Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Stopp för tävlingar i USA?

Foto: MIA TÖRNBERG
Foto: MIA TÖRNBERG

Guvenören Tom Wolfs administration hotar att stänga ner alla former av hästkapplöpning i staten Pennsylvania i USA redan nästa vecka.

Publicerad:

Staten saknar miljontals dollar i regleringskostnader från hästindustrin.

– Det är inte ett ultimatum, det är en hård sanning. Om det inte finns en lösning till nästa fredag...då kommer vi tvingas stänga all hästkapplöpning, säger talesmannen Jeff Sheridan i ett mail till philly.com.

Hotet om en avstängning är också för att få igenom en kontroversiell lag där hästsportindustrin ensamt ska betala för dopingtester, vilket årligen innebär cirka nio miljoner dollar i fördyrade kostnader.

– Vi visste att det fanns en brist i finanserigen. Det är ingen nyhet, säger Salvatore M. DeBunda, ordförande i Pennsylvania Thoroughbred Horsemen's Association, och fortsätter:  

– Faktum är att när de berättade detta för oss hade vi en vecka på oss att lösa problemet och det är förvånande. Jag är besviken över att detta offentliggjordes, och i vilket syfte, jag förstår inte?

Att något var på gång kom knappast som någon överraskning. Förra sommaren varnade riksrevisor Eugene DePasquale om en hotande undergång för hästkapplöpningsindustrin. I torsdags sade han:

Som alla branscher behövs det säkerhet och stabilitet i reglering och tillsyn från staten.

Den statliga hästkapplöpningsfonden har kämpat med sjunkande intäkter under många år och har stöttats upp vid ett flertal "engångskorrigeringar".

Fonden som bland annat omfattar licenser, säkerhetsåtgärder, personal och dopingprovtagning, kostar runt 20 miljoner dollar om året. Den har finansierats via en skatt till förmån för satsningar på häst. Denna skatt har minskat år från år och i dagsläget generar den årligen cirka tio miljoner dollar.

– Systemet är trasigt och måste göras om. Problemet har funnits i åratal. Sedan 2001 har en 71-procentig nedgång skett i satsningar på hästsporten, säger Russell Redding, sekreterare på jordbruksmyndigheten i Pennsylvania.

Tidigare har det använts pengar från slot machines för att fylla hålen. Under innevarande budgetår saknas 6,5 miljoner dollar.

– Problemen är allvarliga och det finns inte längre resurser för att behålla integriteten i denna fond längre, säger Jeff Sheridan.

Trenden i Pennsylvania skiljer sig inte mycket från andra stater i USA eftersom skatteintäkterna har minskat, vilket fått många stater att fundera på att sluta subventionera kapplöpningsindustrin.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.