Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Borta i 1,5 år – då slog han till med dubbla segrar

Foto: Malin Albinsson/TR Bild
Jorma Kontio segrade i försök och final i Hallsta Lotus lopp. Foto: Malin Albinsson/TR Bild

Hästen hade inte startar på 1,5 år – då vann han både försök och final samma dag i Hallsta Lotus lopp på Hagmyren!

Publicerad:

Jorma Kontio fick chansen bakom Stian Eilefsen-tränade sexåringen Finseth Yr i det första försöket av Hallsta Lotus lopp. Det favoritspelade ekipaget tog enkelt hand om ledningen från innerspåret bakom bilen och efter en öppning på 1.26,4 första varvet blev det väldigt lätt till slut. Segertiden stannade vid 1.26,5a/1640 meter.
– Hästen vann mycket enkelt och jag hade allt kvar över upploppet, kommenterade Jorma.

I det andra försöket skrällde Bergsåkersamatören Thomas Andermyr med sin egen Eldmyran. Den sjuårige valacken spårade runt om på 1.28,4a/1640 meter och hade en säker längd i mål.
– Hästen har varit väldigt omogen, men nu känns det hanterbart. Han är egentligen mer stark än snabb, så kort distans är inte hans bästa, sade Thomas, vilken även segrade i ett försök av Hallsta Lotus lopp förra året.
Då tillsammans med Prins Odin, vilken dock slutade oplacerad i finalen.

Väl i finalen handlade det om tio hästar, varav fem stod med 20 meters tillägg över 2140 meter. Jorma Kontio körde Finseth Yr igen och fick nu ge hästen en resa i ryggar fram till sista bortre långsidan. Då tryckte han gasen i botten och försvann till spets 500 kvar. Även om hästen stumnade något över upploppet bärgades de 75.000 kronorna på väldigt enkelt sätt. Segertiden blev 1.28,6/2160 meter.
– Jag tog det lugnt med hästen i ryggar och han avslutade starkt. Han hade sex segrar på åtta starter före den här dagen, vilket säger en hel del om kapaciteten, kommenterade Jorma Kontio och fick hjälp av tränaren Stian Eilefsen:
– Finseth Yr har haft stora problem med hälsan och har under det här långa tävlingsuppehållet på 1,5 år bland annat opererat framknäna. Det var förstås lite osäkert hur han skulle klara av två lopp under samma dag utan lopp i kroppen, men allt gick bra. Jag hoppas att vi är på rätt väg med honom nu.

I Roger N Olssons Minneslopp för femåringar spelade färske V75-vinnaren B.W.Sture till stor favorit. Men det blev för tufft att hämta in 60 meters tillägg och Jan-Olov Perssons häst fick nöja sig med tredjepriset. Stor segerherre i loppet blev istället Jan Roar Mjölneröd, som hade både ettan och tvåan i mål. Han körde själv ledande Bol Brage, vilken dock fick ge sig sista biten mot stallkompisen Battimo med Christina Kjenner i sulkyn. Den sistnämnda spurtade starkt från tredje/andra par utvändigt och vann på 1.25,3/2160 meter. Förstapriset var 100.000 kronor.
– Jag kör inte så mycket lopp och det här var det klart mesta jag kört in. Det känns extra roligt när jag även sköter hästen, kommenterade Christina.

I ”Långa loppet” över mastiga 3140 meter kom Ecco Hornlines styrka väl till pass. Från femte par utvändigt ställde femåringen alla schack och matt när Sören Lennartson attackerade mitt på sista bortre långsidan. Segerstriden blev 1.16,6.
– Han är oerhört stark och det gäller bara att ha lite is i magen. Han bara tog i när jag körde till och då var det lika bra att anfalla via fjärdespår, sade Sören.

Kim Moberg tog andra kusksegern den här veckan när hon satte dit pappa Svante Båths Chookdi i Wången Cup. Från femte par utvändigt såg det ut att vara långt fram halvvarvet från mål, men det fyraåriga stoet hann ändå fram i tid tack vare det höga utgångstempot (1.13,2 första varvet).
– Hon hängde lite på en töm, så jag blev lite orolig. Hästen är dock stark och det kändes bra inne på upploppet, sade Kim.

Ulf Ohlsson vann ett fyraåringslopp från dödens med Reijo Liljendahl-tränade Mellby Fantom.
– Han hade visat bra form på sistone, så det här var inte helt oväntat. Hästen kändes stark hela vägen, sade Ulf.


Alla vinnarna på Hagmyren:

Lopp 1: Lex Peidei (e. Bork Odin), Emilia Leo (Jan-Olov Persson)

Lopp 2: Avid Frontline (e. Dexter Frontline), Tomas Pettersson

Lopp 3: Han Herred (e. Infinitif), Ville Karhulahti (Stig H Johansson)

Lopp 4: Finseth Yr (e. Norheim Faksen), Jorma Kontio (Stian Eilefsen)

Lopp 5: Eldmyran (e. Eldfaksen), Thomas Andermyr

Lopp 6: Chookdi (e. Make It Happen), Kim Moberg (Svante Båth)

Lopp 7: Battimo (e. Dotterud Teddy), Christina Kjenner (Jan Roar Mjölnerud)

Lopp 8: Mellby Fantom (e. From Above), Ulf Ohlsson (Reijo Liljendahl)

Lopp 9: Ecco Hornline (e. Orlando Vici), Sören Lennartson

Lopp 10: Finseth Yr (e. Norheim Faksen), Jorma Kontio (Stian Eilefsen)

Lopp 11: Peak Me B. (e. Text Me), Henrik Svensson

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.