Sveriges ledande travtidning
ANNONS

American Pharoah slutade på topp

Den första Triple Crown-vinnaren på 37 år, American Pharoah, avslutade ikväll tävlingskarriären när han vann Breeders Cup Classic på Keeneland utanför Lexington.

Publicerad:

Sin vana trogen flög American Pharoah (e. Pioneerof The Nile) till ledningen tillsammans med Victor Espinoza på ryggen. De nio hästarna i loppet splittrades upp och det blev en tätklunga med fyra hästar som American Pharoah anförde. In på upploppet lämnade treåringen fältet och det blev många meter ner till det slagna fältet till slut.

Det var karriärens sista start för den historiska hästen och nu väntar avel för honom på Ashford Stud i Kentucky, vilka köpte avelsrättigheterna till honom innan den här säsongen. Det var troligen en väldigt bra affär av stuteriet som är en del av det stora irländska stuteriet Coolmore Stud.

– Jag är lite ledsen att det är sista gången jag får rida honom, men han förtjänar att sluta på topp, sa Victor Espinoza efter loppet.

Efter att förlorat debuten radade American Pharoah upp åtta raka segrar, bland annat Triple Crown-loppen Kentucky derby, Preakness Stakes och Belmont Stakes. Karriärens andra förlust kom att komma i den näst sista starten av karriären då han fick ge sig mot Keen Ice i Travers Stake på Saratoga med liten marginal. Tränaren Bob Baffert var tveksam att starta där då det var andra resan på en månad tvärs över USA, men ägaren Zayat ville starta där och hästen tränade bra.

Efter det loppet pratade ägaren om att det kunde ha varit karriärens sista start, men American Pharoah tog loppet bra och fem dagar efter förlusten kom beskedet att han skulle siktas mot Breeders Cup. Efter dagens seger i Breeders Cup har hästen tjänat otroliga 8.650.300 dollar på sina elva starter i karriären och trots att den legendariske tränaren Bob Baffert har tränat otaliga superstjärnor hade han bara en sak att säga efter dagens seger.

– Jag kommer aldrig att ha en häst som honom, sa tränaren Bob Baffert i vinnarcirkeln.

Det var andra året i rad som Bob Baffert tränade fram en vinnare till Breeders Cup. Ifjol vann han loppet med Bayern.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/9zffJKZDkdE?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen=""></iframe>
ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.