Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Första segern – på 13 år

I maj 2005 vann Jan Wallén på Östersundstravet och på fredagen var det dags igen på samma bana. Hemmaamatören gäckade spelarna och skrällde med egentränade Rive Rappa till 58 gånger pengarna.

Publicerad:

Bengt Lindströms lopp samlade 13 kallblod på tre startvolter. Fyraåriga Storm Greta försvarade innerspåret för Ulf Pettersson och ekipaget höll sedan 1.31-tempo framme i täten. I ingången till sista kurvan hade Storm Greta skakat av sig de flesta konkurrenterna, men inte Rive Rappa (e. H.G.Balder). Trots en löpning utan rygg i andraspår hade det femåriga stoet gott om både mod och kraft genom slutsvängen.

Rive Rappa kopplade sedan greppet om ledaren och på upploppet kunde tränaren Jan Wallén sitta blickstilla i sulkyn. Eller kunde och kunde – han hade inte mycket till val.
– Hon är lite nervös av sig. Hon tål inte körspö och sådana grejer. Man får hålla sig undan från sånt och prata med henne i stället, berättade Wallén för Kanal 75.

Den metoden fungerade alltså förträffligt och Rive Rappa gick undan med en längds marginal via 1.30,6 över full väg – en rekordsänkning med nästan två sekunder. Rive Rappa är uppfödd av Reidun Böhn och mormodern Viljefryd har bland andra lämnat miljonären Odins Kjempe som vann 19 av sina 24 starter.
– Hon är riktigt bra, den här. Vi köpte den i lag, en kompis och jag, men sedan ville inte han vara med längre. Då tog jag över alltihop och efter det har det blivit bättre och bättre hela tiden. Det här har varit på gång länge, men det tog ett tag innan det slog in, sade Wallén efter att Rive Rappa tagit karriärens första seger i den 19:e starten.

Och apropå milstolpar. För Jan Wallén var segern den första på över 13 år. Då vann hans Jan Emil i Östersund med Harald Sandström i sulkyn. Hösten före körde Wallén själv samma häst till seger på samma bana.

Ny seger för Grude Svarten

Sexårige Grude Svarten (e. Lome Elden) fortsätter att imponera. På fredagen fick Öystein Tjomslands häst på nytt Martin P Djuse i sulkyn och det slutade med seger i ett försök i Dubbelcupen. Grude Svarten kom i mål på 1.25,6 över lång distans.och vann för fjärde starten i rad. Hästen, som ägs av Rosmotrav i Sundsvall, har nu tjänat över en halv miljon kronor.

Elitloppshäst kvalade

Under fredagen kördes dessutom två kvallopp på Östersundsovalen och i ett av dem tog Noralf Braekken ut Juliano Rags. Den norske tioåringen var med i Elitloppet 2014, men har inte tävlat sedan i augusti i fjol. Nu kvalade han på 1.14,3 med nygamle tränaren i sulkyn.

Lira nästa gång: Ultimate Goal (7) var sist i klungan i slutkurvan, men avslutade raskt till fjärdeplatsen efter sen lucka mellan hästar.

Fredagens vinnare i Östersund:
Jatsy (e. Bork Odin) – Arve Sjoner (Nadja Jensen).
Diesel (e. Tekno Odin) – Robert Skoglund.
Caribbean Blue Ås (e. Break the Bank K.) Victor Karlsson (Henrik Eriksson).
Pistus (e. Bork Odin) – Arve Sjoner (Olav Aune).
I'm Best (e. Up Front Larry) – Rikard N Skoglund.
Rive Rappa (e. H.G.Balder) – Jan Wallén.
Caraway (e. Farifant) – Susanne H Osterling (Ulrica Håkansson).
Grude Svarten (e. Lome Elden) – Martin P Djuse (Öystein Tjomsland).
Frida Zonett (e. Manofmanymissions) – Robert Bergh.
Livi Majesty (e. Dream Vacation) – Robert Bergh.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.