Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Femte raka för Hachiko

Foto: Malin Albinsson/TR Bild
Jorma Kontio körde Hachiko de Veluwe till dennes femte raka seger. Foto: Malin Albinsson/TR Bild

Måndagens trav i Rättvik bjöd på flera fartfyllda inslag. Bäst segeraptit visade Jorma Kontio och Troels Andersen. Tillsammans vann kuskarna fyra av tävlingarnas tio lopp.

Publicerad:

Jorma Kontio sågs på förhand med flera heta vinstchanser och segrarna lät inte vänta på sig. Redan i kvällens inledande lopp drog Kontio det längsta strået med storvuxne och tidigare segerlöse Regent d'Inverne som vann knappt men säkert efter att ha presterat ett starkt slutvarv i spåren från sjunde ytter. Segertiden blev 1.15,6a/2140 meter. 
– Hästen har växt mycket och av den anledningen har han inte gjort så många starter. Vi satt långt bak i fältet och såg ut att få lite väl långt fram. Dessbättre fick vi fina ryggar i tredjespår och Regent d'Inverne var bra, sade Jorma Kontio.

Seger nummer två kom med maffige Hachiko de Veluwe, vilken vann ett tempostarkt lopp för fyraåriga hästar på gångbara 1.12,5a/2 140 meter efter resa i tredje ytter respektive andra ytter dryga varvet från mål. Vinsten var Timoko-sonens femte raka. 
– Hachiko de Veluwe svarade för sitt livs bästa lopp och det känns som om han är på väg att hitta formen på allvar. Hästen siktas mot finska Derbyt och känslan är att lång distans, 2 600 meter, kommer att passa utmärkt, sade Kontio.

Flyfotade Robloxia tog problemfritt hand om ledningen och via 1.11 sista 700 meterna travade stoet undan till överlägsen seger på 1.14,9a/1 640 meter. I sulkyn satt hästens tränare Troels Andersen.
– Hästen är explosiv första biten och hon fick en fin start samtidigt som flera av våra värsta konkurrenter galopperade. Sedan valde jag att hålla ett jämnt och bra tempo och Robloxia vann väldigt enkelt, sade Troels Andersen. 

Liknande segerrecept använde sig Troels av bakom Fudge Ås. Segertiden blev 1.11,9a/1 640 meter.
– Fudge Ås kändes riktigt fin hela vägen idag och jag vill passa på att tacka min nye veterinär, Sune Hansen, som fått hästen i den här författningen, sade Andersen.

Hagmyren-lärlingen Wiktor Kylin-Blom har svarat för ett gott tränararbete med treåriga Bäcklös Tamlin som debutvann i överlägsen stil på respektabla 1.31,6/2 160 meter efter löpning mestadels i ledningen. 
– Hästen har egentligen varit startklar sedan i april, men i och med att han blev ivrig i kvalet valde jag att ge honom lite extra tid. Dessutom är Bäcklös Tamlin inte anmäld till något Kriterium och det fanns helt enkelt ingen anledning att stressa. Hästen kommer att matchas lite försiktigt framöver. Eventuellt får han prova i något större lopp i höst, sade Wiktor Kylin-Blom. 

Noterat:
Leif Witasp placerade Katrin K Frick-tränade Putinthepower tidigt i front och från den positionen vann fyraåringen på 1.15,4/2 640 meter i aningen flegmatisk stil. 
– När vi kom till ledningen valde jag att hålla ett jämnt tempo. Hästen är både stark och snabb, men jag ville inte bjuda in till någon speedkörning. Om Putinthepower mognar och tar sig samman kan han bli riktigt bra, sade Leif Witasp. 

Super Zantos spurtvann på 1.13,4/2 160 meter och visade intakt form. I sulkyn satt Ante Lisell. 
– Hästen var lite studsig i starten igen, men sedan repade han sig. Super Zantos verkar ha riktigt form, men att han skulle hinna fram till seger trodde jag kanske inte. Går allt enligt planerna blir nästa start på V75 i Bollnäs, sade Ante Lisell. 

Lira nästa gång:
Irrawaddy (1) avslutade piggt som tvåa från vinnarhålet. Med en liknande insats kan fyraåringen mycket väl spräcka segernollan redan i nästa start. 
Corona Brick (3) flögg med flaggan i topp som tvåa efter resa utvändigt ledaren.

– Mattias Bäck

Kvällens vinnare på Rättvikstravet:
Lopp 1. Regent d'Inverne (e. Zola Boko) – Jorma Kontio (Timo Nurmos) 
Lopp 2. Bäcklös Tamlin (e. Bork Odin) – Wiktor Kylin-Blom (Wiktor Kylin-Blom)
Lopp 3. Hachiko de Veluwe (e. Timoko) – Jorma Kontio (Timo Nurmos)
Lopp 4. Robloxia (e. Gift Kronos) – Troels Andersen (Troels Andersen)
Lopp 5. Putinthepower (e. Sergei Hanover) – Leif Witasp (Katrin K Frick)
Lopp 6. Fudge Ås (e. Chocolatier) – Troels Andersen (Troels Andersen)
Lopp 7. Super Zantos (e. Mythical Lindy) – Ante Lisell (Tina Lisell)
Lopp 8. Barney Granit (e. Scarlet Knight) – Jörgen Westholm (Jörgen Westholm)
Lopp 9. Björnli Ada (e. Mörtvedt Jerkeld) – Roger Borg (Therese Bjurman)
Lopp 10. Cupra (e. Turbo Sund) – Ulf Ohlsson (Zandra Vidén)

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.