Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Lars-Johan Holm:
"De redan svaga drabbas"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Hö tar vi för det mesta som en självklarhet.

De flesta större travtränare har inte heller, i kristider som nu, några problem med den här biten. De sitter säkert i båten tack vare långsiktig planering och en god ekonomi. Men alla har inte samma möjligheter - utan tvingas chansa. Det kan dock kosta att gambla med höet.

Det är kanske är svårt att tro det, men jag har faktiskt själv en gång i tiden stått där och öst i höfläkten och sedan tvingats upp på höskullen för att packa och fördela. Ett jäkla jobb som dessutom skulle göras under de absolut finaste sommardagarna. Jag som betydligt hellre ville förkovra mig på tennisbanan eller ligga på stranden...

Det krävdes sannerligen ”hård drivning” för att få mig till detta påtagliga kroppsarbete. Ändå var det en viss lyckokänsla som infann sig när allt hö var inne och regnet hade besegrats ännu en gång. Trots att tekniken hela tiden går framåt händer det fortfarande att höskördar slår fel. Förra året var det framför allt en väldigt regnig andra halva av sommaren, något som vi ser resultatet av nu. Många mindre travtränare/amatörer/hästägare lär få vända på varje höstrå för att klara det här året. Bönderna har helt enkelt inte lika mycket hö att sälja som tidigare år och måste ju i första hand se till att de klarar sig själva. Så då blir det problem. Och de som drabbas hårdast är de som redan ligger på marginalen. De som inte har råd att boka upp sig för flera månader framåt, utan kör lite mera från ”dag till dag-konceptet”. 

Tyvärr är det en väldigt dyr sport vi håller på med och det går aldrig att ta framgångar för givet. Så att exempelvis tvingas köpa hö för dubbla priset är inget som gör travlivet ljusare - inte ens under ”Pokalåret”. Jag pratade i dagarna med färska proffstränaren Oskar Kylin-Blom. Har har flyttat till en ny gård och av förståeliga skäl inte haft samma möjlighet till långsiktig planering när han nyligen kvitterat ut sin A-licens. Han har nu tvingats köpa hö från Danmark. Fler lär få tillgripa extrema åtgärder för att klara hem 2018. Vi är trots allt fortfarande bara inne i februari. Först om fyra-fem månader kan 2018 års höskörd komma in som en räddande ängel.

Finns det något man kan göra centralt för att hjälpa de som är i akut behov av hö? Bilda någon höakut eller dylikt? Eller blir det här mera ett travbaneproblem? Jag vet inte alls. Det enda råd man kan ge är att försöka utnyttja sina kontakter. Och att till nästa år vara ute i tid. Men då krävs förstås att ”kassan är i ordning”. Det blir lite av moment 22 här. Tyvärr.

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.