Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Harpersvinnare till avel

Foto: Lars Jakobsson/TR Bild
Sauveur kan titulera sig som avelshingst framåt vårkanten. Foto: Lars Jakobsson/TR Bild

Efter ett flertal större segrar och knappt fem miljoner kronor på kontot har kretsen kring Sauveur tagit beslutet att erbjuda hingsten i aveln. Inom ett par veckor är åttaåringen tillbaka i Sverige.

Publicerad:

I vår kommer Sauveur (e. Echo – Operah Bob) att finnas tillgänglig för avel. Det meddelar hästens ägare Christer Hammarström (Hammab AB). Den numera åttaårige hingsten har haft en fantastisk tävlingskarriär med 18 segrar på 38 starter, bland annat i Harper Hanovers lopp, Ulf Thoresens Grand Prix och Prix de Münich på Vincennes. Dessutom har han varit tvåa i både Norrbottens Stora Pris och Olympiatravet.
– Sauveur är en fantastisk häst som alla tog till sig som tävlingshäst. Planerna är att vi tar hem honom från Frankrike till Sverige inom kort där han kommer att stallas upp på Salsbro Stuteri utanför Örebro. En jättestor och fin anläggning med fina möjligheter för både avelsston och avelshingstar, säger Christer Hammarström.

Sauveur inledde karriären hos Åke Lindblom, men har sedan i september 2016 funnits i Björn Goops träning.
– Efter mycket funderande kom vi fram till beslutet att låta honom verka i aveln. Jag har rätt stora förväntningar på honom. Han är efter Echo som är en världspappa och Sauveur är bärare av gener som förhoppningsvis är unika. Han har genom sitt sätt att vara och uppträda visa sig vara en häst utöver allt annat. Han har visat sig urstark och visat upp en klokhet som varit fantastisk.

Beslutet att låta Sauveur gå till avel grundar sig i en senskada, men förhoppningen om att få se honom på tävlingsovalen igen finns fortfarande.
– Han har haft problem med en senskada. Vi gav hästen all tid i världen och han blev också friskförklarad från den och var tillbaka i Sverige och vann Harpers och en hel del annat. Sedan transporterade vi ned honom till Frankrike igen där senskadan gjorde sig påmind och nu har vi sagt att vi ska ta det lugnt åtminstone ett halvår med honom och låta honom ägna den tiden till avel. Skadan är ingenting som stör honom dagligen utan det är först när han kommer upp i högre farter i träning, säger Christer Hammarström och fortsätter:

– Hästen har inte gjort så många starter och känns på ett sätt obrukad. Han är i fin kondition och vi hoppas att det ska lösa sig och att han blir fullt återställd. Fram till dess ska vi ha honom i aveln och erbjuda betäckning för de som vill ärva Echos egenskaper genom Sauveur. Gällande eventuell tävling får vi se om han i sommar eller nästa höst kan starta igång här i Sverige. Sedan får vi se hur det utvecklas efter det.

Priset?
– Vi har bestämt oss för 18.000 kronor och ingen bokningsavgift. Vi har valt att lägga oss ganska lågt till en början. Skulle det bli väldigt mycket bokningar får vi ta en diskussion om att eventuellt höja priset i framtiden.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.