Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Avstängd Gelormini körde

Foto: MIA TÖRNBERG/TRAVRONDEN
Gabriele Gelormini. Foto: MIA TÖRNBERG/TRAVRONDEN

Gabriele Gelormini blev avstängd den 9-11 maj av Åbys måldomarnämnd när han körde Voltigeur de Myrt till tredjeplatsen i Olympiatravet för två veckor sedan. Det verkar dock inte ha gått fram till franska travförbundet. Gelormini körde lopp på Vincennes igår.

Publicerad:

Idag kör Gabriele Gelormini återigen Prix d´Amerique-tvåan Voltigeur de Myrt, i Copenhagen Cup, men där gäller grupp I-dispens så dagens storlopp hade han fått köra även som avstängd.

Igår, första avstängningsdagen av de tre som Åbys måldomare dömde Gelormini till på grund av oreglementsenlig drivning, fanns dock Gabriele Gelormini i sulkyn på Vincennes.

I lopp två körde han Assword de Bea som slutade oplacerad, i sjunde loppet knep Gelormini-körde Urus tredjepriset 8.960 euro, i åttonde blev det ett femtepris värt 3.250 euro för Blues d´Ourville och i nionde loppet slutade han oplacerad med Classic Force.

Det är inte ovanligt att systemet gällande avtjänande av avstängningar och betalande av böter för kuskar och tränare mellan länder fallerar och Svensk Travsport har sedan ett par år tillbaka - på förekommen anledning - inskrivet i sitt reglemente att man kan bestraffa kuskar eller tränare som inte avtjänar bestraffningar i sina hemländer de dömts till i Sverige. 

- Vi kan till och med innehålla prispengar som deras hästar vunnit.  Jag kan inte uttala mig om det här Gelormini-ärendet på rak arm idag, jag kände inte till att han körde lopp på Vincennes igår. Vi får ta tag i det här under måndagen och reda ut hur han kunde bli uppsatt att köra lopp på Vincennes, säger Svensk Travsports sportchef Petter Johansson.

Att Gelormini kände till sin avstängning är också solklart. Han uttalade sig officiellt om den och sade i Travronden att han ”aldrig skulle köra mer i Sverige” på grund av den i hans tycke felaktiga bestraffningen för oreglemnetsenlig drivning.

Den normala gången i bestraffningsärenden är att förbundet i det land där förseelsen begåtts rapporterar detta till travunionen U.E.T. som sedan för detta vidare till kuskens hemlands travförbund. Tack vare det stora tävlingsutbytet med Frankrike som numera är ett faktum - främst med svenska ekipage som startar i Frankrike - finns det dock också snabbare ”inofficiella” kommunikationskanaler etbalerade med det franska travförbundet.

 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.