Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Namnlösa stoet" segrade i försök och final

Foto: Maria Holmén
Veijo Heiskanens Uraia har fått ett namn – och en kanonstart på sin karriär i Sverige. Foto: Maria Holmén

Veijo Heiskanens Uraia har en märklig historia. Hästens namn var länge höljt i dunkel, men nu är hon äntligen på tävlingsbanan – och det som en vinnare.

Publicerad:

Uraia är hästen som verkligen förorsakat Veijo Heiskanen huvudbry. Då hon skulle anmälas fanns inget namn säkerställt mer än att det var ett kort namn på som började på bokstaven U. Veterinären försökte scanna in chipet på halsen, men hittade inget. Nya försök gjordes, men det tog tid. Nära två månader gick och hästen fortsatte att träna starkt, men vem var hon? Slutligen fick man fram identitetsnumret och namnet kunde fastställas till Uraia. 
– Jag anmälde direkt till Mantorp som var banan som låg närmast till i tid. Jag ville ha ut henne så fort som möjligt, säger Veijo.

Sagt och gjort. Mikka Forss körde, men det var en del strul i loppet och hon åkte dit (tvåa). Hästen hade besvär i voltstart och tappade då Mikka var tvungen att ta en säkerhetsstart. Sedan gick hon nedåt 1.12 ett varv innan hon övertog ledningen på första sista långsidan, men in mot upploppet tröt krafterna.
– Inget att göra åt. Uraia hann visa att hon var bra för klassen, fortsätter Veijo.

Med detta i åtanke anmäldes hon till ett utslagningslopp på Åby, Fredagsduellen. Första heatet vann Masterglide och Peter Untersteiner. I andra heatet blev det en lätt seger för Uraia och Veijo Heiskanen som kört till ledningen tidigt trots bakspår. I finalen fick Veijo välja först då hans häst hade vunnit på snabbaste tiden. Så stod det i reglerna. Från spår ett  försvarade Veijo spets och trots lovvärda försök från Masterglide kom denne aldrig förbi. Uraia var för bra och plötsligt har hon två raka.
– Jag får titta igenom propositionerna när vi kommer hem. Något bra lopp skall jag säkert hitta. Det känns skönt att veta att hon var så bra som hon lovat i träningen, säger Veijo som definitivt är tillbaka i matchen igen.
Vinnartiden i försöket var 1.13,3a/2140 meter. I skiljeheatet 1.13,1a/1640 meter där sista 500 noterades till 1.08,1.
– En bra spurt, men det gick ännu snabbare sista 400, summerade Veijo. 
Uraias dagsförtjänst blev 80.000 kronor. 30.000 för försökssegern och 50.000 för finaltriumfen.

Victory Kåsgård hade missat två gånger i rad då han dök upp i Sverige igen på fredagen. Hästen avgjorde med sin bästa vapen, långspurten, och han känns redo nya tuffa uppgifter i höst.
– Jag visste att han var bra i ordning trots missarna på slutet. Det blir att leta nya lopp och förhoppningarna är att vi återkommer i V75 snart nog, sade Flemming Jensen.

Fredagen innehöll även en vass tvåårig debutant. Global Welcome visade sig vara perfekt förberedd och bara det att Svante Båth valde att åka till Åby med endast en häst var förstås en bra vägledning att det kunde vara en vinnare direkt. Han tryckte sig tidigt till ledningen och vann mycket lätt. Fina 1.15,0a/1640 meter var visserligen en bit från banrekordet (Borups Powerful, 1.13,6) men vackert så. Johan Untersteiner satt i vinnarsulkyn.

Dagens vinnare på Åby:
Lopp 1: Victory Kåsgård (Ens Snapshot) – Flemming Jensen (Flemming Jensen)
Lopp 2:: Drogpluggage Racing (Quite Easy U.S.) – André Eklundh (Dan Widegren)
Lopp 3: Picasso Face (Raja Mirchi) – Thomas Uhrberg (Tommy Strandqvist)
Lopp 4: Rex Lane (Qwerty) – Peter Untersteiner (Peter Untersteiner)
Lopp 5: Masterglide (Yankee Glide) - Peter Untersteiner (Peter Untersteiner)
Lopp 6: Uraia (Love You) – Veijo Heiskanen (Veijo Heiskanen)
Lopp 7: Global Welcome (S.J.’s Caviar) – Johan Untersteiner (Svante Båth)
Lopp 8: Star Costashorta (So Perfect) – Peter Ingves (Peter Untersteiner)
Lopp 9: Bonduran d’Inverne (Zolo Boko) - Johan Untersteiner (Johan Untersteiner)
Lopp 10: Uraia (Love You) – Veijo Heiskanen (Veijo Heiskanen)
Lopp 11: Macro Star (Micro Mesh) – Flemming Jensen (Flemming Jensen)

SÖREN ENGLUND

ANNONS

Ämnen i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.