Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Hela vägen för Sorm Järven

Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD
Rikard N Skoglund körde Sorm Järven till seger. Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD

Sorm Järven tog tredje segern i karriären när han vann från ledningen med Rikard N Skoglund.
– Han har en spännande framtid och har mycket outrättat, sade Rikard N Skoglund.

Publicerad:

Sorm Järven har haft en lång väg till dagens fina framgång och det har han Hans och Andrea Svenssons tålamod att tacka för. Åsajerven-sonen var ostartad när han köptes som femåring.
– Han hade inte gått premielopp eller kvallopp och vi hade köpt Murud Alfa och fick Sorm Järven på köpet om vi ville ha honom. Han hade varit besvärlig hos den förre ägaren och det hade inte hänt någonting med utvecklingen. Det har varit en lång väg hos oss och hästen sprang snett och tittade bakåt och hemåt när han skulle träna. Vi bytte från öppet till halvstängt huvudlag och han började att springa spikrakt och började att ta i när han tränade och vi såg att det fanns fart i honom, sade Andrea Svensson.

Sorm Järven debuterade som sjuåring och blev diskvalificerad. Han vann sin andra start på Bergsåker med Jimmy H Andersson och ifjol som åttaåring blev det seger på Bergsåker med Jessika Sidbäck.  I alla starter utom vid segrarna har Sorm Järven galopperat och på slutet har Hans och Andrea Svensson tagit hjälp av Rikard N Skoglund i snabbjobben.
– Vi bor i Älandsbro och brukar åka till Dannero eller Bergsåker för att köra snabbjobb. Det var Rikard N Skoglunds idé att prova googles och han har kört hästen i provlopp och i tre banjobb. Sorm Järven har varit rädd när han har fått häst utvändigt och med googles ser han bara framåt. I jobben har han haft häst utvändigt för att träna och han har fått byta positioner i jobben, sade Andrea Svensson.

Sorm Järven gick med googles huvudlag och vann säkert från ledningen i dagens lopp på Umåker.
– Kapacitet finns i hästen och jag ville byta kusk för att få nya idéer. Det har känts stabilare, men jag litar ännu inte på hästen förrän han är i mål. Vi ska ta av honom framskorna framöver och det har vi gjort tidigare och han blir stabilare och får en växel till då, sade Hans Svensson.

Sorm Järven var inte tom i mål efter spetssegern och styrkan finns hon Åsajerven-avkomman.
– Fart finns i honom. Han var inte flåsig efter loppet idag och är fruktansvärt stark. Han tränas varannan dag och går två ridpass i veckan, sade Andrea Svensson.

De närmaste dagarna blir det dock ingen träning då Sorm Järven är anmäld till Bergsåker.
– Han går ute på lösdrift med en fölmärr och en ettåring. Nästa start blir redan på tisdag på Bergsåker, sade Hans Svensson.    

Alla vinnare på Umåker denna tävlingsdag:
Lopp 1: Sorm Järven (e. Åsajerven)  – Rikard N Skoglund – Hans Svensson   
Lopp 2: Social Network (e. Andover Andover) – Micael Melander – Aleksi Kytölä
Lopp 3: Latino (e. Järvsöfaks) – Per-Arne Lindström – Per-Arne Lindström
Lopp 4: New Joker (e. Skogans Joker) – Ove A Lindqvist – Åsa Näsman
Lopp 5: Eder Bob (e. Crazed) – Kaj Widell – Anna Näslund  
Lopp 6: Comewithaflash (e. Thai Tanic)  – Samu Sundqvist – Ingemar Hultqvist
Lopp 7: Noble Boy (e. Brioni) – Per Linderoth – Per Linderoth
Lopp 8: Wikipedia (e. Yankee Glide)  – Kenth Åkerlund – Christian Månsson    
Lopp 9: Premier Kronos (e. Donato Hanover) – Kaj Widell – Gabriella Laestander

Noterat:
New Joker var knappt slagen tvåa i debuten och vann månaden senare i sin andra start. Skogans Joker-sonen var stor favorit i sin tredje start och vann överlägset efter att Ove A Lindqvist kört till ledningen i andra kurvan.  
– Jag var lite orolig om han skulle springa i spets, men han kändes bra. Han var startsnabb och hjälpte till efter hundra meter så han är travsäker också, sade Ove A Lindqvist.  

Noble Boy var en annan imponerande vinnare då han avgjorde till seger trots ett tungt lopp.
– Han är inte så lättkörd då han springer och tvekar i loppen och han är som bäst när man får köra på honom.  Det blev onödigt tufft, men det var roligt att han fick vinna, sade Per Linderoth.

Noterat:
Micael Melander var tvåa med Social Network senast och nu blev det seger från rygg ledaren.
– I Östersund skulle jag köra snällt och spara spurten så länge som möjligt. Idag fick jag spara spurten till 160 kvar, sade Micael Melander.   

Duon Eder Bob och Comewithaflash årsdebuterade med seger. Latino som var segerlös i fjol gjorde årets femte start och tog andra årssegern.
– Han var bra för två år sedan då han tog tre segrar i följd, men i fjol hade han småskavanker. Jag har känt att han är på gång i år. Det var hårt i mål, men jag tyckte att jag var först, sade Per-Arne Lindström.  

Lira nästa gång: Vira Vircon W.F. gick bra efter galopp.

– Torbjörn Sundberg

ANNONS

Ämnen i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.