Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Nya Swing-hästar mot V75

Foto: TORBJÖRN ENMARK
Kjell-Ove Eriksson har en intressant häst på gång i Zorro Swing. Foto: TORBJÖRN ENMARK

SKELLEFTETRAVET V4/V5 Usain Swing var länge en följetong på V75 och blev lite av hela svenska folkets häst när han skrällvann flera gånger i travets elitserie. Nu är hans lillebror Zorro Swing på väg med stormsteg mot V75-cirkusen.

Publicerad:

På torsdagskvällen tog fyraåringen sin tredje seger i femte starten – och han såg ut att vinna helt okörd på 1.16,0/2140 meter.
– Jag är jättesugen på V75 och det är V75-helgen på Bergsåker i slutet av augusti som vi siktar på, säger tränaren Kjell-Ove Eriksson.
Sannolikt kommer Kjell-Ove att ha två hästar med sig när V75-cirkusen kommer norrut i höst. Både Viktoria Swing och Zorro Swing vann på bra sätt hemma i Skellefteå på torsdagskvällen och de kommer nu att prepareras för större uppgifter.
Zorro Swing stod med tillägg på springspår och med få hästar på start (där två av tre dessutom galopperade bort sig tidigt) blev det tidig ledning.
– Zorro Swing är väldigt rask ut med voltstart. Nu blev det väldigt bra då vi kom till ledningen utan strid. Han kändes jättebra hela vägen och jag behövde aldrig rycka propparna, säger kusken Jens Eriksson.
Som treåring kom Zorro Swing aldrig till start. Orsaken var att hästen var halt.
– Han har fyra lösa benbitar i en has, men jag vet inte helt säkert om det är därför han var halt. Jag har än så länge inte valt att operera honom, säger Kjell-Ove.
Lösningen att få Zorro Swing haltfri blev ett hemmabygge.
– Jag byggde en specialsko åt honom och den har han på höger bak. Han går väldigt tungt balanserad, men sedan han fick den här skon har han börjat trava och då har framgångarna kommit. Han är riktigt bra den här hästen och som det känns finns det mycket utveckling i honom, säger Kjell-Ove.
Tidigare under kvällen hade Kjell-Ove fått se Viktoria Swing vinna. Från sämsta läget – spår tolv bakom bilen – lyckades hon blåsa förbi hela fältet i ett sprinterlopp. Detta efter avslutning på 1.11,1 sista 300.
– Hon är verkligen vass när hon får ligga på rulle. Nu sänkte hon sitt rekord till 1.13,2 och vann med propparna kvar, säger Kjell-Ove.
Viktoria Swing har haft en annorlunda utveckling. På sina tre första säsonger vann hon bara ett lopp på 48 starter. Sedan startade hon aldrig som sexåring på grund av skada för att sedan tända på alla cylindrar den här sommaren som sjuåring.
– Hon stod på bete hela förra sommaren då hon var skadad. Sedan har vi tränat på. Jag har svårt att förklara varför hon blivit så mycket bättre just i år, säger Kjell-Ove.
Nu blickar han alltså fram emot V75 för både Viktoria Swing och Zorro Swing.
– Jag vet inte hur de ska klara sig på V75, det är ju tuff konkurrens där. Men jag hoppas båda hästarna kan göra fina prestationer.
Bland kuskarna vann Ove A Lindqvist dubbelt på Skelleftetravet genom Euphoria W.F. och Gaetano Web. Därmed övertog Ove A Lindqvist ledningen i kuskligan med totalt åtta segrar, då han har fler andraplatser än Jenny Engfors.
Ove A öste lovord över Gaetano Web, som nu tog sin första seger efter att ha serverats ett fint lopp i främre träffen.
– Han hade antagligen kutat en 1,14-tid när jag körde honom i Boden förra gången, men då rullade han över passgång. Det här kommer att bli en riktigt bra häst och nu börjar vi hitta allt mer rätt med balansen. Idag vann han med mycket krafter kvar.

Lira nästa gång
Frille Palema (7) hamnade bakom en trött häst i sista sväng och fick kryssa sig fram till slut. Han avslutade vasst som tvåa och har toppform för dagen.

Kvällens vinnare på Skelleftetravet:
Lopp 1: Euphoria W.F (e. Paul November)  Ove A Lindqvist (Madelene Wikstén)
Lopp 2: Torpa Nic (e. Frigg Mollyn)  Sandra Eriksson (Anders Hampusson)
Lopp 3: Limping Shrimp (e. Good As Giold  Susanne H osterling (Ulrica Håkansson)
Lopp 4: Gaetano Web (e. Like A Prayer)  Ove A Lindqvist (Fredrik Morén)
Lopp 5: Eldgrej (e. Lome Elden)  Stefan Edin (Katarina Byström)
Lopp 6: Roger America (e. Dream Vacation)  Jenny Engfors (Hanna Olofsson)
Lopp 7: Viktoria Swing (e. San Pellegrino)  Jan Norberg (Kjell-Ove Eriksson)
Lopp 8: Zorro Swing (e. Quite Easy U.S)  Jens Eriksson (Kjell-Ove Eriksson)
Lopp 9: Guli Storm (e. Järvsöfaks)  Gustav Andersson
Lopp 10: Enoh Boko (e. Donato Hanover)  Jorma Särkiniva (Stig Söderström)

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.