Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Åbys segerrikaste avslutade med vinst

Foto: MALIN ALBINSSON/TR BILD
Hakon Von Haithabu och Mats E Djuse efter segern i Ungdoms-SM. Foto: MALIN ALBINSSON/TR BILD

Han är Åbys segerrikaste häst under året med nio vinster (två i Tyskland) – men nu lutar det åt tävlingsuppehåll.

Publicerad:

Robert Berghs tyskfödde femåring Hakon Von Haithabu (e. Here Comes Joey) kom till Hajom den 1 april i år med sex segrar och cirka 100.000 kronor på kontot. Men det här visade sig inte alls vara något dåligt aprilskämt. Nej, det har sedan flytten till Sverige blivit sju segrar på tolv starter och över 400.000 kronor i insprungna pengar.
– Han började med att vinna från vinnarhålet och avslutar nu året med att ta hem ett lopp säkert från dödens. Det är en trög och skön typ som är ruggigt bra, berömde Robert Bergh.

Den sistnämnde körde tidigt fram utvändigt om ledande Waffle, men Hakon Von Haithabu såg länge ganska så trög ut. Det blev dock något helt annat när upploppet nalkades och Bergh påminde sin häst om stundens allvar.
– Ingen gång under loppet får man feelingen att det ska finnas så mycket kvar att köra med till slut. Men det är så han är, fortsatte Robert, som här har Åbys segerrikaste häst hittills under 2018.
– Men jag tror att det blir vintervila nu, det lutar mot det och att han sedan kommer tillbaka i mars-april på tävlingsbanan.
Hakon Von Haithabu segrade i Ungdoms-SM (V75-lopp) för Mats E Djuse den 13 oktober. I går passade hästen på att notera nya rekordet 1.12,4a/1640 meter och tjänade 35.000 kronor.

Hakon Von Haithabu vann lätt, men i en jämförelse var han ändå långt ifrån femåriga stoet J.J. (e. Jocose) i V64-2. Ordet pulverisera kommer väl till användning här, för Carlos Söderströms häst visade sig totalt överlägsen. Det var till slut ”mil” ner till tvåan Mystery Tile och frågan är om Söderström vunnit ett lopp enklare än så här?
– Hon är ruggig och det kändes väldigt bra att få sätta dit henne i dag. Jag känner bara ren glädje; det är verkligen kul med trav, kommenterade Åbytränaren.
J.J. tog årets andra seger och gjorde det på skarpa 1.13,8/2140 meter. Förstapriset var 35.000 kronor och Carlos kunde börja med segergesten redan 100 meter från mål!
– Jag satt med sträckta linor och hon gick i mål med tussarna kvar. Både jag och hästen var värd den här framgången, speciellt hon som gör det mesta av jobbet. J.J. imponerade och det är en fantastisk fin häst.

I V64-avslutningen spårade Stefan Söderkvist från start till mål bakom Admir Zukanovic-tränade Stepping Spaceboy (e. Dream Vacation).
– En trevlig individ som alltid gör sitt bästa i loppen. Jag tror att han kommer att klara sig väl även i högsta klassen, sade Söderkvist.

Joel Uhrberg hittade luckan från tredje par invändigt med pappa Thomas Quattro Töll (e. Mythical Lindy) i V64-5 och vann till slut ganska enkelt.
– När utvändige Man O'War galopperade fick jag upp förhoppningarna och hästen var jättefin, påpekade Joel, som ordnade sin femte kuskseger hittills under året.

Steen Juul levererade den klart största skrällen inom V64-spelet. Med 52-oddsaren Destiny (e. Offshore Dream) spurtade han till seger från femte par utvändigt.
– Destiny var med i en tuff öppning senast och svarade för en bra prestation. Även om spåret var dåligt i dag hade jag ändå lite förhoppningar, sade Juul.

Ytterligare en dansktränad seger blev det genom C.Nu Gilbak (e. Great Challenger), som vann via open stretch för Johan Untersteiner.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.