Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Järnlady trots galopp

Foto: MICKE GUSTFSSON/TR MEDIA
Mofaksan är tolv år gammal men håller fortfarande väldigt hög klass. Foto: MICKE GUSTFSSON/TR MEDIA

UMEÅ. Kallbloden var i fokus under fredagskvällen på Umåker. Järnladyn Mofaksan och Derbyvinnaren Philip Ess tillhörde huvudfigurerna.

Publicerad:

Mikael Olssons Mofaksan (e. Fakse) är onekligen ett unikum. Det syns verkligen inte att hon hunnit bli tolv år och bara har ett möjligt år kvar att tävla. Den här kvällen kostade hästen till och med på sig en galopp i finalen av Norrlands Elitserie för ston för att sedan ändå avgöra för Ove A Lindqvist sista biten mot Forspärla.
– Det här ska bara inte gå; jag är så oerhört tacksam för att jag har den här hästen. Hon kan bli lite väl laddad ibland, vilket vi fick se exempel på i kväll. Hästen hängde lite i grejorna till slut, men det var inte konstigt med tanke på det lopp hon fick gå, sade Mikael Olsson, som nu fick in ytterligare 100.000 på kontot.
Mofaksan vann på 1.25,4/2180 meter och har i år tagit sju vinster och tjänat hela 728.000 kronor.

Ännu mer pengar har det blivit för Öystein Tjomslands Philip Ess (e. Briskeby Philip) under 2018. Fyraåringen segrade ju tidigare i år i Svenskt Kallblodsderby och nu kom årets tredje fullträff i Troll Kevins lopp med 100.000 kronor i förstapris. I sista kurvan såg dock Jan-Olov Perssons Månlykke A.M. helt klar ut, bara för att inne på upploppet galoppera bort sig.
– Det var segern som rök där, konstaterade Persson.

Istället kunde Philip Ess komma tillbaka och till slut vinna ganska säkert för Ulf Eriksson.
– Hästen fick nya krafter efter slutsvängen och det här var en trevlig bekantskap, sade Eriksson.

I ett försök i Dubbelcupen imponerade Björn Karlssons Tangen Haap (e. Lome Elden) stort. Från ledningen gav han inte konkurrenterna minsta chans och vann på 1.24,4/2140 meter. Björn har medvetet tagit det lugnt med hästen under sommaren/hösten för att istället försöks skörda under vinterhalvåret. Det verkar som en bra plan just nu.
– Vilket tryck det var i honom i dag, lite som en Formel 1-bil. Tangen Haap är som fem-sex år i sinnet och jag hoppas vi ska ha roligt tillsammans flera år framöver, kommenterade Solänget-tränaren.

Det fjärde kallblodsloppet inom V64-spelet var Eld Kevins lopp för treåringar (final i Norrlands Elitserie). Här blev det en dubbel för Jan-Olov Perssons stall eftersom Ulf Ohlsson segrade från andra ytter med favoriten Guli Roy (e. Briskeby Philip) och Guli Major (e. Bork Odin) slutade tvåa.

Alla vinnarna på Umåker:

Lopp 1: Linvesta Vivant (e. Conway Hall), Ulf Ohlsson (Ricky Eklund).

Lopp 2: Kallsy (e. Skaffer Brunen), Patrik Wennman

Lopp 3: Crazy First Love (e. Love You), Jan Norberg (Madelene Wiksten)

Lopp 4: Conway City Hall (e. Conway Hall), Daniel Wäjersten (Patrik Gidlund)

Lopp 5: Guli Roy (e. Briskeby Philip), Ulf Ohlsson (Jan-Olov Persson)

Lopp 6: Mofaksan (e. Fakse), Mikael Olsson

Lopp 7: Philip Ess (e. Briskeby Philip), Ulf Eriksson (Öystein Tjomsland)

Lopp 8: Tangen Haap (Lome Elden), Björn Karlsson

Lopp 9: Zorro Swing (e. Quite Easy U.S.), Jens Eriksson

Lopp 10: Our Soleado (e. Love You), Robert Dunder

Lopp 11: Ivarsjoker (e. Mörtvedt Jerkeld), Ricky Eklund (Anders Lundberg)

Lopp 12: Mr Charming (e. Andover Hall), Henrik Svensson

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.