Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Malkin en vinnare även på kort distans

Foto: Tommy Andersson/ALN
Vinst direkt i debuten över kort distans för Malkin. Femåringen segrade på 1.11,9a/1.640 på Åby. Foto: Tommy Andersson/ALN

Fyra segrar över full distans, tre över lång. På Åby gjorde Malkin debut över 1.640 meter och visade sig trivas också som sprinter.

Publicerad:

Efter ett galoppfyllt fjolår har Malkin (e. Mr Pine Chip) verkligen hittat stilen i år. Robert Berghs häst kom till Äby med tre segrar på de fem senaste starterna, men det fanns ändå frågetecken inför kvällens lopp. Hur skulle femåringen hantera 1.640 meter i sin debut över den distansen? Hur bra som helst, visade det sig. Robert Bergh fick tidigt överta ledningen från Björn Goop bakom New Generation och kunde sedan sänka tempot efter en snabb inledning. Med halvvarvet kvar skruvade Bergh upp farten igen och då kunde ingen av konkurrenterna hänga med. Segertiden i sprinterdebuten skrevs till 1.11,9a och Malkin har nu tjänat 427.000 kronor i år.
– Egentligen är han nog mest en kortdistansare. Han följer vingen från start och öppnar bra, men när de är lite varma i humöret vill jag inte ge dem för många kortlopp tidigt i karriären. Nu är han fem år och då passar det bättre. Han har varit otroligt jämn i år och svarat för bra lopp nästan hela tiden och oavsett distans, sa Robert Bergh i vinnarcirkeln.

Halvvägs in i Junistayern tröttnade Thomas Uhrberg på det låga tempot. Han sände fram Going to Press (e. Going Kronos) till positionen utvändigt om Björn Goops Massitj och det draget visade sig vara vinstgivande. Över upploppet höll Going to Press ifrån sig både Massitj och Insert Ecus som fick chansen på open stretch, samtidigt som hårt betrodde Conny Sisu inte kunde ta något från kön. Inför kvällens lopp hade Going to Press galopperat i hälften av sina 18 starter, men nu höll han sig på benen och tog första segern sedan november i fjol efter 1.16,7/3.160 meter.
– Han är fransk i aktionen trots att det inte syns i stamtavlan och kan springa länge i sin fart. I dag var han tapper och han kommer att göra det bra i stayerloppen framöver, sa Thomas Uhrberg efter segern.

Efter att ha slutat fyra i Treåringseliten på Solvalla gjorde American Cheque (e. Conway Hall) sin andra start på den här sidan om Atlanten. I samma lopp deltog även Lutfi Kolgjinis Speedy Face och det var de två hästarna som gjorde upp om segern i kvällens uttagningslopp till Breeders Course. Speedy Face utsatte ledande Flying Fortuna för hårt tryck under sista halvvarvet, besegrade också denne, men fick ge sig för Björn Goop och American Cheque som liftade med i rygg. Den Frode Hamre-tränade treåringen belönades med 50.000 kronor och klockan stannade på 1.12,3a/1.640 meter.
– Han var fin och skötte sig bra. Jag körde ett utbildade lopp i ryggar och det kändes bra över upploppet även om jag inte riktigt visste var "Luddes" häst stod för dagen, sa Björn Goop.

Conrad Lugauer visade även han upp en treåring under kvällen. Han sände omgående Alegra B. (e. Andover Hall) till ledningen och i utgången av sista sväng körde Lugauer undan. Stoet lämnade de övriga med flera längder och vann på 1.14,5a/2.140 meter.
– Hon var jätteduktig och öppnade bra. Johnny Takter sa att hon var lite vass senast och det vill man ju inte se hos en treårig märr, men i dag skötte hon sig bra i ledningen. Hon har börjat karriären fint. I sin andra start var hon tvåa bakom Executive Caviar som ju är en väldigt bra häst, sa Conrad Lugauer.

Going Diablo (e. Going Kronos) tog första årssegern efter att kusken och tränaren Peter Untersteiner fått bestämma tempot från ledningen. Ekipaget varvade på 1.15,9 och då hjälpte det inte att sonens fyraåriga Unrestricted avslutade bra. Johan Untersteiner fick nöja sig med andrapriset och i vinnarcirkeln var pappa Untersteiner nöjd med hur loppet utvecklades.
– Hon har gått bra i flera starter i år, men fått hårt tryck i ledningen. I dag var det härligt att vi fick bestämma i ledningen för en gångs skull och då avslutade hon fint, sa Peter Untersteiner efter segern på 1.14,3a/2.140 meter.

Bo Falsig stod som vinnare i två lopp under kvällen. Först som tränare till Benoit Simoni (e. Timoko) som segrade i ett lärlingslopp tillsammans med Kevin Oscarsson. Oscarsson lämnade andra ytter och körde fram till positionen utvändigt om ledande Support Attitude med dryga varvet kvar. Den senare galopperade sedan i sista sväng och Benoit Simoni blev då utan sällskap. I sin ensamhet slappnade hästen av och utmanades därför både in- och utvändigt över upploppet. Han satte dock nosen först och vann på 1.16,0/2.140 meter.
– Han var lite rullig och ofokuserad och för vår del hade det varit bättre om ledaren hade hållit sig i trav. När han blev ensam blev han lite trög och med 150 meter kvar kände jag mig slagen. Men han gav allt och svarade ärligt när det kom hästar på sidan om honom, sa Kevin Oscarsson.

Falsigs andra vinst kom som kusk bakom egentränade Felipe Web (e. Explosive Matter) som tog andra segern i femte starten efter 1.15,0/2.140 meter.

Kvällen på Äby inleddes med ett montélopp där Carly R.C. (e. Super Arnie) gjorde sin första start i disciplinen. Hästen tog några galoppsteg från start, men ställde sig snabbt och reds tidigt fram till ledningen av Åsa Svensson. Montédebutanten såg sedan ut att trivas under sadel och vann från spets efter 1.16,6/2.140 meter.

I andra starten kom första segern för Ironman Pellini (e. Maharajah). Med tränaren Peter Untersteiner i sulkyn stack fyraåringen till spets från sitt springspår och vann sedan därifrån i ohotad stil. 1.16,1/2.140 meter stannade klockan på.
– Det här är ägarnas förtjänst helt och hållet. Jag ville ge upp eftersom det har varit så mycket problem med hästen, men faktum är att han var riktigt fin i dag, sa Untersteiner.

Spets och slut gällde även för Jörgen Åsén och Admir Zukanovic-tränade Travolta Treb (e. Napoleon) i ett uttagningslopp till Amatör-SM. Den femårige italienaren lämnade konkurrenterna i sista sväng och kom i mål på 1.13,3a/1.640 meter.
– Det kändes underbart. Håll dig i trav, tänkte jag bara på upploppet, sa Åsén som i och med segern kvalade in till finalen av Amatör-SM i Visby i slutet av juli.
– Det kan väl inte gå sämre än förra gången. Då hoppade jag med en favorit som Veijo tränade.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.