Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Rickard Hansson:
"Uppenbar hotrisk med 120 miljoner i potten"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

120 miljoner kronor till en ensam vinnare.
Svindlande belopp som kan skapa incitament till något förödande.
Uppgjort lopp.

Nej, det är ingen text för att peka ut och misstänkliggöra någon, eller några, personer. 
Ämnet behöver dock lyftas. Förekommer det inom annan idrott – vilket det bevisligen gör – kan det förstås förekomma inom travsporten också. Säger man blankt nej till det, så är man naiv.
Under året har det varit flera fall av misstänkt matchfixning i svensk (elit)fotboll. I Superettan, i Svenska Cupen. Spelare har utretts och stängts av och så sent som i fredags omgärdas matchen mellan Norrby och Falkenberg av matchfixningsmisstankar. 

Det är förstås omöjligt att ”fixa” en V75-omgång. Vi ska inte måla fan på väggen och porträttera travsporten som någon bluffverksamhet. Med tanke på att sporten lever på spelet (ja, jo – via reklam, sponsring, ”Gräsroten” och annat kan man diskutera det i andra idrotter också) men ni förstår vad jag menar, så är det en extremt clean bransch, vågar jag påstå. Vår division fem, breddloppsdagarna, omsätter miljon(er). 

Ämnet bör ändå beröras en sådan här vecka. Det är förstås inte troligt att det blir en ensam vinnare på sju rätt, det är väldigt långsökt. Men när potten uppgår till runt 120 miljoner klirrar det rätt så ordentligt med tio-tolv vinnande system också.

Hypotetiskt: V75-värdet är 195.000 kronor efter fem avdelningar (vid 120 mkr i potten innebär det 615 stycken system) och en tvåprocentare vinner sjätte. Matematiskt tolv system kvar, mer troligt tjugotalet. Exakt antal får vi inte veta (värde över 200.000 kronor) men minsta kunskap i matematik gör att man kan säga att det mellan tummen och pekfingret är värt ett antal miljoner.

Är den sista avdelningen fullsmetad finns det ju i huvudsak en enda önskan från spelaren: Jobba bort favoriten, skulle det dessutom vara en storfavorit kan det ju handla om en ekonomiskt oberoende situation som är på spel. 

Människor är just människor. 
”Du får en miljon om du inte vinner loppet.” 

Jo, det ska förstås till en hel del parametrar – vem skulle lita på det från en främling och så vidare? Men. Tanken.
Jag skulle nog kunna sträcka mig så långt som att påstå att det är en uppenbar hotrisk också. Även de allra bästa kuskarna är människor och även om de aldrig skulle tänka i så omoraliska banor är hot ett sätt att påverka en person från en sekund till en annan.

Vem utför sitt arbete på bästa sätt klockan 14.00 om man fått ett hot riktat mot sin familj klockan 13.55? Om inte svaret är ”ingen” – så mer eller mindre ingen. Och marginalerna i travlopp är inte oceaner stora.

I fjol ställdes en match mellan AIK och IFK Göteborg in på grund av att AIK:s målvakt Kenny Stamatopoulos blivit erbjuden pengar för att inte göra sitt bästa och därigenom påverka matchresultatet. Det var inte i stridens hetta utan en relativt lång tid före matchen. Spontant är väl känslan att det är betydligt enklare att förlora med en häst än att släppa in två baljor under märkliga omständigheter. 

Gå till dig själv: Betala en miljon för att bli ”home for life”. Låter det inte lockande måste man ju hata pengar. Däremot säger den moraliska kompassen nog nej hos de allra, allra, flesta. 
Den väsentliga skillnaden mellan ett enskilt spelobjekt – en fotbollsmatch, en tennismatch – och till exempel V75 är förstås att en potentiell möjlighet inte uppstår ofta, tvärtom. Man måste ha överlevt en svår rad fram till ”finalen”, tack och lov.

Är det ens ett problem, det här?
Nej, förhoppningsvis inte.
Behöver man då vidta åtgärder?
Kanske inte. Förebyggande åtgärder behöver dock inte vara fel.
Som vadå?

Tja, ska kuskar få ha tillgång till telefon mellan 17.30-19.00 en lördag?
Återigen – anklagar ingen. I stället jämför jag med branschen ute i världen. Franske jockeyn med diger meritlista, Christophe Lemaire, blev avstängd i 30 dagar av det japanska förbundet i mars 2015 för att ha använt Twitter kvällen före race. Så hårt är regelverket där.
Jo, det finns massvis av detaljer kring ett sådant regelverk som man kan diskutera.

Jag säger inte att vi ska ha just det. Jag säger att ämnet åtminstone borde finnas i våra bakhuvuden.
Och så är jag faktiskt ganska glad över att vi inte har en favorit spelad till 68 % i V75-7 på lördag.

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.