Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Förvånad att han inte var favorit"

Femårige Doctor Doxey Zenz och Mathias Andersson tog hem det anrika stayerloppet Midsommarkransen i Skellefteå sent på lördagskvällen.

Publicerad:

Mathias Andersson gjorde resan från Hagmyren och var ute i angeläget ärende. Från 20 meters tillägg forcerade han till ledningen redan efter 500 meter och den offensiva inledningen visade sig bli avgörande. Doctor Doxey Zenz stod lite fel inne i loppet sett till intjänade pengar, men Mathias Andersson var ändå klart optimistisk på förhand.
– När jag körde ut på banan så blev jag förvånad att han inte var favorit i loppet. Min häst kom gjorde en rejäl insats i sin senaste start efter att ha varit borta ett tag.
Det enda som egentliga oroade Mathias var startmomentet.
– Hästen kan vara ivrig från start, så det fanns det en viss galopprisk från fjärdespår. Men kan fixade den biten och sedan var det bara att avancera framåt.

På startvolten tog Petter Lundberg hand om ledningen med betrodde Mellby Ess. Fast en respektlös Mathias Andersson visade att han var ute efter tätpositionen när han kom fram på utsidan i utgången av första sväng.
– Jag vet att Petter Lundberg är en offensiv kusk som ogärna vill släppa ledningen, men jag tyckte att han höll tillbaka sin häst där framme och då bestämde jag för att köra till rejält för ledningen, säger Mathias.

"Blev lite fundersam"

Väl i ledningen fick Doctor Doxey Zenz  bestämma tempot där framme och efter ett slutvarv på 1.13,5 var det ingen som kunde hota ekipaget från Hagmyren. Över upploppet försökte Mellby Ess utmana på open stretch, men han kom aldrig farligt nära.
– Min häst blev lite fundersam när det kom en häst invändigt på open stretch, men jag hade mycket att köra med och han gick undan på bra sätt sista biten, säger Mathias Andersson.
Segertiden skrevs till 1.17,9/3160 meter, vilket inte är någon av de snabbare i detta lopp på senare år.
– Vi fick ju bestämma i två varv där framme och sedan var banan lite mer krävande än vad man upplevde det som. Jag trodde faktiskt det gick lite snabbare, säger Mathias Andersson.

Doctor Doxey Zenz kvalade in till finalen i Europaderbyt för fyraåringar förra året och Mathias Andersson har höga ambitioner den här säsongen också.
– Efter Europaderbyt ifjol började han bli alldeles för het i loppen, så därför fick han en paus i nästan fem månader efter starterna i januari. Under uppehållet var vi jobbat med att han ska coola ner sig och nu var han väldigt avslappnad när han fick springa i ledningen. Mitt mål är att vinna ytterligare något lopp i sommar och om allt går år rått håll så jag kommer att ställa in siktet på Jubileumspokalen på Solvalla.

Spets och slut

I nyinstiftade Kalla Midsommarkransen för kallblod gick segern till Latino och Per-Arne Lindström. Notabelt är att Latino var segerlös på nio starter fjol och bara tjänade 22 600 kronor. Nu är han redan uppe i sex årssegrar och gör sin bästa säsong någonsin som nioåring.
– Han var svår att få helt fräsch förra säsongen och när han äntligen kom i form i slutet av sommaren så var han ute på en skentur i samband med ett lopp på Hagmyren då han kom lös. Han skenade tolv varv runt banan då och efter det fick han problem med musklerna väldigt länge, berättar Per-Arne Lindström.

Latino kom tidigt till ledningen och efter att ha fått bestämma i täten satte Per-Arne in det avgörde segerrycket mitt i sista sväng.
– När det blir kört på det här sättet så vet jag att han kan avsluta väldigt snabbt sista 300.

Rikard N Skoglund bokfördes för en V64-dubbel trots att han brände med ett par tunga favoriter under kvällen. Rikard vann med treåringslöftet Soul Tan som han fick köra första gången och sedan blev det andra raka segern bakom Solängethästen Perfect Attraction som spurtade hem ett försök till Diamantstoet från fjärde par utvändigt.

Lira nästa gång: Guli Tor (10) låg sist i ett stort fält 500 kvar, men trots en slutkurva i fjärdespår spurtade han till sig andraplatsen efter en ruggig avslutning.

Lördagskvälens vinnare på Skellefteåtravet
Lopp 1: Bork Faxa (e. Bork Odin) – Jan Noberg (Stefan Johansson)
Lopp 2: Hesiod (e. Explosive Matter) – Petteri Joki (Petri Salmela)
Lopp 3: Krutov Sund (e. Pastor Stephen) – Jan Noberg (Anna Näslund)
Lopp 4: Mellby Charmören (e. Going Kronos) – Sofia Adolfsson (e. Markus Pihlström)
Lopp 5: Vertigo Knekten (e. Nordli Svarten) – Ove A Lindqvist (e. Ola Åsebö)
Lopp 6: Lowe R.Ö.K (e. Love You) – Caroline Forsner (Hanna Olofsson)
Lopp 7: Grötte Odin (e. Bork Odin) – Stian Pettersen (Ragnhild Stellander)
Lopp 8: Soul Tan (e. Maharajah) – Rikard N Skoglund (Elisabeth Lundholm)
Lopp 9: Perfect Attraction (e. Civil Action) – Rikard N Skoglund (Yvonne Sjölund)
Lopp 10: Latino (e. Järvsöfaks) – Per-Arne Lindström
Lopp 11: Millie Millionaire (e. Jocose) – Brage Hansen
Lopp 12: Doctor Doxey Zenz (e. Donato Hanover ) – Mathias Andersson

TORBJÖRN EKMARK
 

ANNONS

Ämnen i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.