Sveriges ledande travtidning
ANNONS

American Pharoah överlägsen

Sedan Affirmed vann Triple Crown 1978 har många försökt att vinna den historiska trippeln, men många har fallit på målsnöret. Efter att American Pharoah i natt vann Preakness Stakes är han den 14:e hästen sedan 1978, men statstiken talar emot honom. Ingen av de andra 13 har lyckats vinna Belmont Stakes.

Publicerad:

Det var en rekordpublik som hade sökt sig till Pimlico Race Course. Hela 131.680 personer kom för att se Kentucky Derby-vinnaren ta det andra benet i Triple Crown-serien, Preakness Stakes, men vädret blev inte vad de hade tänkt sig. Efter en solig förmiddag öppnade sig himlen en halvtimme innan loppet och när hästarna lastades i boxarna var regnet så intensivt att det knappt gick att se banan.

Till skillnad från i Kentucky Derby då Victor Espinoza valde att rida i draget bakom tätduon red han till ordentlig från start med American Pharoah och tog ledningen. Fram till upploppet var fältet samlat, men då tryckte Victor Espinoza på ”kör-knappen” och treåringen svarade enormt och stack ifrån med sju längder och var helt överlägsen.

Det var tränaren Bob Bafferts sjätte seger i Preakness Stakes.

– Jag har aldrig vunnit det här loppet så lätt och behändigt. Det här är den enda hästen jag aldrig behövt berätta för folk hur bra han är. Han sköter snacket själv, sa Bob Baffert efter loppet, som kommer att skicka fyra hästar till Belmont Stakes.

Det var sjätte segern i sjunde starten för sonen till Pioneerof The Nile och totalt har han tjänat 3.730.300 dollar. Belmont Stakes rides den 6 juni och då har American Pharaoh chansen att skriva in sig i historieböckerna som första Triple Crown-vinnaren på 37 år.

Nedan är hästarna som vunnit de två första benen i Triple Crown efter Affirmed 1978 och deras placering i det avslutande Belmont Stakes.
1979: Spectacular Bid (3:a i Belmont Stakes)
1981: Pleasant Colony (3:a)
1987: Alysheba (4:a)
1989: Sunday Silence (2:a)
1997: Silver Charm (2:a)
1998: Real Quiet (2:a)
1999: Charismatic (3:a)
2002: War Emblem (8:a)
2003: Funny Cide (3:a)
2004: Smarty Jones (2:a)
2008: Big Brown (Kom inte i mål)
2012: I’ll Have Another (struken)
2014: California Chrome (4:a)
 

<iframe allowfullscreen="" src="https://www.youtube.com/embed/9yqKZBSYTAY?rel=0" frameborder="0" height="338" width="600"></iframe>

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.