Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Efterlängtad seger för Quantanamera

Foto: Jeannie Karlsson/TR BILD
Quantanamera och Erik Berglöf vid ett tidigare tillfälle. Foto: Jeannie Karlsson/TR BILD

Ju större de är desto tyngre faller de. Det ordspråket besannades vid Årjängs lunchtrav på tisdagen.

Publicerad:

Megafavoriten Global Money gjorde sig en slät figur och blev femma bland sex ekipage. Vann det inledande loppet gjorde istället Quantanamera som Erik Berglöf snabbt placerades i spets och avfärdade omgående frågan från Kristian Lindberg att få överta med Global Money.

Den sistnämnde kunde ”vila” en stund i tredje invändigt men när hästen lyftes ut i andra spår dryga halvvarvet kvar så var Robert Berghs häst ingen hot, utan var redan i slutkurvan chanslös att utmana. Quantanamera vann med gott om krafter kvar tre längder före Bazir Dimanche körd av Preben Sörvik.
– 
Jag förstod att det skulle bli svårt att besegra henne när vi kom till ledningen, sa Berglöf vars stall efter en trög period verkar vara på gång.

Det var en efterlängtad seger för det nioåriga stoet för det var elva månader och 20 starter sedan Berglöfs sto stack nosen först. Segertiden blev på 1 14,4/2160 meter vilket är nästan två sekunder sämre än stoets rekord från 2016 på 1 12,5, som då var tangerat världsrekord.

Carl Johan Jepson befäste sin fjärdeplats i den allsvenska kuskligan då han med det norska kallblodet Vik Jet enkelt från spets tog årets 122:a kuskseger.

En annan norsk häst som fick besöka vinnarcirkeln var Trond Anderssens Lightningexclusive som efter att ha attackerat i slutböjen var ensam på målfotot.

Eraja Jaam tog sin första årsseger sedan Jonas Moberg efter att tidigt tagit spets och fått favoriten X.L Bygg Palema i vinnarhålet, ”bara” hade att se till att inte favoriten fick någon lucka.

I amatörmatchen mellan Årjäng och Malta visade hemmalaget ingen pardon utan tog de tre främsta platserna, med Thebigbangtheory som vinnare trots ett lopp i dödens med Peter Norsell som därmed tog sin första seger sedan 2009.

Fjolårets kuskchampion Kristian Lindberg visade upp en lovande debutant i Profinitif som trots ett lopp utvändigt om favoriten Hjalle Palema var starkast på upploppet och vann på 1 16,9/2 140 meter.

En annan hemmatränare Tom Horpestad ville inte vara sämre utan fixade Boxing Day:s första seger efter ett perfekt lopp i rygg på ledaren och lucka på upploppet.

Efterlängtat var nog bara förnamnet vad Petra Edqvist kände efter att Drömsaga i sin elfte start fixade sin första seger efter en imponerande insats med Kristian Lindberg i sulkyn. Det var nämligen Edqvists första tränarseger sedan april i fjol då dottern Nathalie vann med Sot.

Lira nästa gång: X.L Bygg Palema fick chansen för sent från vinnarhålet för att hinna utmana Eraja Jaam.

Dagens vinnare på Årjängstravet:
Lopp 1: Quantanamera (From Above) Erik Berglöf
Lopp 2: Lightningexclusive (Farifant) Ole Johan Östre (Trond Anderssen)
Lopp 3: Vik Jet (Nordli Svarten) Carl Johan Jepson (Gunn Tove S Buaas)
Lopp 4: Eraja Jaam (Raja Mirchi) Jonas Moberg
Lopp 5: Thebigbangtheory (Nu Pagadi) Peter Norsell (Jonas Hallstensson)
Lopp 6: Profinitif (Infinitif) Kristian Lindberg
Lopp 7: Boxing Day (Judge Joe) Tom Horpestad
Lopp 8: Drömsaga (Järvsöfaks) Kristian Lindberg (Petra Edqvist)

KENTH PETTERSSON

ANNONS

Ämnen i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.