Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Moore ville ha mer

Foto: KARL MARTIN KARLSSON
Sha Tin. Foto: KARL MARTIN KARLSSON

91 miljoner kronor i prispengar och drygt 88.000 åskådare som omsatte 1,4 miljarder på spelet. Topptävlingarna på Sha Tin-banan i söndags markerade en mäktig final på den internationella galoppsäsongen. Stjärnjockeyn Ryan Moore stal showen med två segrar och ett andrapris i de fyra Gr1-loppen.

Publicerad:

Engelsmannen Moore anlitas flitigt världen över i de allra viktigaste bataljerna. Nu fick han i det längsta av dagens storlopp, Hong Kong Vase över 2.400 meter, ge sin främste arbetsgivare Aidan O'Brien en första framgång på dessa breddgrader efter en mångfald floppar. Vapnet var treårige irländaren Highland Reel (e. Galileo) som tappert kontrade ut favoriten och fjolårsvinnaren Flintshire.
– Trots att han startat på fyra kontinenter bara i år blir Highland Reel hela tiden bättre och bättre. Idag bet han verkligen i och krigade hela distansen ut, sade Moore.
I eftermiddagens mest kvalitativa drabbning, Hong Kong Mile över 1.600 meter, hade Moore engagerats för ritten på Japans nye milerstjärna Maurice (e. Screen Hero) och efter en avvaktande resa i mittfältet kom luckan som på beställning. Maffige hemmafavoriten Able Friend hade greppet för ett kort tag men fick se sig utkontrad av Maurice, obesegrad i årets sex starter.
– Den här hästen är lite underskattad, jag är glad att han fick visa hur bra han egentligen är, berömde Moore.
Hans ritt i det högst betalda av loppen, Hong Kong Cup över 2.000 meter med 15,7 miljoner kronor till vinnaren, var japanska outsidern Nuovo Record, som gjorde det strålande som tvåa efter smygresa. Det lilla stoet var dock chanslöst att nå fram till landsmannen A Shin Hikari (e. Deep Impact) som skickats till front direkt och stannade där in i mål. Rutinerade Yutaka Take satt i sadeln på 38-oddsaren och lurade alla de betrodda, däribland Free Eagle som kom från seger i brittiska Champion Stakes.
-  A Shin Hikari är mycket temperamentsfull, men han gillade tydligen att resa hit för idag höll han sig lugn. Vi kommer gärna tillbaka hit, sade en rörd Take, vars stjärna annars falnat en del på senare år.
Hemmalaget brukar alltid hålla sig väl framme men i år fick de nöja sig med en framgång, i speeduppgörelsen Hong Kong Sprint över 1.200 meter. Territoriets överlägset ledande jockey Joao Moreira, brasilianare som ridit i Sverige, tog en rövare och sände andrahandsfavoriten Peniaphobia (e. Dandy Man) till täten trots ytterspår. Det draget blev vinstgivande och Moreira tackade Gud.
- Det var meningen att jag skulle få vinna det här loppet.
Peniaphobia är latin för "rädsla för att bli fattig", något hästens ägare inte behöver hysa efter segern värd 12 miljoner kronor. Härnäst väntar Dubairesa i mars för fyraåringen.

– MIKAEL ARMSTRONG
ANNONS

Ämnen i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.