Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Dahlén höjer ribban

Foto: TOM JÖNEHAG/TR BILD
Rebecca Dahlén vid V75-segern i Östersund. Foto: TOM JÖNEHAG/TR BILD

GÄVLE V4/V5 Det blev en bit över 600.000 kronor i fjol. Då höjde Rebecca Dahlén ribban till en miljon i inkört.

Publicerad:

Den gränsen är redan passerad med råge och ökades med 30.000 ytterligare under torsdagskvällen i Gävle. Första gången hon körde amatörtränade Twilight Speed blev det full pott och kusktriumf nummer 18 var ett faktum.
– En trevlig häst som inte hade alldeles lätt för sig men i gengäld visade en härlig inställning. Kretsen kring honom blev själaglada och det är när sådan spontan glädje uppstår som jag själv njuter allra mest, sade Rebecka.

Trots framgångarna och alla rekord gnistrar inte 29-åringen. Man skulle kanske tycka att hon borde vara nöjd –  men icke.
– Alla berömmer mig, men som den tävlingsmänniska jag är går det aldrig att vara nöd. Möjligen är det dags att tänka om, glädjas fullt ut och sänka mina höga prestationskrav.

Nåja, det kan nog bli två miljoner ändå innan det är slut på travåret 2018. Rebecca är född och uppväxt i Sunne, blev lärling på Mantorp och är sedan en tid bosatt i Fjärdhundra. Hon driver rörelse med sambon Dennis Palmqvist, men fungerar som catchdriver i omfattande utsträckning.
– Ganska tråkigt svar, men när det går bra får man köra fler och bättre hästar. En av hennes absoluta favoriter är Klöver All Over, som hon vunnit flera lopp med och som sedan en tid finns i stallet.

Hur värderar man då en femetta som den på torsdagskvällen?
– Svårt att sätta in. Helt klart en rolig seger, men så här långt är V75-segern med Minnestads el Paso oslagbar. Då kunde jag inte hålla tårarna tillbaka, jag har lätt för att visa känslor. Men jag har bara lipat en gång tidigare, det var då jag med utdömde kallblodet Dag Storm vann i Lindesberg och tog min första seger.

Om det blir tårar i fler vinnarcirklar framöver får framtiden utvisa. Helt klart är i alla fall att Rebecca säkert blir en allt starkare kuskfaktor att räkna med. Montésporten är däremot ett avslutat kapitel:
– Jag är för lång och för fet.
Ackompanjerat med ett bullrande skratt.

Noterat

Jimmy H. Andersson är tveklöst en av landets skickligaste och framför allt ovanligt rutinerade lärlingar. Att bli överflyglad med en storfavorit kunde stressa vem som helst, men 36-åringen hetsade inte upp sig det minsta i torsdagskvällens inledningslopp i Gävle och sedan löste det sig perfekt. Debutanten Global Wizard (e. Love You)  speedade övertygande till seger efter öppning i slutsvängen.
– Vi fick ledningen gratis men så somnade han till och kunde inte svara i andra kurvan och vi satt där vi satt. När luckan kom förstod jag dock att han skulle vinna och han flög ju fram sista 300 och vann lätt med krafter kvar.

En väl förberedd och rejäl treåring?
– Absolut. Han är dock lite stissig och vi var väl inte helt säkra på hur han skulle hantera en helt obekant bana. Det var dock inga större problem.

Tävlingskarriären för den Svante Båth-tränade valacken kunde inte ha börjat bättre. Och Jimmy ångar på, ökade på segerprocenten till tio vid sin åttonde årsseger.
– Ja, det går hyfsat. Men jag får också köra ganska bra hästar och det underlättar.

Alla vinnarna i Gävle:

Lopp 1: Global Wizard (e. Love You), Jimmy H Andersson (Svante Båth)

Lopp 2: Flavienne Lascaux (e. Orlando Vici), Ville Karhulahti (Pirjetta Laakso).

Lopp 3: Vestpol Ivar (e. Bork Odin), Öystein Tjomsland.

Lopp 4: Twilight Speed (e. Triton Sund) Rebecca Dahlén (Jan Söderström)

Lopp 5: Wutan (e. Muscle Hill), Ulf Eriksson (Daniel Redén).

Lopp 6: Tåga Kongen (e. Lome Kongen), Magnus A Djuse (Niclas Torstemo)

Lopp 7: Couteau Rapide (e. Qevert), Sven-Erik Landin (Suzanne Landin)

Lopp 8: Odinprinsen (e. Tekno Odin), Öystein Tjomsland.

Lopp 9: Stern (e. Manofmanymissions), Per Linderoth (Jim Oscarsson).


Lira nästa gång

Camp Hill föll med flaggan i topp. Blixtrade till spets, svarade envetet press på slutrundan för att till sist kapitulera mot en smygkörd på kortspeed. En strålande upphämtning efter stor galopp i början svarade Cooper Sisu för, såg ett tag till och med segerfarlig ut innan han mattades.

 

BIG BEAR

ANNONS

Ämnen i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.