Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"En travdag som jag aldrig glömmer"

Foto: MARTIN LANGELS/ALN
Il Mio Dea och Jenny A Björk. Foto: MARTIN LANGELS/ALN

ESKILSTUNA. En klyscha, javisst, men Rommelärlingen Jenny A Björk kunde förstås inte gärna i sitt lyckorus efter söndagssuccén på Sundbyholm säga något annat.
​​​​​​​Tre starter gav lika många segrar, två i sulky, en i monté, och därmed var 21-åringens första travtrippel också ett faktum.

Publicerad:

Hon inledde segerstaplandet bakom Il Mio Dea som dirigerade runtom, fortsatte med familjens B.B.S.Canyankee från vinnarhålet och avslutade med att rida Alex Ås i spets hela vägen och i hans 29:e startförsök till sist kunde spräcka sin segernolla.
– Ibland stämmer allting. Så var det i dag och allra roligast var det givetvis att få vinna med B.B.S.Canyankee. Det har strulat så mycket för honom att han nu var värd lite tur.
Den femårige hingsten parkerades snyggt bakom ledande Star Lady Thiger och tråcklades loss med liten marginal strax innan upplopp. I slutfasen var favoriten Neo Southwind utan chans.
– Kör man i flytet och med självförtroende löser det sig ofta. Sista biten gick han väldigt fort och visade lite av vad han kan i ljusa stunder.
Avslutningsvis travade vinnaren 1.13,5 sista 500 och ännu betydligt rappare över upploppet och vann på 1.16,1/2 140auto.
Hästen ägs och tränas av morfar Bo hos vilken Jenny är anställd som lärling. Med ambitionen att framöver bli proffs.
– Fast jag måste ha mer rutin först då det får vänta ett tag,
Annars har hon gjort god PR för sig själv. Vann 19 lopp i fjol och är redan uppe i 12 i år, med andra ord en segerprocent på runt tio!
– Med Il Mio Deo var det bara att lysa order. Utnyttja hennes startsnabbhet och sedan svara ledningen, Trots press i omgångar svarade hon snyggt och vann utan att visa botten, förklarade Jenny om taktiken i V5-4.
– Två gånger hade jag kört henne tidigare och visste att hon hade styrkan. Hon behärskade loppet på ett övertygande sätt.
Bra fart hela vägen med Albäck Amy som utmanare hela sista rundan bäddade för rekordputs till 1.14,9/2 140auto. Första årssegern kan säkert följas av fler om hon startar med spetsläge.
Om Alex Ås, som stod tufft inne penningmässigt i montéloppet, visste dalkullan ingenting. Fyra raka nollor i programraden och utan seger på 28 starter tydde knappast på full utdelning. Hästen visade sig dock starkast och triumferade bekvämt i när han spårade från start till mål. På slutet gick det trögt i debuten under sadel men ingen annan kom i  närheten och Jenny försäkrade att vinnaren inte var trött!
– Han uppträdde bara flegmatiskt, det fanns krafter kvar. 
Första "daten" med Alex blev nog inte den sista.

Familjen Jansson består av fem personer, Roland, sambon Åsa Lindberg och Richard har alla vunnit lopp och nu även sonen Isac Lindberg. Han lotsade i sitt livs femte start mamma Åsas No Respect med nödvändig försiktighet i attack sista 800 från utvändigt läge och det gav säker seger.
– Jag kände redan på sista bortre att det skulle bli vinst, förklarade en nöjd segerherre som först på senare tid börjat intressera sig för trav efter att tidigare varit "motståndare".
– Det här var i alla fall oslagbart, fortsatte 23-åringen som kostade på sig ett glatt segerleende mitt på upploppet och sedan på mållinjen saluterade förstaplatsen med höjd arm.

I övrigt noteras att ...
... Husky Sign spurtvann utan problem sedan han kommit loss från ledarryggen på sista bortre långsidan och speedat ner motståndet för Stefan Jansson som gladdes åt att att hans häst i comebacken höll sig lugnare än tidigare. Segertid 1.16,1/2 140auto.
... T.Dorsey för Ville Karhulahti med möda i spets (1.09,4 första 500 satt i benen) höll undan för Hornbäckens Lnus på 1.16,2/2 140auto.
... Crosby från utvändigt ledaren pulvriserade motståndet för Ålandsamatören Sölve Högman som inte var överraskad när hans segervane sexårsvalack (nionde femettan på 32 försök) hittade flera nya växlar barfota runtom. Crosby dessutom dagssnabbast med sina 1.14,2/2 140auto.
... Dream of Meadows inledde med bombsäker spetsvinst och Oban Boe avslutade på samma vis, körda av lärlingskollegerna Micael Lindblom respektive Danne Jansson från Örebro.
... Johanna Lind tog sin första årsseger då hon för första gången "rattade" tidigare som bäst tredjeplacerade Mantorps-stoet Stjernbergs Zelma.
... What a Moment med Lars D.Carlson vid tömmarna svarade för en mäktig 300-metersrökare från köplats och via 1.13,2 sista 700 hur lätt som helst tog in hela Moonfighters försprång och nästan hann utklassa andrahandsfavoriten. Fuxan spräckte sin segernolla i 21:a starten och visar litet av den grundkapacitet man kunde ana när hon började tävla. 1.17,6/2 140auto var långt ifrån botten.

BIG BEAR

ANNONS

Ämnen i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.