Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Detta känns helt overkligt"

Foto: Claes Kärrstrand/Kanal 75
Tova Bengtsson har ett riktigt fint 2017 bakom sig. Foto: Claes Kärrstrand/Kanal 75

Tova Bengtsson. Ett namn värt att lägga på minnet. Under fredagskvällen bärgades 22-åringen årets 18:e seger i den 79:e starten, vilket ger en segerprocent på 23!
– Det känns helt overkligt, jublade Tova efter segern med Sing Of Mars. 

Publicerad:

Men inte nog med alla segrar. Det ska även adderas 15 andraplatser och åtta tredjeplatser, vilket än mer visar vilken lovande tjej Tova är. 
– Jag minns hur glad jag var när jag var här i Kalmar och tog årets första seger med Bestitvå och jag är minst lika glad ikväll. 

Gemensam nämnare för dessa framgångar stavas monté, vilket är vad Tova Bengtsson valt som inriktning. 
– Jag har även kört några gånger, men där har det inte varit lika hög segerprocent. Det är mycket roligare med monté och numera kan jag till och med välja mina ritter, vilket är riktigt häftigt. 

Till sin hjälp denna fredagskväll tog hon alltså Sing Of Mars (e. Lutin Malin) som tränas av Jägersros Jörgen Lorentzen. 
– Det är en helfransk häst som är jättestark av sig. Stallet var optimistiska på förhand och det var jag också.

Tova har ridit denna helfranska elvaåring vid två tidigare tillfällen och då med en tredjeplats som bästa resultat. 
– Då har han brutit ner i banan varför jag fått ta båda händerna i ena tygeln och sedan haft problem att få fart på honom igen. Denna gång fungerade det mycket bättre och han ville verkligen vinna, avslutade en överlycklig Tova Bengtsson. 

Tre gånger Stefan Söderkvist

Admir Zukanovic noterade drygt 4,6 miljoner i inkörda pengar under fjolåret, siffror som han närmar sig även detta år. Fredagens gästspel i Kalmar resulterade i två segrar där Rushlight Face (e. Joke Face) inledde varpå Travolta Treb (e. Napoleon) följde upp och detta som jättefavorit i V64-inledningen. 
Gemensam nämnare för nämnda duo var, förutom Admir Zukanovic som tränare, även Stefan Söderkvist som kusk. Och han var inte färdig där. Det blev ytterligare en fullträff under kvällen och då bakom Thomas Jonssons End Of The Line (e. Sam Bourbon). 
– Det löste sig jättebra då vi fick en bra rygg varpå ledaren körde i ett lagom tempo. Jag hade lucka hela vägen, men ville vänta så länge som möjligt och det blev enkelt, sade Stefan Söderkvist. 

Kvällen innehöll final i såväl en tre- som fyraåringsserie, vilka båda lockade med 100.000 kronor i förstapris. 
Bland fyraåringarna drog J.H.Mannerheim det längsta strået och detta trots ett tungt lopp utvändigt ledande Dixi Sisu. 
– Vilken kämpaisats, sade Johan Untersteiner. 
– Jag kände 300 kvar att jag hade en pollett kvar, men när jag ryckte tussarna så svarade han dåligt. 100 kvar kände jag ändå att vi tog in på ledaren och då fick jag rejäl vittring. 

I och med segern passerade From Above-sonen över en miljon i insprunga pengar under säsongen. 
– Det kunde jag inte drömma om när året inleddes. Och han kunde faktiskt ha vunnit Derbyt med lite tur och hästen har utvecklats på ett fantastiskt sätt, avslutade Johan Untersteiner.

Treåringsfinalen gick till Tomas Malmqvist-tränade Calle Crown (e. Great Challenger). Körande Christoffer Eriksson lotsade vackert från ett bakspår, satte sig tidigt tillrätta i ledningen varpå segern aldrig var hotad. 
– Han debuterade i denna serien i början av säsongen och har sedan utvecklats enormt. Jag tycker att det finns mycket kvar att göra på honom och då är han redan precis bakom dem allra bästa i kullen, berömde tränare Tomas Malmqvist.

Noterat: 
Trots ett lopp utvändigt utan rygg kopplade Alkalizer Am tidigt grepp om ledande Harry Haythrow. Men det som såg ut att bli en enkel seger slutade med en knapp sådan.
- Han blev orytmisk och jag kunde inte köra på honom sista 100, men han gjorde ändå en bra prestation, klargjorde Johnny Takter. 

Med en pappa i Brioni finns det en hel del att leva upp till. Ännu lång väg till dessa höjder, men ett steg på vägen gällde för ståtlige Mohikaner under fredagskvällen. Han öppnade i 1.10-fart och kom upp till varvning på strax under 1.13.
- Det var första gången bakom bil och han var lite ivrig. Höll också på att slå ihop efter 50 meter, men höll ordning på benen och sedan blev det ledning efter en bit. Han vann enkelt och jag hoppas att det kan fortsätta på detta sätt, avslutade Joakim Lövgren. 

Vinnarna på Kalmartravet denna tävlingsdag:
Ruschlight Face (e. Joke Face) - Stefan Söderkvist (Admir Zukanovic).  
Mohikaner (e. Brioni) - Joakim Lövgren.
Sing Of Mars (e. Lutin Malin) - Tova Bengtsson (Jörgen Lorentzen). 
Travolta Treb (e. Napoleon) - Stefan Söderkvist (Admir Zukanovic). 
End Of The Line (e. Sam Bourbon) - Stefan Söderkvist (Thomas Jonsson.
Alkalizer Am (e. Olimede) - Johnny Takter (Marcus Lindgren). 
Northern Trick (e. Raja Mirchi) - Johan Untersteiner.
J.H.Mannerheim (e. From Above) - Johan Untersteiner.
Calle Crown (e. Great Challenger) - Christoffer Eriksson (Tomas Malmqvist). 
Copaca Cabana (e. Andover Andover) - Kevin Oscarsson (Maria Rosenberg). 
Lookahere (e. Look the Star) - Dan Ottosson (Irene Svanhall).

– Anders Nilsson

ANNONS

Ämnen i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.