Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Maharajahs lillasyster imponerade på Bergsåker

Foto: Micke Gustafsson/ALN
Uposatha tog karriärens första seger på Bergsåker på måndagen. Foto: Micke Gustafsson/ALN

Efter arton segerlösa lopp slog Uposatha till med besked.

Publicerad:

 4-åriga stoet Uposatha tränas av Östersundsamatören Hans Swedin och hästen med den läckra stammen (Credit Winner-Chili Khan) har visat kapacitet, men aldrig lyckats vinna. Förrän nu vill säga. Nu blev det en dryg väg fram till utvändigt ledaren innan körande Robert Skoglund gjorde slag i saken och körde till spets.
– Det blev en tuff inledning och när tempot bedarrade körde jag till och fick överta ledningen, sade Robert som inte kört hästen tidigare och inte visste så mycket om henne.
– Nej, men jag har läst stammen och visste att hon skulle vara stark och hård, fortsatte Robert som i loppet lämnade konkurrenterna i sista kurvan och vann på 1.14,6a/2.140 meter.

Ett annat sto som svarade för en bra insats var ett år äldre Diamondinthesky, tränad av Peter Grundmann. Från åttonde spår hittade hon rygg på ledaren och när hästarna runt omkring galopperade avgjorde hon lätt för körande Jan Norberg. Segertiden blev fina 1.13,0a/1.640 meter.
– Hon var riktigt snabb bakom bilen och sedan var det bara att vänta, sade Norberg.
I sista kurvan kom luckan när utvändige Sallys Boy galopperade och när även ledande Indiana Sund galopperade i början av upploppet blev det raka spåret för Diamondinthesky.
– Det var någon längd fram, men jag hade tussarna oryckta, tillade Norberg som kändes sig segersäker i det läget.

Diamondinthesky ägs av Stall Hagmyrenhästen 2015 och har ett sextiotal delägare. Hon var riktigt lovande som 3-åring och deltog bland annat i en Breeders Crown-semifinal och Diamantstoet final på Solvalla.
– Men sedan blev hon skadad, berättar av delägarna, och man hittade inte riktigt problemet.
En segerlös 4-årssäsong följdes av ytterligare nio segerlösa starter fram till den här segern som inte var väntat från delägarhåll.
– Nej, hon har stannat till slut i loppen, men nu fick hon en fin resa.

Janne Norberg vann dessutom med Vertigo Prinsen som ledde från start till mål, men fick kämpa för att hålla undan för utvändige Snurten.
– Jag tyckte jag var slagen hela vägen, men han är härlig den här och kämpade hela vägen, sade Norberg.
– Han går med en fruktansvärt tung balans och jag har föreslagit att de skall lätta honom, men det har inte blivit så ännu. När de gör det finns det en växel till, tillade Norberg.

V4-omgången inleddes med att storfavoriten, Markus Pihlström-tränade Casanova Sisu, avgjorde utan problem sedan Ulf Ohlsson avancerat till utvändigt ledaren efter halva loppet.
– Han kände fin och fick ett halvjobbigt lopp, sade Ohlsson.
– Han vann dessutom med tussarna kvar och han brukar ha en polett till när man rycker dem, fortsatte Ohlsson om femåringen som tog sjätte årssegern i tionde starten och på köpet precis klev över miljonen i insprungna pengar.

I början av sin karriär är Susanne Osterlings Upper Crust som gjorde sin fjärde start och tog andra seger. Tiden blev imponerande 1.14,6/1.640 meter.
– Det här är en riktig kompis, menade Susanne om Menhammar-uppfödningen.
– Det är en fantastisk individ att jobba med och på så vis lite av anledningen till att vi håller på med det här, fortsatte Susanne.

Tredje gången gillt blev det för Daniel Wäjersten som körde två favoriter inom V4, men istället fick vinna med Mats Bäckströms årsdebutant Confetti Ås, som efter tidig ledning vann på 1.16,0/2.140 meter.
– Med Ready Lane (V4-3) fick vi svar av en häst som var efter oss i mål och Indiana Sund (V4-4) var stenklar när hon galopperade, sade Daniel.

3-årige Beyonce Tested rundade mestadels äldre hästar när han vann för Ove A Lindqvist på 1.16,2/2.160 meter.
Hästen inledde karriären hos Reijo Liljendahl men gjorde nu tredje starten för Solängetamatören.
– Han var i ett fantastiskt fint skick när han kom från Reijo, men är USA-född och hade lite lopp att starta i, så därför får han vara i Norrland under sommaren, förklarade Ulrika.

Dagens vinnare:
Lopp 1: Casanova Sisu (e.Deweycheatumnhowe) Ulf Ohlsson (Markus Pihlström)
Lopp 2: Vertigo Kongen (e.Moe Odin) Jan Norberg (Yvonne Rydningen)
Lopp 3: Uposatha (e. Credit Winner) Robert Skoglund (Hans Swedin)
Lopp 4: Diamondinthesky (e. Andover Andover) Jan Norberg (Peter Grundmann)
Lopp 5: Upper Crust (e. From Above) Susanne H Osterling (Susanne H Osterling)
Lopp 6: Confettio Ås (e.Conway Hall) Daniel Wäjersten (Mats Bäckström)
Lopp 7: Sorm Järven (e.Åsajerven) Jessika Sidbäck (Hans Svensson)
Lopp 8: Beyonce Tested (e.Muscle Hill) Ove A Lindqvist (Ulrika Rehn)
Lopp 9: Bionicle Man (Heath Boy Laday) Micael Melander (Kurt Molinder)

MATS PERSSON

ANNONS

Ämnen i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.