Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Patricia Bishop från dödens

Foto: Torbjörn Enmark
Patricia Bishop segerdefilerar med kusken Petter Lundberg och tränaren Maria Bodin. Foto: Torbjörn Enmark

Det nioåriga stoet Patricia Bishop var den sportsliga behållningen vid fredagens V65-omgång på Skelleftetravet. Bodenhästen klev tidigt fram i dödens och var sedan den tuffaste över upploppet där hemmahästen Manstone's Classic tvingades vika ner sig i ledningen.

Publicerad:

För Patricia Bishop, tränad av amatören Maria Bodin under hela tävlingskarriären, var detta den 23:e segern i 94:e starten. Hon passerade nu en miljon kronor i insprungna pengar.
– Det var fem år sedan jag körde henne senast och det är en häst som är lätt att gilla. Taktiskt var det inte mycket att fundera över. Tidigare under dagen hade inte en enda häst kunnat ta något från de bakre regionerna och därför valde jag att styra på framåt när jag fick läge, säger kusken Petter Lundberg.

Umåkerkusken John Östman har haft svårt att leverera på Skelleftetravet det senaste året. Men i regnet på fredagen slog han till med en dubbelseger genom kallblodet Art Nattfari och Special Director.

Bakom Art Nattfari voltade John Östman bort sina konkurrenter i något som liknade en solklar omstart. Samtidigt som Art Nattfari direkt ryckte åt sig en klar ledning blev det startgalopp för favoriten Guli Storm. Andrahandsfavoriten Smedsbo Faksen hamnade bra till i andra ytter från tillägg och kom fram snett utvändigt om Art Nattfari i sista sväng.

Fast över upploppet blev det ingen större kamp. Art Nattfari klev undan med tre längder och tog därmed sin första årsseger.
– Hästen svarade bra när jag ryckte propparna i sista sväng, säger John Östman.

Special Director körde John Östman för allra första gången i tävlingssammanhang.
– En jättefin häst, det hände grejer när jag ryckte huvan på honom. Han var inte gynnad av banan idag, men han fixade det också.

På grund av att banan var i väldigt dåligt skick blev det inte mycket till körning denna tävlingsdag. I merparten av loppen vann den häst som tog hand om ledningen. Hästarna som satt längre ner fältet var chanslösa att komma in i matchen utan såg ut att fastna i sörjan som var ute i spåren.

Redan innan tävlingarna startade på fredagen var det flera kuskar och tränare som var mycket kritiska till banunderlaget.

Bergsåkertränaren Martin P Djuse fick nog redan efter lopp 1 där han körde Höwings Power som var sist felfri i mål.

Direkt efter loppet valde Djuse att stryka sina två kvarvarande hästar Love Aint Easy och Paying Guest – två hästar som var förhandsfavoriter i de båda lunchdubbel-loppen.

Ove A Lindqvist vittnade om att sikten för kuskarna var obefintlig i det inledande loppet.
– Jag satt på innerspår med Oracle d'Inverne, men vågade inte köra något till slut då jag inte visste var jag hade mina konkurrenter. Jag såg ingenting. Först efter mål upptäckte jag att vi var slagna med 20 meter.

Efter lopp 2 var det ett tag osäkert om tävlingarna skulle fortsätta.
– Jag samlade banveterinär och en handfull kuskar till ett möte där vi diskuterade de rådande förutsättningarna. Vi pratade igenom situationen, och alla var eniga om att vi skulle fortsätta tävla, säger Skelleftetravets verksamhetschef Henrik Bäckström.

Fredagens vinnare på Skelleftetravet:
Lopp 1: Dusktodawn Sisu (e. From Above) – Sandra Eriksson (Mats Bucht)
Lopp 2: Solis (e. Keik Jo) – Ove A Lindqvist (Kjell Stenmark)
Lopp 3: Cemonroc De Coeur (e. Roc Meslois) – Ove A Lindqvist (Erica Sandström)
Lopp 4: Art Nattfari (e. Mörtvedt Jerkeld) – John Östman (Susanna Grahn)
Lopp 5: Special Director (e. Orlando Vici) – John Östman (Mika Haapakangas)
Lopp 6: Patricia Bishop (e. Steinlager) – Petter Lundberg (Maria Bodin)
Lopp 7: Bork Faxa (e. Bork Odin) – Jan Norberg (Stefan Johansson)
Lopp 8: Cadillac Dimanche (e. Maharajah) – Jan Norberg (Robert Bergh)
Lopp 9: Niras Malenta (e. Magnifik Sund) – Malin Viklund (Tord Degerman)
Lopp 10: Chintana Bananas (e. Tap In) – Antero Heinonen (Petri Salmela)

– Torbjörn Enmark

ANNONS

Ämnen i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.