Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Derby-trea vann direkt

Foto: MIA TÖRNBERG, TR BILD
Global Trustworthy vann direkt i comebacken. Foto: MIA TÖRNBERG, TR BILD

Derby-trean vann direkt och det blev en trippelseger inom V64-ramen. Timo Nurmos hade en hygglig tisdagskväll på Solvalla.

Publicerad:

Numera femårige Global Trustworthy (e. Muscle Hill) slutade trea i såväl Kriteriet som Derbyt på svensk mark, men hade före gårdagen inte synts till på tävlingsbanan på nästan ett år. Det var då hästen slutade oplacerad i Breeders Crown-finalen.
– Vi fick operera honom i halsen och därefter har han tränat på. Global Trustworthy var väl förberedd inför sin comeback och hade bland annat gått ett 1.22-jobb på bra sätt, berättade Timo Nurmos.
Annars var det Daniel Redén-tränade Canari Match som var favorit i Vivinis Lopp (V65-1), men sexåringen var inte riktigt sig själv från dödens som femma. Skrällen Cast Bolt spårade i det längsta men hade inget svar sista biten när Jorma Kontio gav Global Trustworthy en sista anfallsorder. Ekipaget avgjorde säkert på utmärkta 1.11,8/1640 meter, fem tiondelar under Victorious Stars svenska rekord.
– Vi hade bestämt att köra ett lite snällare lopp i första starten och jag väntade med speeden till 300 kvar. Han spurtade väldigt bra och var i jättefin ordning direkt, sade Jorma Kontio.
Timo Nurmos var inte mindre belåten:
– Hästen tävlade med skor och fast huva i dag och blev dessutom störd två gånger under loppet. Dels i starten och sedan även varvet från mål. Det är inte många hästar som klarar sådant och vinner ändå.
Skötaren Julia Rönnqvist hade svårt att hålla tårarna borta på stallbacken efter comebackvinsten.
– Det är en underbar häst som betyder otroligt mycket för mig. Han är en riktig kompis.
Kvällen för Nurmos fortsatte på det vinnande temat. Redan i loppet efteråt revanscherade sig Indiana Boko lite efter ”nollan” i Oaksfinalen genom att spåra Gay Gals lopp från start till mål. Här var förstapriset 100.000 kronor. Femåriga stoet Ile Saint Louis ordnade andra vinsten på mindre än en vecka – också det från täten.
– En mycket trevlig kväll; bra bana och bra hästar, sammanfattade trippelvinnaren Timo Nurmos.
Oskar J Andersson var inte mycket sämre med en dubbel som kusk. Med systern Ruth J Anderssons Je T'aime Explosiv blev det en imponerande fullträff, efter det att ekipaget blivit hängande i spåren och fått en minst sagt blytung resa.
– I dag fick han verkligen leverera, men jag kände mig faktiskt komfortabel hela vägen, kommenterade Oskar, vilken även satte dit Jörgen Westholms White Lightning.

Alla vinnarna på Solvalla:
Lopp 1: Ubangi Broline (e. Classic Photo), Erik Adielsson (Svante Båth)
Lopp 2: Västerbo Sky High (e. No Frosting), Mattias Djuse (Christian E Grasso)
Lopp 3: High Glider (e. Yankee Glide), Örjan Kihlström (Daniel Redén)
Lopp 4: Global Trustworthy (e. Muscle Hill), Jorma Kontio, (Timo Nurmos)
Lopp 5: Indiana Boko (e. Yankee Glide), Jorma Kontio (Timo Nurmos)
Lopp 6: White Lightning (e. Maharajah), Oskar J Andersson (Jörgen Westholm)
Lopp 7: Je T’aime Explosive (e. Explosive Matter), Oskar J Andersson (Ruth J Andersson)
Lopp 8: Ile Saint Louis (e. Credit Winner), Jorma Kontio (Timo Nurmos)
Lopp 9: Elcamino Dimanche (e. Zola Boko), Robert Bergh

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.