Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Cool Keeper satte nytt banrekord i Åmål

Foto: Urban Kihlman/ALN
Cool Keeper slog banrekordet på Åmål när han segrade på 1.11,2 i Torsten Janssons Minne. Foto: Urban Kihlman/ALN

Punk eller Star Advisor Joli? Svaret blev – Cool Keeper. Leif Witasps sjuåring tog hem segern i Torsten Janssons Minne på nytt banrekord.

Publicerad:

Två hästar förutspåddes göra upp om segern i Torsten Janssons Minne på Åmålstravet på onsdagskvällen – Star Advisor Joli och Punk. Den senare sändes omgående till ledningen av Björn Goop, men galopperade redan i första sväng. Där bakom lyckades Leif Witasp ta sig förbi Star Advisor Joli med Cool Keeper (e. Broadway Hall) och ekipaget fick sedan överta ledningen. Väl där blev sjuåringen pigg. Han lämnade övriga hästar med ett större avstånd än vad Leif Witasp önskade, men trots att Star Advisor Joli närmade sig över upplopppet var segern aldrig i fara. Segertiden skrevs till 1.11,2a/1.680 meter – nytt banrekord med sex tiondelar.
– Han blev lite väl het, men jag kände att det fanns krafter kvar i sista sväng, sa Leif Witasp i vinnarcirkeln efter Cool Keepers andra seger för året.
– Det har känts som att han har varit på gång i de senaste starterna och i dag var han riktigt fin. Han hade problem med sjukdomar förra året, men är nu kvitt dem och jag hoppas att han får vara i den här författningen.

I Ändå Något visade Åmålsamatören Nils L Norelius upp sin Barkevious Mingo (e. From Above) för hemmapubliken för första gången. Det kunde inte ha slutat bättre. Med Carl Johan Jepson i sulkyn var Barkevious Mingo först fram från tilläggsvolten och fick ta över ledningen efter ett varv. Där stannade sedan ekipaget loppet igenom. Avståndet ner till tvåan Västerbo Arthur blev tre och en halv längd och segertiden i mål var 1.14,0/2.480 meter. Också det ett nytt banrekord.

Ledningen var en gångbar position på Åmåls 800-metersbana, men Havbergs Knight (e. Scarlet Knight) bröt mönstret i kvällens Klass I-försök. Från andra utvändigt spurtade hästen starkt och fångade in ledande R.K.King precis före mållinjen. Segern var Havbergs Knights tredje på årets fem starter.

Trots en tung resa utvändigt om ledaren var norske gästen Kjempen (e. Odins Kjempe) överlägsen i ett försök till Dubbelcupen. Ledande Strikkeprinsen galopperade i ingången till sista sväng – sedan var Kjempen näst intill ensam på banan över upploppet och vann på 1.25,8/2.480 meter.
– Tränaren sa innan att hästen var stark och att det bara var att köra fram honom. Han kändes jättefin och vann med krafter kvar, sa segerkusken Jorma Kontio.

Far och son Goop fick fira tillsammans efter kvällens fyraåringslopp. Glenn Boko (e. Cantab Hall) tränas av Björn och honom sände pappa Olle omgående till ledningen. Därefter var loppet praktiskt taget över. Segerstaplaren Mack Dragan försökte att utmana från positionen utvändigt om Glenn Boko, men kunde inte utmana på allvar.
– På den här banan är ledningen en viktig faktor, sa Olle Goop, tvåfaldig Åmålchampion, efter segern med avkomman till Joy Ås – stoet som Goop bland annat vann Breeders Crown med.
– Han är kvick i benen precis som mamma. Han låg fint i tömmarna hela tiden och nu är det tänkt att han ska starta på V75 nästa gång.

Odramatiskt blev det också när Björn Goop fick vinna även som kusk. De på förhand svåraste motståndarna galopperade tidigt medan Goop hittade till ledning med O.M.Dont Cry (e. Improve Ås). Därifrån spårade ekipaget runt om och det fyraåriga stoet vann därmed för tredje gången på fem starter i Goops regi.

Ledningen var segerreceptet även för Magnus Jakobsson och You to Neat (e. Federal Flex). Värsta hotet Wir Ideal fick ett tungt lopp och Jakobssons femåring kunde ta sin första årsseger i överlägsen stil på 1.14,6a/2.080 meter.
– Han visar inte så mycket i träning, men skärper till sig när det blir lopp. I dag var utgångsläget bättre än i tidigare starter. Jag tyckte att det var bra tryck i honom på Rättvik senast, men då hade vi ett dåligt läge och jag valde att sitta kvar. Jag förstod att han skulle vara förbättrad i dag, sa Magnus Jakobsson.

Fredrik Solberg vann Kalmarssundspokalen med B.B.S.Sugarlight i söndags och i Åmål tog han en ny tränarseger på svensk mark. Peter Untersteiner satt i sulkyn bakom treåriga stoet Mara Boudream (e. Offshore Dream) och efter att ekipaget blivit släppt till ledningen av Stefan Söderqvist och Rag Sock hände inte så värst mycket mer i loppet. Mara Boudream höll undan till en enkel seger på tiden 1.19,4/2.080 meter.
– Jag rekommenderade faktiskt Fredrik att köpa henne. Det är en fin häst som är lätt i steget. Hon blev väldigt lat i ledningen i dag och sprang och tittade på allt annat än det hon skulle, men segern var säker. Jag tror att hon kommer att räcka en bit så här i början.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.