Sveriges ledande travtidning
ANNONS

”Ansamling av trötthet och tryck”

Foto: ANNA PERSSON/TRAVRONDEN
Damien Bonne. Foto: ANNA PERSSON/TRAVRONDEN

Franska kusken och jockeyn Damien Bonne har gått ut med ett uttalande gällande hur han våldsamt (enhands)drev Baraka de Bellou sista 100 meterna i lördags på Vincennes. Detta skapade stor publicitet - och mycket upprörda känslor - i först Sverige och sedan även Frankrike.

Publicerad:
Det är franska facktidningen Paris Turf som på sin hemsida Paris-Turf.com har publicerat ett uttalande från Damien Bonne. Det kan läsas här och den franska rubriken är ”jag är inte en slaktare”.
 
En översättning av det han säger/skriver blir ungefär så här:
 
”Jag har hört många saker om mig sedan i lördags och vill svara och förklara vad som hände med Baraka de Bellou. Först, jag är inte en dålig person med hästar. Jag är kusk och ryttare men även tränare och ingen kan anklaga mig för att missbruka mina hästar. Jag har aldrig varit föremål för sanktioner för allvarliga överträdelser. Vintermeetinget är viktigt för oss och i slutet av vintern handlar det om ansamling av trötthet och tryck som känns ännu mer. Jag deltog i nästan 250 lopp i vinter. Nu ger jag mig några semesterdagar. Min lördag började dåligt med Catchword som kunde ha vunnit. Jag erkänner att det hände och jag har också blivit bestraffad i enlighet med reglerna. Jag är ledsen om bilderna kunde chocka vissa människor, men vet att jag inte är en slaktare, jag gillar hästar. De får oss att uppleva extraordinära stunder; vi är skyldiga dem en hel del.”
 
”Ansamling av trötthet och tryck” förklarar alltså rutinerade (548 segrar i karriären) Damien Bonne sitt agerande bakom Baraka de Bellou. Att han nu ”ger sig själv några dagar ledigt” stämmer också rätt väl. Efter att ha haft fyra uppsittningar i Caen igår (måndag, de startlistorna var klara innan tävlingarna i lördags) varken rider eller kör han lopp idag tisdag eller imorgon onsdag. På torsdag har han en uppsittning i Laval och en i Caen.
 
Fyraårige Catchword, som Damien Bonne nämner, startade i lördagens andra lopp på Vincennes. Denne, som även tränas av Damien Bonne, galopperade i sista kurvan som instängd mitt i fältet med till synes mycket krafter kvar.
ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.