Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Fransmännen undersöker

Foto: MIA TÖRNBERG
Voltigeur de Myrt och Gabriele Gelormini. Foto: MIA TÖRNBERG

Elitloppsklare Voltigeur de Myrts kusk Gabriele Gelormini körde lopp på Vincennes i lördags trots att han då skulle avtjäna sina avstängningsdagar från Olympiatravet på Åby. Nu undersöker franska travförbundet S.E.C.F. vad som gått fel.

Publicerad:

- När vi fått kännedom om att Gabriele Gelormini körde lopp på Vincennes i lördags kontaktade vi både travunionens U.E.T:s kansli och sedan franska förbundet. Just nu utreder man i Frankrike hur han kunde bli uppsatt som kusk, det verkar som att felet begåtts på franska travförbundet, säger Svensk Travsports sportchef Petter Johansson.

Från ST:s sida har man kontrollerat att rapporten om avstängningen delgavs travunionen U.E.T:s kansli. Där har man konstaterat att man mottagit och vidarebefordrat den enligt rutinerna till unionens medlemsländer - inklusive Frankrike. Därmed borde saken varit klar och avstängningen (oreglementsenlig i Olympiatravet den 25 april) mellan den 9 och 11 maj  så att säga ”matats in” även i det franska sportsystemet, vilket skulle omöjliggjort att Gabriele Gelormini kunde bli uppsatt på Vincennes i lördags. Däremot kunde Gelormini köra Voltigeur de Myrt på Charlottenlund i söndags eftersom Copenhagen Cup omfattas av grupp I-loppsdispens.

- Från vår sida, alltså ST:s har vi skött det här ärendet enligt rutinerna. Felet finns alltså längre fram ”i kedjan”, säger Petter Johansson.

Att kuskar lyckas ”slinka igenom” när de är avstängda och kan köra lopp i något annat land än sitt hemland händer då och då. Även inom Europa. Till exempel lyckades Björn Goop bli uppsatt som kusk en onsdag på Bjerke när han var avstängd efter att ha dömts för att ha stört medtävlare med Quarcio du Chene i Prix d´Amerique. Då stoppades den i programmet redan uppsatte Björn Goop från att köra efter ingripande av norska travförbundets sportchef Jan Hedrén.

Sedan ett par år tillbaka har Svensk Travsport infört möjlighet att bötfälla kuskar för att ”uppenbart ha brutit mot reglerna” om de kört lopp fast de vet att de är avstängda. I Gabriele Gelorminis fall skulle det kunna innebära att han kan en böteslapp extra av ST för att han körde fyra lopp på Vincennes i lördags. 

 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.