Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Positivt dopingprov i Norge

Foto: HANOLD/ALN
Arkivbild på Bo Westergård. Foto: HANOLD/ALN

Trav og Galopp-nytt rapporterar om ett dopingfall på en V75-vinnare i Norge.

Publicerad:

Tgn.no skriver att DNT (Det Norska Travsällskapet) trappat upp antalet oanmälda dopingprov innan lopp och nu han en häst lämnat positivt dopingprov. Det är Bo Westergårds Kijafa, som vann V75-lopp på Forus den 2 maj. DNT tog blodprov på hästen den 29 april och i provet fann man substansen Dimetylsulfoxid (DMSO).

DMSO har karenstid på 14 dagar och nu kommer även B-provet att analyseras. Fallet är under utredning och kommer att hanteras av den Skandinaviska dopningkommittén (SDK). Kijafa har startförbud till hästen lämnat negativt dopingprov.

Vi har även ett relativt färskt fall av positivt prov med substansen i Sverige. Efter ett lopp på Axevalla den 23 oktober ifjol fick Mimmi Elfstrands Take Action lämna urinprov och analysen visade förekomst av substansen dimetylsulfoxid som låg över det internationella gränsvärdet

Fakta DMSO

Dimetylsulfoxid (DMSO) är en substans med antiinflammatoriska och smärtstillande egenskaper. DMSO finns inte i något registrerat läkemedel eller godkänt preparat för användning till häst i Sverige. I bland annat USA finns en utvärtes DMSO-gel godkänd för användning på häst med indikation för akuta svullnader och inflammationstillstånd i rörelseapparaten.

DMSO är ett lösningsmedel för tekniskt bruk med en påtaglig doft av vitlök och har traditionellt använts som "bärare" genom huden av kortison vid ansvällningar i mjukdelar samt inflammationstillstånd i rörelseapparaten.

Då DMSO har påvisats i foder till hästar, framförallt från luzernhö, så har det internationellt fastställts ett gränsvärde på 15 µg/ml urin.

Enligt travsportens lista över karenstider har inflammationshämmande preparat, tillexempel DMSO, en minsta karenstid på 14 dygn före tävling.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.