Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Mofaksan mästarinna för fjärde gången

Foto: Christer Norin/ALN
Mofaksan och tränaren Mikael Olsson vid en tidigare seger. Foto: Christer Norin/ALN

Återigen stod Mofaksan som segrare i Norrländska Elitstoet på Umåker. På fredagskvällen fick Gävletränaren Mikael Olsson se sitt sto vinna loppet för fjärde gången och glädjen var förstås stor i vinnarcirkeln.
– Hon har en inställning som är helt fenomenal.

Publicerad:

Med dryga varvet av årets upplaga av Norrländska Elitstoet styrde Ove A Lindqvist ut Mofaksan (e. Fakse) i tredjspår för att runda en konkurrent. Men det elvaåriga stoet ville mer än så. En ordentlig speed senare övertog ekipaget i stället ledningen på vad som bara kändes som några steg. Repan i spåren såg att sitta i benen i utgången av sista sväng då Mofaksan utmanades på flera håll och kanter. Men hon stretade emot och gick till slut undan till en säker seger värd 100.000 kronor.
– Jag blev faktiskt lite orolig själv ett tag. Min tanke var att bara gå ut och runda i tredjespår, men när jag avancerade stack hon iväg själv. Jag försökte att dämpa farten, men hon bara sprang, sade segerkusken och fortsatte:
– Men sedan hade jag spöet under armen, i den här upplagan åkte jag bara med. Hon skötte allt själv och så fort de andra kom nära stack hon bara undan.

Segern innebar Mofaksans fjärde inteckning i loppet. Hon vann 2012, 2013 och i fjol på löpningsrekordet 1.24,4/2.180 meter. En tiondel snabbare än årets segertid som travades över 2.200 meter. För Ove A Lindqvist var det årets första triumf tillsammans med hästen. Tränaren Mikael Olsson hade själv suttit i sulkyn i tre raka starter, men överlät nu körandet till Lindqvist.
– När han kör håller sig hästen lugn och sansad och när jag sedan får tömmarna bär det bara iväg. Det är lätt att det blir mycket om det blir så i varje start så jag tror att det här är rätt upplägg, sade Lindqvist som berömde tränare Olssons arbete med hästen.
– Han håller henne i en fantastisk författning. När hon är så här fin kommer hon att rada upp segrarna så länge hon får starta.

Gävleamatören Mikael Olsson har tre hästar på träningslistan och det råder ingen tvekan om vem som är stallets stjärna. I vinnarcirkeln pustade han ut efter att ha varit orolig i sista sväng.
– Jag hade hjärtat i halsgropen. Det var väldigt dimmigt då. När hon går de där reporna blir det långt till mål, men hon har en inställning som är helt fenomenal. Jag tycker att hon var obeskrivligt bra i dag. På pappret var det här den tuffaste upplagan vi har varit med i. 

En annan nöjd tränare under kvällen var Per Linderoth. Hans Marvelous (e. Muscle Hill) inledde karriären med två raka segrar i fjol, men sedan har det troll på tävlingsbanan. Sviten med tio raka starter utan seger kom dock till sin ända på fredagen. Linderoth var optimistisk på förhand och styrde tidigt fram fyraåringen till positionen utvändigt om ledaren. Ett initiativ han hade fog för, skulle det visa sig. I sista sväng kopplade Marvelous greppet om ledaren Talk to the Hand och svarade sedan när From the Mine, som liftat med i rygg, utmanade på upploppet.
– Jag är inte dugg överraskad, det är på den här nivån han tävlar när han är i ordning. Jag måste berömma hästen, i dag visade han verkligen bra keps och sträckte på sig till slut, sade Per Linderoth som passade på att tacka ägarna till hästen.
– De har varit tålmodiga. Resultaten har varit väldigt klena eftersom han aldrig fått någon kontiniutet i tävlandet. Han har snarare gått bakåt av loppen, men nu hoppas jag att vi är på rätt väg igen.

Imponerade under kvällen gjorde fyraårige Juliblixten (e. Moe Odin) som, om uttrycket ursäktas, blixtrade till ledningen direkt från start. När sedan värste konkurrenten Ålia Rännil gjorde bort sig med dubbla galopper kunde ingen hindra Juliblixten från att ta sin fjärde seger i karriären. Dessutom på nytt banrekord för fyraåriga hingstar och valacker – 1.28,3a/2.140 meter. Camilla Wiklund-Lövbom tränar och i sulkyn satt i vanlig ordning Peter Wikström. Denne sparade inte på lovorden i vinnarcirkeln.
– Det här en komplett häst. Han är startsnabb, speedig och stark. En härlig individ. Däremot är han fruktansvärt lat så det var tacksamt att vi fick en häst på utsidan i dag. Han är säkert en av de fem-sex bästa fyråringarna i landet. Jag har kört flera fina nordisar i mitt liv, men det här är en av de vassaste.

Dagens vinnare på Umåker:
Lopp 1: Oleander Face (e. Igor November) – Robert Dunder (Annbritt Johansson).
Lopp 2: Eldtjejen (e. Eldfaksen) – Robert Dunder (Erling Berglund).
Lopp 3: Ripkin Joe (e. Ken Warkentin) – Jan Norberg (Jonas Karlsson).
Lopp 4: Elita Memphis (e. Muscle Mass) – Ulf Eriksson (Thomas Lönn).
Lopp 5: Juliblixten (e. Moe Odin) – Peter Wikström (Camilla Wiklund-Lövbom).
Lopp 6: Master Blaster (e. Triton Sund) – Ove A Lindqvist (Ola Johansson).
Lopp 7: Marvelous (e. Muscle Hill) – Per Linderoth.
Lopp 8: Coal Trader (e. Juliano Star) – Micael Melander (Catarina Norqvist).
Lopp 9: Mofaksan (e. Fakse) – Ove A Lindqvist (Mikael Olsson)
Lopp 10: Guinea Boko (e. Zola Boko) – Ulf Ohlsson (Lars-Göran Söderberg).
Lopp 11: Queen of Victory (e. Samuel Oaks) – Ove A Lindqvist (Gabriella Laestander).
Lopp 12: Benedictus (e. Paston Stephen) – Sandra Eriksson (Oscar Berglund).

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.