av sig själva. Det är så att de borde skämmas.

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.