Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Djuse och Leo – två kometer i segertagen

Foto: Maria Holmén/TR Bild
Mats E Djuse har bara fyra segrar kvar till 100 under 2019 som kusk. Foto: Maria Holmén/TR Bild

Två av årets kometer inom svensk travsport vann var sitt lopp inom Gävles V64-omgång under torsdagskvällen.

Publicerad:

Vi tänker på Mats E Djuse och Emilia Leo. Emilia fick sitt stora genombrott redan under 2018, men har fortsatt att flytta fram sina positioner under det här året. Mats har i sin tur exploderat som kusk och nästan fyrdubblat både inkörda pengar och segrar.

Det var Djuse som var först ut av de båda. Han lånade Lars-Göran Söderberg-tränade Fluke (e. Broadway Hall) och drog till spets från sjättespår bakom bilen. Väl där hade det treåriga stoet inga problem att spräcka sin segernolla i 16:e starten.
– Det blev enkelt, hästen var fin helt enkelt. För mig var det skönt med en seger igen efter allt för många andraplatser på sistone, sade Djuse, som klev upp på 96 segrar.
Han har många lopp kvar att köra i år och borde kunna ta sig till 100 vinster.
– Vi siktar på det, men om det inte skulle gå så måste jag ändå vara nöjd med mitt 2019, fortsatte Djuse.

En som redan nått över 100 årssegrar (114 efter tävlingarna i Gävle) är Emilia Leo. I Gävle spårade hon från start till mål i den avslutande V64-avdelningen över 3140 meter med Christer Otterström-tränade fyraåringen Commander Victory (e. Maharajah).
– Han kan tydligen vara lite svår bland hästar, men nu blev det inga problem i ledningen. Vi fick hållas i ett lämpligt tempo där framme och han kändes inte alls trött i mål. Det var en riktigt mysig häst, sade Leo, som även vann ett montélopp med Jessica Simpsson-tränade Naughty Boy (e. Scipion du Goutier).

Norske Jan Roar Mjölneröd kunde lämna gävleovalen med en dubbelseger som både kusk och tränare. I V64-inledningen tvingades han köra fram utvändigt om ledande Guli Rubin med femårige Grislefaksen G.L. (e. Järvsöfaks). I en tät slutstrid fick den sistnämnde nosen först och vann på 1.24,8a/2140 meter.
– Han avgjorde på klasshästens vis och jag tror på honom en del inför framtiden, sade Mjölneröd, vilken sedan även vann ett treåringslopp för kallblod med Mo Sjur (e. Bork Odin).
Här blev det lite enklare när han kunde överta ledningen.

Hemmatränaren Fredrik Palm njöt i fulla drag när hans Blue Star Cantab (e. Make It Happen) smögs fram till seger av Andreas Lövdal (V64-5).
– Han fick ett fint lopp, men gick hela vägen in i mål. Det var roligt att se, sade Palm.
Det här var hästens tredje seger för året.

Joakim Elfving-tränade Ville Am (e. Raja Mirchi) agerade trögt i V64-2 och såg inte ut som en vinnare förrän kort före mållinjen. Detta sedan Elfving kommit fram fint i andraspår över den sista bortre långsidan och sedan fått fritt fram i utgången av sista kurvan. Det var årets första seger i tredje starten.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.