Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Hambovinnaren i topp

Foto: MALIN ALBINSSON/TR BILD
Perfect Spirit fortsätter på vinnarspåret. Foto: MALIN ALBINSSON/TR BILD

RÄTTVIK GS75 Hambletonianvinnaren tog hem tvekampen mot kriteriesegraren inför drygt 4 600 personer.

Publicerad:

Med Timo Nurmos guldklimp, kriteriesegraren Villiam, i den ena ringhörnan och Hambletonian- och Kungapokalsvinnaren Perfect Spirit i den andra var det bäddat för ett riktigt tungviktsmöte i Breeders Crown för fyraåriga hingstar och valacker, där även spårtombolan lagt grunden till en sevärd tvekamp. När det väl blev dags för lopp och upp till bevis tog innerspårets Hazard Boko hand om ledningen med en het Hector Boko utvändigt. Till första mellantidsnoteringen kom tätduon på raska 1.07 och i samband med att fältet formerat sig 1200 kvar sågs Perfect Spirit i andra ytter. Pinnhålet bakom återfanns Villiam och utvändigt ledaren travade Lucifer Lane. Varvet passerade Hazard Boko på 1.11,0 och in på sista bortre långsidan avvaktade köhästarna med sina attacker. 300 meter från mål skaffade sig ledaren ett visst försprång. I samma skede satte Örjan Kihlström in attacken med Perfect Spirit, som kort senare slog klorna i ledaren och travade undan till vinst på nytt banrekord för fyraåriga hingstar och valacker: 1.11,3a/2 140 meter. Bakom Perfect Spirit stretade Hazard Boko emot berömvärt till ett andrapris, medan Villiam fick hålla till godo med ett fullt godkänt tredjepris i sin årsdebut.
– Självklart passade det Perfect Spirit bra att täten körde så fort som de gjorde de första 600 meterna. Samtidigt hade vi Villiam i rygg och jag hade lite blandade känslor. Perfect Spirit har varit bra och fungerat väl mest hela tiden förutom en period ifjol när han hade lite problem med fräschören. I övrigt är hästen komplett och springer i de flesta positionerna. Jag har känslan av att Perfect Spirit ska kunna trava ganska fort över kort distans i Sprintermästaren, sade Örjan Kihlström.

Årets upplaga av Midsommarloppet mönstrade ett gediget startfält med norske stjärnan Lionel, hemmahoppet On Track Piraten och Hans-Owe Sundberg-tränade Charrua Forlan i främsta rummet. Ledningen tog Charrua Forlan hand om utan större problem och redan på första bortre långsidan anslöt Lionel som första häst i andraspår. Till varvning kom Charrua Forlan på 1.13,5 och 900 kvar påbörjade On Track Piraten avancemang från jumboposition. I slutkurvan började Lionel se en aning tagen ut och kort senare galopperade hästen. I samma skede gav Hans-Owe Sundberg  Charrua Forlan full marschorder och upploppet blev en rätt behaglig färd för Solvallatränaren, som firade med med segergest kort före mål. Segertiden blev 1.12,2a/2 140 meter och vinsten var värd 100 000 kronor.
– Charrua Forlan är riktigt tuff och även om Örjan Kihlström gjorde vad han kunde för att köra musten ur min häst under slutvarvet kände jag mig rätt segersäker i sista kurvan. Charrua Forlan utvecklades lite under vintern och alla hästar är inte färdiga när de är fyra år gamla, sade Hans-Owe Sundberg.

Jan-Olov Persson-tränade Tekno Eld vann Zornloppet för fyraåriga kallblod på nytt svensk rekord, 1.24,4/2 180 meter. Detta efter en rejäl avslutning från tredje ytter sista 650 meterna. I sulkyn satt Ulf Ohlsson.
– Tekno Eld avslutade sista varvet på 1.22 och det kändes som om det fanns en del krafter kvar. Hästen siktas mot Derbyt och förhoppningsvis får han vara frisk ock kry, sade Ulf Ohlsson.

Örjan Kihlström gjorde inga misstag bakom Daniel Redén-tränade Son Of God, vilken spårade ett kraftprov över tre mastiga varv från start till mål. Segertiden blev 1.15,5/3 140 meter.
– Son Of God har känt stark i varje start, men inte fått utdelning. Idag fick han springa i sin egen takt och det passade bra, sade Örjan Kihlström, som dessutom spetsvann med Svante Båth-tränade Arras Cando.
– Hästen agerade lite småsegt, men gjorde vad han skulle och var fin. Arras Cando är säkert en individ som vaknar till lite för varje start, sade Örjan Kihlström.

Per Lennartsson presenterade nyförvärvet Doneisdone i bländade författning och trots resa utvändigt ledaren vann femåringen ett kvalitativt P21-lopp lekande lätt på 1.14,2/2 160 meter.
– Hästen har tränat bra en längre utan att komma med i lopp. Jag hade tänkt att utrusta Doneisdone med halvstängt huvudlag, men han kändes så pigg och glad att han fick tävla med ett öppet istället. Sammantaget är jag väldigt nöjd med hästen och han gjorde precis det jag begärde, sade Per Lennartsson.  

Timo Nurmos-tränade Gloria Web visade härlig inställning. Tillsammans med Jorma Kontio vann Donerail-dottern på 1.13,4a/2 140 meter trots kraftödande resa mestadels utvändigt ledare. Sämre gick det för hårt betrodda Dibaba som galopperade tillsynes omotiverat i fjärde ytter 900 meter från mål.
– Timo Nurmos var väldigt nöjd med Gloria Webs värmning, men från bakspår var inte tanken att hon skulle gå i dödens. I vilket fall som helst var hästen väldigt bra utvändigt ledaren sista 1 600 meterna. Jag ägnade mig mest åt att köra min egen häst och hade ingen koll på att Dibaba galopperade i kön. Gloria Web är en väldigt fin häst och det var tråkigt att hon var sjuk i finska Kriteriet ifjol, sade Jorma Kontio.

Svante Båth-tränade Fortune Mearas och Per Lennartsson skrällvann ett tempostarkt BC-lopp på 1.13,2a/2 140 meter efter resa i andra ytter och anfall på sista bortre långsidan.
– Jag kvalade in hästen till Uppfödningslöpningen ifjol och det känns att han har utvecklats en del. Även om det är vanskligt när man blir lite ensam hade vi ett rätt betryggande försprång på upploppet och Fortune Mearas vann säkert, sade Per Lennartsson.

Claes Sjöström placerade flegmatiska Up To Me tidigt i front och från den positionen sågs Up Front Larry-dottern aldrig i direkt förlustfara. Segertiden blev 1.15,0a/2 140 meter.
– Up To Me har egentligen aldrig tränat eller värmt extraordinärt och det var först i debuten som jag förstod att hon var lite extra. Det blev en temposkärpning 650 kvar, men jag ville inte överforcera henne utan valde att ge henne marschorder senare. Hästen kostade 25 000 kronor och så här långt känns det som om det var ett bra köp, sade Claes Sjöström.

Ferry Boko och Björn Goop vann ett klass II-försök med knapp marginal från ledningen närmast före rappt avslutande Xanthis Business. Segertiden blev 1.12,4a/1 640 meter.
– Jag hade respekt för några motståndare och någon direkt taktik hade jag inte på förhand. Samtidigt visste jag att Ferry Boko håller god form, är startsnabb och trivs över kort distans. Hästens främsta egenskap är hans talang och de senaste månaderna har han mognat och fått bättre självförtroende, sade Björn Goop.  


Dagens profil:
Perfect Spirit (10) vann på nytt banrekord för fyraåriga hingstar och valacker och visade vilken topphäst han är.

Lira nästa gång:
Grislefaksen G.L. (4) föll med flaggan i topp som två bakom fenomenale Tekno Eld.

Citatet:
Hästen trodde nog att han var ute på en träningsrundan.
Per Lennartsson efter segern med Doneisdone (1).

Alla vinnarna på Rättvikstravet:

Lopp 1. Doneisdone (e. Manofmanymissions) – Per Lennartsson (Per Lennartsson)
Lopp 2. Skaffer Adrian (e. Järvsöfaks) – Ulf Eriksson (Linn Hellström)
Lopp 3. Arras Cando (e. Brad de Veluwe) – Örjan Kihlström (Svante Båth)
Lopp 4. Tekno Eld (e. Tekno Odin) – Ulf Ohlsson (Jan-Olov Persson)
Lopp 5. Gloria Web (e. Donerail) – Jorma Kontio (Timo Nurmos)
Lopp 6. Fortune Mearas (e. Dream Vacation) – Per Lennartsson (Svante Båth)
Lopp 7. Ferry Boko (e. Cantab Hall) – Björn Goop (Björn Goop)
Lopp 8. Son Of God (e. Pastor Stephen) – Örjan Kihlström (Daniel Reden)
Lopp 9. Up To Me (e. Up Front Larry) – Claes Sjöström (Claes Sjöström)
Lopp 10. Perfect Spirit (e. Andover Hall) – Örjan Kihlström (Daniel Redén)
Lopp 11. Charrua Forlan (e. Up Front Larry) – Hans-Owe Sundberg (Hans-Owe Sundberg)


MATTIAS BÄCK

ANNONS

Ämnen i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.