Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Femte raka för jättelöftet

Foto: Torbjörn Enmark
Segermaskinen Månlykke A.M med sin skötare Jenny Pettersson. Foto: Torbjörn Enmark

Kallblodslöftet Månlykke A.M byggde klart sitt staket i programraden när han tog femte raka segern som megafavorit på Skellefteåtravet på fredagskvällen. Jan-Olov Perssons fyraåring är nu uppe i nio segrar på tio starter.
– Det är en snäll och självsäker häst, som är försiktigt matchad så här långt. Det är också en häst som vet om att han är väldigt bra, säger skötaren Jenny Pettersson.

Publicerad:

Fast det började illa för den stora favoriten den här kvällen. En tidig galopp efter start kostade en markförlust på minst 50 meter.
– Han kan vara ivrig i volten och nu var banan lite för lös för honom. Han fick inte det fäste som han ville ha och därför blev det galopp, säger Jenny Pettersson.

Jan-Olov Persson körde snabbt i kapp fältet och via en repa ute i fjärdespår sköljde han sedan förbi hela  fältet och satt i ledningen redan dryga varvet från mål. Över upploppet stack han sedan undan och vann lekande lätt med sju längder. Detta sedan Jan-Olov Persson kört 1.26,7/1900 meter efter galoppen.
Dessvärre är inte Månlykke A.M anmäld till det svenska kallblodsderbyt.
– Vi får väl sikta på det norska derbyt i stället, säger Jan-Olov Persson.

Tangen Haap trots trippla tillägg

En annan kallblodsprofil som visade upp sig på Skellefteåtravet denna kväll var Björn Karlssons stjärna Tangen Haap som klev förbi hela fältet trots 60 meters tillägg.
– Han har varit ute i väldigt tuffa lopp tidigare i år. Nu fick han möta lite enklare motstånd igen och då kände sig väldigt morsk till slut, säger Björn Karlsson.

Från utvändig köposition följde Tangen Haap med i tredjespår under slutrundan och inne på upploppet avgjorde han utan problem med 1,5 längder före Storsjarmören. Segertiden skrevs till 1.24,0/2200 meter.

Tidigare i år hade Björn siktet inställt på Elitkampen på Solvalla med Tangen Haap, men dessa planer har han ändrat.
– Jag vet att han duger mot de allra bästa i världen, men det har visat sig att 1.640 meter bilstart inte riktigt är hans grej och därför har jag bestämt att lägga om matchningen, säger Björn.

Återförenade efter olyckan

I ett annat kallblodslopp tog fyraåringsstoet Bork Faxa sin sjätte seger i åttonde starten, då hon vann på 1.32,4/2.660 meter och var 3,5 längder före tvåan Guli Orkan. Det var för övrigt första gången Janne Norberg körde Bork Faxa sedan den otäcka olyckan på Umåker i slutet av mars.

Nu körde Norberg onödigt vårdslöst då han störde en konkurrent till galopp på sista långsidan. Måldomarnämnden dömde Norberg till 1.200 kronor i böter och fem dagars körförbud för snäv körning som grovt stört medtävlare.

Lira nästa gång: Robin Hood Bi (7) gjorde första starten på nio månader efter att ha opererat båda sina framknän. Han avslutade bra via open stretch som tvåa och går säkert framåt med loppet i kroppen.

Alla vinnare på Skellefteåtravet på fredagskvällen:
Lopp 1: Vindpärla (e. H.G Balder) – Per Gustafsson (Rainer Tuuliainen)
Lopp 2: Kejsare Zon (e. Lavec Kronos) – Petteri Joki (Petri Salmela)
Lopp 3: Månlykke A.M. (e. Månprinsen A.M) – Jan-Olov Persson
Lopp 4: Gaius F. (e. Going Kronos) – Jenny Engfors (Lisa Wahlberg)
Lopp 5: Tangen Haap (e. Lome Elden) – Björn Karlsson
Lopp 6: Bishop (e. San Pellegrino) – Krister Söderholm (Gunilla Oscarsson)
Lopp 7: Enjoy Chocolate (e. Chocolatier) – Hanna Olofsson (Ulf L Karlsson)
Lopp 8: Bork Faxa (e. Bork Odin) – Jan Norberg (Stefan Johansson)
Lopp 9: Samuel Sisu (e. Make It Happen) – Antero Heinonen (Petri Salmela)

TORBJÖRN ENMARK

ANNONS

Ämnen i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.