Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Baja Rosa Akema trots hopplös resa

Foto: Micke Gustafsson/Kanal 75
Claes Svensson styrde Baja Rosa Akema till seger. Foto: Micke Gustafsson/Kanal 75

Claes Svensson och Baja Rosa Akema var hängades i tredjespår i ett varv. Trots det kunde Johnny Hjelmrins häst sätta nosen först när det skulle avgöras.

Publicerad:

Johnny Hjelmrin-tränade Baja Rosa Akema (e. Calvin Capar) fortsätter att imponera. Från innerspåret kunde ekipaget inte vara med och köra om ledningen, man hamnade istället sist, men Claes Svensson attackerade per omgående. Redan 1200 meter från mål återfanns Baja Rosa Akema som andrahäst i tredjespår. Förhoppningen var att bli nedsläppta i dödens, men Kim Eriksson bakom Gina di Quattro ville annat och behöll sin position först utvändigt om ledaren vilket gjorde att Baja Rosa Akema fick vandra först i tredjespår i ett drygt varv.

Det spelade dock ingen roll. I utgången av sista sväng var man uppe utvändigt om ledande Biata med Carl Johan Jepson i sulkyn och kort senare hade man också kopplat grepp om händelserna. Loppet blev tufft, men Baja Rosa Akema visade prov på fin inställning och höll undan för starkt avslutande konkurrenter på 1.13,7a/1640 meter.
– Hon felade kort innan start och var helt enkelt inte i balans. Jag blev tvungen att ta upp och försöka hitta ut i andraspår så fort som möjligt och tanken var sedan att köra fram i dödens, men fler hade samma tanke och det blev ett tufft lopp, sade Claes Svensson.

Baja Rosa Akema var fin tvåa på V75 i den senaste starten och är inkvalad till V75-finalerna på Solvalla om två veckor, vilket blir hennes nästa start.
– Det var kanske inte riktigt den här starten man tänkt sig, men hästen är stenhård och vi får hoppas att banan i finalen blir mjukare än vad den var idag. Det skulle passa henne bättre, sade Claes Svensson.

Efter knappt två månaders tävlingsuppehåll var Helena Burmans The True F. (e. Muscles Yankee) tillbaka – och detta med besked. Johnny Takter övertog ledningen med den sexårige valacken efter drygt 300 meter och hade sedan full kontroll på händelserna. Ekipaget varvade på 1.14,8 och skärpte sedan tempot ordentligt under slutrundan och vann med ett flertal längder på 1.13,6a/2140 meter. Där bakom avslutade Mythology Bluechip piggt utan att kunna blanda sig i segerstriden på allvar.
– Hästen imponerar väldigt mycket. Det är en fin häst och är allt som oftast i bra ordning. Jag visste om att den andra var snabb från start och jag valde att ta upp lite för att sedan kunna överta. Han var helt enkelt bäst idag, sade Johnny Takter.

Lira nästa gång: Flashing Victory (V64-4) satt fast i rygg på ledaren, men avslutade piggt när luckan väl uppenbarade sig mitt på upploppet. Passas i nästa start!

Alla vinnare på Mantorpstravet denna tävlingsdag:
Lopp 1: Stonecapes Pecca (e. Muscles Yankee) Jarno Koskela (Heikki Matias Koskela)
Lopp 2: Walther På G. (e. Adrian Chip) Dick S Jansson (Dick S Jansson)
Lopp 3: Oban Boe (e. Couch Doctor) Pierre Nyström (Björn Eriksson)
Lopp 4: Cat's Klondike (e. Beissinger Hanover) Carl Johan Jepson (Lars-Einar Larsson)
Lopp 5: Yeysye (e. Jaded) Magnus Jakobsson (Anders Welén)
Lopp 6: Flash di Quattro (e. Conway Hall) Thorsten Tietz (Thorsten Tietz)
Lopp 7: Baja Rosa Akema (e. Calvin Capar) Claes Svensson (Johnny Hjelmrin)
Lopp 8: The True F. (e. Muscles Yankee) Johnny Takter (Helena Burman)
Lopp 9: On The Line (e. Up Front Larry) Jorma Kontio (Markus B Svedberg)
Lopp 10: Strawberrydaiquiri (e. Juliano Star) Johan Carlfjord (Johan Carlfjord)
Lopp 11: Indian Front (e. Up Front Larry) Tomasz Wisniewski (Tomasz Wisniewski)

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.