Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Bucht fick fira i Boden

Foto: Maria Holmén
Mats Bucht körde egentränade So Gå Imponera till seger i Boden på fredagen. Foto: Maria Holmén

Mats Bucht körde So Gå Imponera för tredje gången och det blev tredje gången gillt.
– Hon har blivit bättre för varje lopp och det har varit mera klös i henne i jobben, sade Mats Bucht.

Publicerad:

Mats Bucht hade tidigare So Gå Imponera i träning i knappt ett år och stoet tog tre segrar. Hon vann i september som fyraåring med Felicia Hägglund i sulkyn och i december blev det två segrar på vinterbana med Leif Eriksson varav i ett stolopp på V75 som gav 100.000 kronor.
– Det var en liten häst som kom in i träning för nästan två år sedan och när hon vann i september tyckte jag att det kunde bli någonting av henne. Hon visade styrka och det kändes som att hon skulle gå bra på brodd där det är viktigt med styrka och teknik. Det visade sig att jag hade rätt när hon vann två lopp på brodd i december och V75-segern på Umåker var en rolig grej, sade Mats Bucht.
   
Sedan i januari är den sexåriga Make It Happen-dottern tillbaka i Buchts regi och hon har nu gjort tre lopp med sin tränare som kusk. Det började med en andraplats i Boden där hon inte kunde slå ledaren Also Starring och på Umåker långspurtade hon fint som trea.   
– Jag hade väntat lite mer när hon var tvåa i Boden, men var nöjd med henne på Umåker där hon var trea från ett svårt läge. Det är inte så lätt att kliva på tidigt och stå hela vägen hem, men det gjorde hon, sade Mats Bucht.
    
Och i Boden på fredagen blev det tredje gången gillt. Trots att det under inledningen av loppet var svårt att få fritt. I näst sista kurvan kom dock tillfället och på sista långsidan följde stoet med i tredjespår i rygg. Favoriten Also Starring tog över ledningen i sista sväng och såg länge ut att gå mot segern, men galoppen efter ett halvvarv och forceringen till spets gjorde att krafterna tröt på upploppet. I stället kunde So Gå Imponera avgöra till seger sista biten.
– Vi fick lite draghjälp på sista långsidan och jag ryckte tussarna i sista sväng. Jag såg 50 meter kvar att vi skulle vinna och det är roligt att köra. Hon har gått bra på vinterbana och det är bara att starta på när det är vinterbana. Men jag har inte spanat in något lopp åt henne, jag får läsa propositionerna när vi är hemma, sade Mats Bucht. 

Myr Faksen fick en bra start från dubbla tillägg och var redan efter dryga hundra meter framme som fyra. Han fick vänta med attacken till sista långsidan och på dryga hundra meter hade han tagit ledningen och gick undan till mycket lätt seger. 
– Han var himla fin och är som en rallybil att köra. Det är bara att åka med och styra och gasa. Den enda körorder jag får är kör till slut och det blev väldigt lämpligt för oss. Han är lite extra och det var väldigt kul att köra honom, sade Hanna Olofsson.   

Tioåringarna Raz Mackenzie och Patricia Bishop är två välkända hemmahästar och i V64-avslutningen stod upploppstriden mellan Love You-sonen och Steinlager-dottern. Patricia Bishop kunde trots en fin insats inte koppla greppet på Raz Mackenzie som försvarade sig in över mål. 
– Han var jättefin. Det är en häst som många tycker om och han har sett så fin ut hemma i träningen på slutet, sade Roger Nilsson.   

Nästa gång: Also Starring var duktig trots nederlaget.    

Dagens vinnare i Boden:
Lopp 1: Åstas Marcus (e. Järvsöviking) – Björn Karlsson.    
Lopp 2: K.Y.Poseidon (e. Make It Happen) – Jaakko Alamäki (Monica Lierud). 
Lopp 3: Lasting Spell (e. Il Villaggio) – Jaakko Alamäki.
Lopp 4: Blady Bols Blue (e. Frank The Hands) – Ville Pohjola (Juha Mäensivu).
Lopp 5: Myr Faksen (e. Åsajerven) – Hanna Olofsson (Tone Merete Pettersen). 
Lopp 6: Adrianne H. (e. Quite Easy U.S.) – Mauri Jaara.  
Lopp 7: So Gå Imponera (e. Make It Happen) – Mats Bucht. 
Lopp 8: Dreaming Blues (e. Offshore Dream)  – Tuomas Pakkanen.   
Lopp 9: Raz Mackenzie (e. Love You) – Roger Nilsson. 
Lopp 10: Tommasi (e. Rite On Line) – Jens Nilsson (Gunnel Fredriksson). 

TORBJÖRN SUNDBERG
 

ANNONS

Ämnen i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.