Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Persson: "Alltid nervöst"

Fem hingstar från Jan-Olov Perssons stall avelsvärderades på Wången i helgen. Alla fem fick tummen upp.
– Det får man kalla för succé, säger en nöjd Persson.

Publicerad:
Foto: PATRICK SJÖÖ/TR BILD
Ängsborken. Foto: PATRICK SJÖÖ/TR BILD

Tolv kallblodiga hingstar fanns på plats på Wången för att bli värderade och förhoppningsvis godkända för framtida avel. Tre av dem nådde inte ända fram.

Därmed finns det nu nio nya kallblodiga avelshingstar där alltså fem är uppstallade hos Hagmyrentränaren Jan-Olov Persson.
– Jag är alltid nervös när det är avelsvärdering. Framför allt med den veterinära biten. Vi har ju hårda regler på kallblod när det gäller både hovbrosk och lösa benbitar. Vi vill ju ha så sunda och bra kallblodshästar som vi kan och därför är det befogat med hårda regler, säger Persson.

Av de fem godkända stallhästarna var det en som han var extra glad över.
– Ja, det var extra roligt med Hägern T.H. Nu har har jag tränat och vunnit med fem generationer på pappasidan som alla har blivit godkända i aveslvärderingen. Det började med Troll Faks och fortsatte med Järvsöfaks, Hallsta Lotus, Lärkan och nu Hägern T.H. Får jag ha hälsan och vara frisk så kanske jag kan stå är med en sjätte generation i framtiden, säger Jan-Olov Persson och skrattar.

Bergsåkerstränaren Alf Jonsson fanns på plats med treårige Ängsborken som också blev godkänd.
– Vi hade friröntgad honom innan så jag visste att han skulle klara röntgen. Men sedan ska han ju bedömas exteriört och de ska också tycka att prestationerna har varit tillräckliga. Man har åkt härifrån besviken många gånger, men idag är jag glad, säger Alf Jonsson.

Efter årsskiftet är det tänkt att Ängsborken ska börja med lite avelsarbete innan det är dags för en spännande fyraårssäsong.
– Det är förstås Derbyt som är huvudmålet nästa år, säger Alf Jonsson.

Godkända:
B.W.Sture, 5 år (Moe Odin-Gullan Fax)
Hägern .H. 5 år (Lärkan-Järvsömaud)
Månlykke A.M. 4 år (Månprinsen A.M.-Timba)
Spik Mollyn, 7 år (Spikeld-Maud Mollyn)
Storm Teddy, 3 år (Dotterud Teddy-Storm Pia)
Tand Tuff, 9 år (Järvsöfaks-Gott Tuffa)
Tangen Haap, 9 år (Lome Elden-Tangen Mai)
Tekno Eld, 4 år (Tekno Odin-Eldsiri)
Ängsborken 3 år (Bork Odin-Puma Jerva)

Ej godkända:
Art Kjarvald
Tekno Kongen 
Järvsö Jomar (avbröt efter röntgen och får därför inget resultat)

Så går bedömningen till:
Kallblodens fem moment i avelsvärderingen vägs in beroende på arvsmässig betydelse samt utifrån rasbeskrivning och bevarande aspekter. De olika bedömningsmomenten viktläggs enligt följande:
Travprestationer/härstamning/hållbarhet 75 %
Exteriör/hanterbarhet/lynne 25 %
Procentfördelningen utgör riktlinjer för den för kallbloden gemensamma svensk-norska avelsvärderingsnämnden och är inte absoluta värden. Oavsett om visningen skett i Sverige eller Norge så har nämnden samma regelverk för värderingen och hingstarna blir avelsvärderade för båda länderna samtidigt. 
Hingstarnas temperament bedöms och kan i särskilda fall leda till att de inte godkänns. Temperament och hanterbarhet ska också beskrivas i det offentliga slutomdömet. (Källa: Svensk Travsport)

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.