Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Katla Kiro vann i Skellefteå – och nu väntar Frankrike?

Foto: Torbjörn Enmark
Jerker Bjurman och Katla Kiro vann på Skellefteå på måndagen. Foto: Torbjörn Enmark

Jerker Bjurmans miljonsto Katla Kiro avgjorde med en nos i en stenhård slutstrid mot Kolbergs Lillefot vid måndagens lunchtävlingar. Efter loppet började Bjurman fundera över om han ska anmäla Katla Kiro till Paris igen.

Publicerad:

Först om måndagsloppet. Kolbergs Lillefot höll upp ledningen från innerspår och efter en bit fick han Katla Kiro utvändigt om sig. Det blev sedan en tuff och sevärd duell där Katla Kiro avgjorde med nos i sista steget.
– Jag gav Kolbergs Lillefot lite massage på sista långsidan och trodde nog att vi skulle plocka ner den hästen lite enklare på upploppet, säger kusken John Östman.

Mitt på upploppet var Östman mer rädd för Trippa Undan och Jens Eriksson som kom snabbt längre ut i banan efter en stark slutkurva i tredjespår.
– Det är nog så att Trippa Undan kanske vinner loppet om hon inte galopperar 50 meter före mål, säger John.

Hans Bergh bakom Kolbergs Lillefot valde att inte rycka tussarna över upploppet. Efteråt var han lite ångerfull.
– Det var nära att vi hållit undan ändå. Vi kanske vinner om jag rycker tussarna, men samtidigt kan det bli galopp i ett sådant läge. Då vi åkt långt och hästen är ovan vinterbana så ville jag inte chansa, säger Bergh.

För Katla Kiro har det blivit en drömstart på säsongen. I förra starten, då hon var V75-tvåa på Bergsåker, passerade hon miljonen i insprungna pengar och nu kom alltså säsongens första seger.
– Det här var hennes åttonde raka lopp utan galopp och det känns bra, säger Jerker Bjurman.

I fjol valde Jerker att åka till Paris och starta två gånger på Vincennes med Katla Kiro. Nu funderar han på att göra samma resa igen trots att det blev en resultatmässig flopp förra året, då Katla Kiro slutade oplacerad i båda loppen.
– Hon sprang 1,25 på Vincennes och gjorde precis vad hon kunde. Problemet var bara att det fanns hästar som sprang 1,23.

Via ett komplicerat seedningssystem kan Katla Kiro ta en av de svenska platserna i loppet.
– Det är målfoto om hon kommer med ifall jag väljer att anmäla. Sedan är oddsen bara 30–70 att jag anmäler. Resan till Paris tog hårt på henne ifjol och sedan har hon bra lopp här hemma som vi i så fall måste avstå, säger Jerker.

John Östman tog en kuskdubbel då han avslutade V4-omgången med Wasa Warrior som efter en resa i andra ytter fick anfallsorder 650 kvar och snabbt sköljde förbi täthästarna.
– Jag hade order om att köra snällt med Wasa Warrior i förra starten och då fick han för långt fram. Han stod på tur för att vinna i dag, säger John.
Petri Airaksinen var ute i angeläget ärende bakom Mundus L.N och körde offensivt mot favoriten Albiorix. Det gav utdelning då Mundus L.N lyckades forceras till ledningen dryga varvet från mål och sedan höll undan med säker marginal över målrakan.

För Petri Airaksinen var det första tränarsegern sedan han flyttade verksamheten till Solänget. 

Lira nästa gång: Oleander Face flög fram över upploppet, men satt för långt bak och fick för långt fram till vinnaren Wasa Warrior.

Måndagens vinnare på Skellefteåtravet:
Lopp 1: Quantum Joker (e. Double Eagle) - Peter Wikström (Per A Lennartsson)
Lopp 2: Fantom (e. Särpefanten) - jan Norberg (Maud Blomquist)
Lopp 3: Mundus L.N (e. Zerberus) – Petri Airaksinen
Lopp 4: Katla Kiro (e. Lome Elden) – John Östman (Jerker Bjurman)
Lopp 5: Wasa Warrior (e. Classic Photo) – John Östman (Aleksi Kytölä)

TORBJÖRN ENMARK

ANNONS

Ämnen i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.