Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Det är en riktig motor i hästen"

Foto: ALN
Mattias Djuses Dartagnan Sisu visade klass direkt. Foto: ALN

Dartagnan Sisu krossade allt motstånd på Solvalla. Den fenomenala favoriten hade uppvisning i årsdebuten och lekte hem segern, med Ulf Ohlsson för första gången i sylkyn.
– Han har en riktigt hög kapacitet, berömmer vinstvirtuosen Ohlsson.

Publicerad:

Det var en något mer favoritbetonad Grand Slam-söndag på Solvalla och det började på allra bästa vis, när Dartagnan Sisu gick ned en klass och gjorde årsdebut och dessutom sitt första lopp som 4-åring. Trots att tränaren, Mattias Djuse varnade för att formen inte var på topp, så gjorde storfavoriten, med Ulf Ohlsson för första gången bakom sig, ingen besviken. Spot Bi laddades på hårt upp i spets på en 1:07.1-tid första 500 metrarna. En alldeles för hård öppning och Dartagnan Sisu svävade förbi på utsidan när tempot sänktes under andra ”femhindringen”. Ute på slutrundan var Dartagnan Sisu i tät, ökade takten i sista kurvan och drog ifrån fältet lekande lätt. Ulf Ohlsson satt lugnt och stilla i sulkyn och hovade en utklassningsseger, med sju längders marginal, på tiden 1.12,8/2140 meter. 
– Han var en riktigt bra häst, trots att han inte startat på ett antal månader. Jag har sett honom ifjol också och han visat att han har kvaliteter, säger Ulf Ohlsson i segerintervjun. 
Han tror på en fin framtid för Mattias Djuses guldklimp. 
– Det tror jag absolut. Det känns som om det är en riktig motor i hästen. Det känns som att han har en riktigt hög kapacitet inombords. 

När Undulat körde in i vingen på startbilen och stod för en startgalopp och Destiny K galopperade bort sig strax efter, så fick Rihanna med Erik Adielsson fick bestämma från tätposition i nästa heat. Builder’s Diamond fick i sin tur ta över favoritskapet, men satt fastlåst i andraspår inför slutkurvan. Till slut kom luckan på upploppet då var det inget snack längre. Segermarginalen skrevs till en längd för Timo Nurmos-tränade Builder’s Diamond. 
– Hon är mycket trevlig. Hon är jätteliten, men en mycket trevlig och mysig häst, kommenterar Nurmos segern.

Än mer dramatiskt blev det i avdelning tre i montéloppet. Jättefavoriten, en bråkig The Patriot, var tidigt uppe vid startbilen och Sofia Adolfsson fick inte ned hästen i trav. I stället kom Relation upp i spets och gick ifrån övriga fältet i sista kurvan. Attraction kom visserligen dundrandes bakifrån, men Relation lyckades hålla undan, med en halslängd till godo. 
– Han tog väldig fart, bromsade i vingen och tog trav. Sen körde han ned huvudet och började galoppera. Han var lite mer stressad i dag. Varje start har varit som på nålar varje gång. Han kom upp till vingen när de andra kom, ville han framåt och tog till galopp som ett försvar, säger Sofia Adolfsson. 
 
En betydligt lugnare start därefter, men där favoriterna tidigt hamnade långt bak i fältet. I stället fick Zacke göra hela loppet från sin tätpositon, svarade på alla attacker och vann till slut med en nosspets, i ett stenhårt upplopp, före Mill Ultra och Margarita M. Segertiden blev till slut 1.13,3/1640 meter. 
 
Favoriten Poem in Motion startade något försiktigt på femte plats i rygg på Maracanazo. Det var överlag en väldigt beskedlig inledning, där ekipagen var nöjda i sina positioner. Många kastade blickar mot den favoriten, med Erik Adielsson i sulkyn, och i sista kurvan kom attacken i tredje spår. Det blev en kontrollerad spurt utvändigt, där man sträckte ut och vann före Bailiff på linjen. En väldigt kalkylerad, kall, taktisk seger av Erik Adielsson, vars vinst kanske kan tillskrivas den tighta, nya dressen han sportade. 
– Det är en dress, som ska ta 70 procent mindre luft. Den enda nackdelen är väl att man inte ser så snygg ut. Men ju äldre man blir desto mindre fåfäng blir man, så jag kan ta det, säger han med ett leende.
 
Bugatti Brick var ohotad favorit i avdelning sex och var lika ohotad upp i spets, som över mållinjen. Jorma Kontio körde på bra från start och tog täten direkt, anförde loppet hela vägen, bara för att smita i väg på upploppet och vinna helt ohotat. Det blev aldrig spännande. Segertiden landade på 1.11,8/1640 meter. 
 
Kvällen avslutades dock med ett nytt favoritfall. Global Traveler bjöd på en kvick start från fjärde spår. Favoriten Phototoy hamnade som andrahäst i andraspår under första 500 metrarna. Annars var det en ganska svag öppning på en 1:17.1-tid, första 1000 meterna. Under slutrundan vek Phototoy till slut ut i tredjespår och försökte attackera, med stallkamraterna  Global Thunder och Global Traveler invändigt, som blev för starka. Dubbelt upp för Global med Traveler först över mållinjen och Thunder in som tvåa.

ANNONS

Ämnen i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.