Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Linderoth njuter dagen efter dubbel

Foto: MARIA HOLMÉN/TR BILD
Foto: MARIA HOLMÉN/TR BILD

Per Linderoth tog en dubbel då Bollnästravet anordnade V64-tävlingar under torsdagen.
Under fredagen njuter han för fulla muggar, men av en annan anledning än man kanske tror...

Publicerad:

2018 var ett klart bra år för Per Linderoth. Över fem miljoner intjänat blev det, siffror som är bättre än både 2016 och 2017 års resultat. Trots det, går han in i 2019 med mindre hästar än tidigare.
– Jag har väl ungefär 15 hästar färre än vad jag hade i inledningen av fjolåret. Det är som det är, man får fortsätta arbeta hårt och bevisa att man duger. Jag är nöjd med fjolåret och hoppas att 2019 blir lika bra, säger Per Linderoth.
Han är uppåt, minst sagt. "Det är förjäkla bra", blir svaret då frågan om hur han mår ställs. Dubbelsegern på Bollnäs under torsdagen som lever kvar? Nej, en helt annan anledning finns till varför Per Linderoth har leende på läpparna denna fredag.
– Jag är ute på tur med Donners Am och då är det svårt att inte vara lycklig. Nysnö på backen, solen skiner och en långsamtur med Donners Am... Det är vid sådana här tillfällen som man inser varför man började med det här en gång i tiden. Mer sådant här behövs.

Just när det kommer till Donners Am, så är han i vagn igen efter att ha opererats i december. Donners Am som har en alldeles speciell plats i Per Linderoths hjärta.
– När hästen vann sitt första lopp, en lördagskväll på Bollnästravet 2016, så kunde jag inte hålla tårarna borta. Jag vet faktiskt inte vad det beror på, varför han är så speciell för mig, men han har en alldeles unik personlighet. Jag sade till ägaren redan då jag körde honom som tvååring att det var den bästa hästen som han ägt... Och ägaren har haft hästar sedan 1977, säger Linderoth och skrattar.

Men framgångarna lös med sin frånvaro, fram till i fjol. Drygt en halv miljon kronor tjänade han, och Per Linderoth kunde pusta ut en aning.
– Jag hade börjat tvivla på mig själv, var hästen inte så bra som jag en gång trodde? Jag tyckte att ägaren skulle testa något nytt, men han höll fast vid att det var hos mig som hästen skulle tränas. Att det då gick så bra som det gick i fjol, det känns. Och att nu, sitta här och köra hästen, som är helt underbar, då går det inte annat än njuta.

Med tanke på operationen väntar nu rejäl träning, innan hästen dyker upp på banan igen.
– Det blir väl tidigast till maj som han kommer ut på banan. Jag hoppas givetvis att han har mycket kvar att hämta, det tycker jag väl att han visade under slutdelen av det här året. Hur som helst så är det fantastiskt med en sådan här individ, där man bara njuter av sporten när man är med honom. Det är inte tal om utrustningsändringar, om stress hem efter en V75-omgång som slutar sent, eller lunchtrav för den delen. Man är bara i nuet, man är lycklig. Det är något man borde se till att göra oftare. Att njuta av vår underbara sport, säger Linderoth och blir smått emotionell.

Två segrar på Bollnästravet under gårdagen

Dubbelsegern med stallets Walkie Talkie och Final Fling under gårdagen är som bortglömd under turen med Donners Am.
– Men nu när man blir påmind så är det klart att det alltid är kul att vinna lopp, självklart. Framför allt med tanke på vilka ägare som det är på hästarna också. Kretsen kring Walkie Talkie var värda att få njuta av segerns sötma igen efter att det strulat en del på sistone med hästen och Final Fling, som Stall Courant äger, är givetvis jag mycket tacksam gentemot. Med deras hästar har jag haft väldigt roligt de senaste åren.

Och det finns en anledning till varför dubbelsegern i går inte är det som Per Linderoth tänker på dagen efter...
– Det gäller att alltid tänka på framtiden, det som är gjort är gjort. Och när man har Donners Am i tömmarna, då är det svårt att inte drömma iväg, säger Linderoth.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.