Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Sanslöst kvallopp i Norge

Foto: JÖRGEN TUFVESSON/ALN
Forus är känd som en extremt snabb bana och Spikeld sprang världsrekord på banan när han travade 1.18,6a/1.600 meter för 15 år sedan. Foto: JÖRGEN TUFVESSON/ALN

Igår fick besökarna på norska Forus se något utöver det vanliga. Fyraårige kallblodet Tomeld Ö.K. sprang 1.22,0/2.060 meter i ett kvallopp och det är nog många som ifrågasätter tidtagningen.

Publicerad:

Bernt Öksnevads Tomeld Ö.K. tillhörde de mer talangfulla treåringarna ifjol och inledde karriären med fyra raka segrar, men sedan började han galoppera och det blev bara en seger till på de avslutande nio starterna – resten slutade med galopp.

Med fyra diskningar i de fem senaste starterna var han igår tvungen att gå ett kvallopp innan han årsdebuterar och vilket kvallopp det blev. Han sprang 1.22,0/2.060 meter, vilket var sex tiondelar snabbare än Tekno Odins norska rekord för fyraåringar på distansen.

– Jag körde runt 1.24 första rundan och Tomeld Ö.K. var verkligen fin. Jag lät han springa på under sista varvet och hade runt 1.20 på klockan sista 1.000 meterna. Han passerade en varmblodshäst på upploppet och det gick ännu fortare efter mål. Det är något av det värsta jag gjort i hela mitt liv. Ett par snabbjobb till tror jag att han kan springa ännu fortare och jag tror att jag kommer att köra 1.19 med honom i år, sa Bernt Öksnevad till Rikstoto Direkt efter kvalloppet.

Tomeld Ö.K. var femma i norska Kriteriet ifjol efter galopp, men har bara tjänat 196.000 norska kronor än så länge i karriären. I år kommer han få ta upp kampen med Järvsörappen och Smedheim Solan i kampen om vem som är den bästa fyraåringen i Norge.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.