Sveriges ledande travtidning
ANNONS

”Det blev en fantastisk kväll, jag har knappt landat än”

Det har gått två dagar sedan auktionen på Wenngarn Slott. Peter Carlsson och hans bolag Lapeca Trav sålde dyraste ettåringen någonsin på Sweden International Yearling Sale. Uppfödaren från Klippan i Skåne fick 1,8 miljoner kronor för en hingst efter Ready Cash och First Out.
– Jag har knappt landat ännu. Det var en fantastisk kväll, säger Peter Carlsson.

Publicerad:

Köpare till Klondyke River var Kjell Sten, hästägare hos Peter Untersteiner. Untersteiner, en tränare från Jägersro och två från Solvalla höjde armarna i luften när nummer 83 kom in i ringen. En snygg hingst efter Ready Cash som många ville studera lite extra under tisdagen.

Mormor Krossed Out var en toppmärr som sprang in över sex miljoner kronor. Hon är har lämnat sex ston – ett av dessa är First Out, mamma till Klondyke River.

First Out var en bra tävlingshäst som tjänade närmare 700 000 kronor. Hon var efter italienske topphingsten Lemon Dra.

Peter Carlsson satsade hårt den här gången och skickade fölstoet till Frankrike där hon blev dräktig med Europas bästa avelshingst. First Out blev dräktig och transporterades tillbaka till Sverige och Stuteri Håleryd där han föddes den 8 april ifjol.
– Det var många som ville titta på Klondyke i tisdags och förhoppningarna växte förstås om ett högt pris. Men det är en hel del psykologi med i spelet på en auktion och nu fungerade allt för oss när det var flera som var med och bjöd. När klubban föll på 1,8 miljoner blev jag alldeles matt, säger Peter Carlsson.

I ett reportage i fjol i Travronden sade Carlsson: ”Man hör ofta att travfolket är dåliga på att fira men duktiga på att gräva ned sig. Så vi har alltid en flaska champagne i kylen för säkerhets skull.”

Det blev en flaska champagne efter auktionens slut. Men bara en.
– Vi var helt slut efteråt och alla ville bara gå och lägga sig. Men vi får fira bättre när vi kommer hem, säger Carlsson och skrattar.

First Out kastade ett föl efter Father Patrick i vintras. Hon är nu dräktig med Trixton. Lapeca Trav sålde ytterligare fem hästar. Bold Eagle-hingsten Kipling River köptes för 360 000 kr.
– Vi hade väl räknat med lite bättre betalt för några av våra övriga hästar, men helheten blev ju strålande. Det behövs också inkomster när man ska betala fölavgifter och avgifter för veterinär. Vi har tre ston i Frankrike och tar hem årsfölen på hösten. Våra övriga ston får föla på Håleryd. Mats Hugosson med personal är jäkligt duktiga och det känns tryggt. Sedan går hästarna på bete hemma på gården i Forsby, strax utanför Klippan. Jag måste ge ett stort tack till Silvåkra gård som preparerat ettåringarna så bra inför auktionen.

För tillfället finns elva fölston på gården. Samtliga är dräktiga med bland andra Face Time Bourbon, Father Patrick, Southwind Frank och Up And Quick.

Ready Cash har varit lyckohingsten för Peter och fru Jessica Carlsson. Diamond River och Fantasy River har honom som far och de sprang in 1,8 respektive 1,4 miljoner kronor. Fantasy River har också blivit fölsto.

Hur ser du på framtiden för svensk uppfödning?
– Den är bra. Vi kommer att fortsätta och satsa vidare på klass. Hästarna har aldrig haft så här mycket pengar att tävla om. Det har blivit en större prisskillnad på en snygg och välstammad häst jämfört med en ettåring som inte har riktigt samma stamtavla.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.