Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Måste ha Järvsöfaks för att hålla undan"

Foto: HANOLD/ALN
Foto: HANOLD/ALN

Det var Backegubben och Björn Karlsson som stod för showen när Lycksele öppnade säsongen.

Publicerad:

LYCKSELE. Det sprakade loss ordentligt direkt på fredagskvällen. Backegubben kom från en andraplats i debuten på Solänget och blev favorit. Ett befogat favoritskap då sonen till Bork Odin svarade för en sprakande uppvisning efter galopp. Kort efter start blev det galopp och Backegubben tappade mycket, men gjorde en stark upphämtning och kunde på upploppet koppla grepp på Marre R.F. som övertog ledningen halvvarvet kvar. Backegubben segrade på 1.32,6/1660 m efter ett slutvarv i 1.28-fart. 
– Jag kände i värmningen att han är mer stirrig än vanligt och det har med rutin att göra. Han tog inte i trav från start och galopperade. Det blev för långt fram, men när jag kom ikapp varvet kvar tänkte jag att vi måste prova. När jag frågade hästen halvvarvet kvar kände jag att nu måste Ove A ha Järvsöfaks för att hålla undan. Hästen är född med en V 12-motor och jag har febrilt sökt efter ett treåringslopp, sade Björn Karlsson.
SM-vinnaren Nordgubben har bara lämnat två avkommor i Norm Tora och Vind Flicka. Björn Karlsson ville köpa Norm Tora, men det började med att han fick köpa Norm Maja som tog en andraplats i Kriteriestoet på Dannero år 2015.
– Jag köpte dottern till Norm Tora som var Norm Maja då ägaren först inte ville sälja Norm Tora, men jag fick sedan köpa även henne. Jag stirrade blint på stammen med Nordgubben som pappa till Norm Tora. Bork Odin som är pappa till Backegubben har jag följt som tävlingshäst. Vilken teknik hästen hade och han var tvåa i Svenskt Kallblodsderby bakom Särpefanten, berättade Björn Karlsson.
Backegubben visade tidigt anlag och kommande säsonger blir mycket intressanta att följa.
– Han gick i backen som tvååring i januari och var inte flåsig och vilken backteknik han hade.
Premieloppet gick han efter 1.58,6/2160 m och hästen gick aldrig fortare än 1.50 som tvååring. Jag lade planen när hästen var två år och det blir bara ett eller två lopp till i år. Han är tung ännu och jag måste bygga upp spänsten. Han ska inte vara med i några norska treåringslopp och jag satsar allt på fyraåringssäsongen. Han är anmäld till Svenska kallblodsklassikern och Norskt kallblodsderby, sade Björn Karlsson på stallbacken.

Norberg gånger tre
Jan Norberg var framgångsrikast av kuskarna på premiärdagen då han vann tre gånger. Maldini Bob övertog ledningen knappa varvet kvar i ett kortlopp och höll undan för fint spurtande Rasmus Sisu med Krister Söderholm.
– Det är en jättefin häst. Han var lite rullig idag, men redde ut det. Både hästen och jag trodde att det var klart och man lär sig aldrig. Rasmus Sisu och Krister Söderholm kom fort, sade Jan Norberg.
Andra kvällsvinnaren för Bodentränaren Madelene Wikstén tog Shiwer W.F. som avlade maiden utvändigt om ledaren Diamond League.
– Madelene Wiksten har hästarna i ordning. Jag har kört Shiwer W.F. och det känns att hon har utvecklats och kurvan går åt rätt håll, sade Jan Norberg.
Max De Lux var positiv när han tog första segern på länge och spurtade förbi Mellby Dealer och höll undan för Usain Colt.
– Får han gå på rulle har han en polett till slut och jag kände i sista sväng att han var på hugget, sade Jan Norberg.
Jetline gjorde första starten efter långt uppehåll, men var i fin form och spurtade till seger.
– Det har strulat lite och varit mycket bekymmer och det här var kul, sade Roger Nilsson.
Guli Gry gick utan rygg under slutvarvet tills hon övertog ledningen in i sista sväng och vann lätt.
– Det blev egentligen fel då hon inte ska gå utvändigt utan rygg. Hon stod på bra och det har känts att hon är på gång nu efter att ha varit gaffelbandsskadad, sade Robert Dunder.

Nästa gång: Usain Colt var bra efter galopp i första sväng.

TORBJÖRN SUNDBERG

ANNONS

Ämnen i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.