Sveriges ledande travtidning
ANNONS

”Projektet” mot V75-seger?

Anna-Lena Walldén sökte ett ”projekt” och fann Eppur Si Muove.
Nu är målsättningen att vinna V75-lopp.
– Ett mål som faktiskt inte känns omöjligt, säger hon.

Publicerad:

Då Solvalla genomgick en rosa förvandling inför den, då, stundande Elitloppshelgen delades onsdagens V86-omgång mellan Örebro och Åby för ovanlighetens skull. I den tredje avdelningen hade Eppur Si Muove (e. The Best Madrik) spelarnas förtroende och han infriade det med dunder och brak.

Trots en köposition var han ensam på banan när det drog ihop sig. På bortre långsidan kastade Peter H Sjöberg loss och femåringen svepte över fältet för att sticka undan till en överlägsen seger på 1.14,0/2 140 meter autostart.
– Jag vet knappt vad som hände, han var otrolig, säger Anna-Lena Walldén som tränar.
Till vardags jobbar hon med akupunktur och kommer på så sätt i kontakt med travhästar. 2014 plockade hon ut en B-tränarlicens.
– Det fanns ett sug till att testa att ha en travhäst och träna den.

Eppur Si Muove kom hon i kontakt med i höstas.
– Jag frågade Peter H Sjöberg om det inte fanns någon häst han kände till som inte riktigt fungerade och att jag skulle kunna ha det som ett projekt då min tidigare tävlingshäst Miss May gått till avel, då blev det Eppur Si Muove.
Sedan dess har han genomgått en mycket stark utveckling.
– Egentligen har han varit jättefin i alla nio lopp. Min uppfattning var att han jobbade lite fel med kroppen tidigare så jag ridtränar honom bara sedan får Peter köra banjobb och sköta matchningen, man ska göra det man är bra på.
Syskonskaran till Eppur Si Muove är något brokig. De som kommer till start har lyckats bra, men av modern Empyrean Hanovers (e. Yankee Glide) sex svenska avkommor (i startbar ålder) har fyra dött och två kommit till start: Eppur Si Mouve och So Gå Diego (732 450 kr).

Under Anna-Lenas fem år som tränare var V86-segern, värd 70 000 kronor, den största hittills.
– Miss May var tvåa i en final i Diamantstoet, det var också stort men det här var det mest imponerande.
Matchningen framöver bestämmer Peter H Sjöberg, det finns dock en målbild hos tränaren.
– Att vinna på V75. Det känns faktiskt inte omöjligt nu och allt kan hända i trav. Jag kan tänka mig att Peter har planen att starta på Halmstad under Sprintermästaren men det finns också tankar på V75 på Kalmar i midsommar.

Efter att de åtta avdelningarna avverkats återstod endast ett enda system som belönades med över 16 miljoner kronor. På Örebrotravet var det skrällarnas kväll genom segrar av Wollafur (Magnus S Karlsson) och O.M.Dont Cry (Nicklas Westerholm) – båda spelade till en procent. Bland vinnarna återfanns Sanda Love (e. Love You) som tagit två segrar på rekordkort tid. Lördagen, endast fyra dagar tidigare, vann han på V75. Föga förvånande tränas han av Robert Bergh som ofta är lyckosam med tätt matchande.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.