Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Sjöström i rekordtwist

Foto: MICKE GUSTAFSSON
Claes Sjöström körde bland annat banrekord på Skrubbs. Foto: MICKE GUSTAFSSON

Banrekord av ett fyraårigt sto och succé för en årsdebutant. Claes Sjöström hade på nytt fina framgångar i Visby.

Publicerad:

Claes Sjöström hade en bra tävlingsdag för en dryg vecka sedan på Skrubbs när han tog fyra kusksegrar. På måndagslunchen visade han upp fyraåriga storfavoriten Let's Twist A Lot (e. Scarlet Knight) och de båda höll stor uppvisning i ett kortlopp. Efter att ha spårat runt om med inledande varvet på 1.12,4 lämnade Let's Twist A Lot sina konkurrenter och sprintade hem på nya banrekordet för fyraåriga ston; 1.12,8a/1620 meter. Segermarginalen skrevs till åtta längder för stoet som tog sin andra seger i årets sjunde start.
– Hon är väldigt speciell, det är väldigt mycket energi i henne och därför gynnar de här förutsättningarna henne kraftigt. Hon har gått bra på kort distans och det är ett jättestort plus för henne. Det är hon som bestämmer vad som ska hända, jag får bara försöka hålla henne på så gott humör som möjligt, sade Claes Sjöström, som siktar på att hitta något nytt kortlopp för den blivande sprintspecialisten.

Hästen är uppfödd av bland andra före detta hockeyproffset Kristian Huselius. Dessförinnan hade Sjöström dessutom visat upp tioårige Dooleys (e. Super Photo Kosmos) som det blev triumf för direkt i årsdebuten. Enda motbudet Alvena Uni galopperade i spetsstriden mot Dev's d'Amerique, som öppnade raskt för Johan Wiman. Favoritspelade Arn Hammering vreds tidigt ut i tredjespår till positionen utvändigt ledaren. Halvvarvet sprangs efter tiden 1.12,5 och tidsnoteringen första varvet var 1.13,7. Dooleys och Usain Henna bidade sin tid i kön, men på bortre långsidan satte Claes Sjöström in attacken bakom Dooleys som snabbt klev fram utvändigt Arn Hammering. Det hela utvecklade sig till en duell mellan Arn Hammering och Dooleys där den sistnämnde kopplade greppet mitt på upploppet och höll undan för Usain Henna, som spurtade bra till andraplatsen. Segertiden skrevs till 1.13,3a/2120 meter.
– Jag fick gå lite tidigare än jag önskat mig, men hade inte mycket att välja på. Det får man lugnt säga att det var en bra årsdebut, och det var över de förväntningar jag hade. Jag var lite orolig för flera hästar på förhand, bland annat Usain Henna, men han kändes fin idag, sade Claes Sjöström.
Dooleys var den eviga tvåan ifjol med sju andraplatser och endast en seger på tolv starter. Hästen har genom hela sin karriär tränats av Visbyamatören Susanne Gustafsson. 2015 var Dooleys tvåa i en V75-start på Solvalla bakom Stefan Hultman-tränade Random Shot.

I övrigt noterades att...

...Henrik Hoffman-tränade Lady Youline (e. Fast Photo) svepte fältet och stack undan från övriga i sista kurvan. Irina K. var den enda som försökte ta upp jakten, men kusken Roger Malmqvist hade ordentliga krafter att åka med i det fyraåriga stoet som längde på stegen. Segertiden skrevs till 1.12,0/1620 meter. Det var nytt banrekord för fyraåriga ston över sprinterdistans i voltstart.
– Jag tyckte på förhand att hon fått ett fint läge och att det skulle bli lite körning. Jag hade på känn att hon skulle göra ett superfint lopp. Hon vann bekvämt. Jag körde henne ifjol och jag ska säga till Henrik (Hoffman) att det är en enorm utveckling hon gjort på det här året och hästen är för bra för att tävla här, sade Roger Malmqvist.

...Sten O Jansson-tränade Elysee Amok (e. Orlando Vici) inledde tävlingsdagen tillsammans med Petter Karlsson. Det var första gången som Petter körde det femåriga stoet, som fick trava genom första sväng i tredjespår innan hon hittade ner i andra ytter. Cirka 900 meter från mål tog Petter Karlsson initiativet och Elysee Amok tågade fram mot ledande Time To Face och Roger Malmqvist, som stretade emot bra. Efter att ha vilat lite i rygg på ledaren strax innan upploppet vreds Elysee Amok ut för nytt angrepp och kopplade segergreppet med knappa hundra meter kvar.
– Hon var lite loj hela tiden. Vi fick ett ganska hårt lopp, det var ingen smörresa direkt och hon fick avgöra själv. Det kändes att hon inte tänkte springa i onödan utan hon kopplade greppet, men inget mer. Det är såna hästar som kommer kunna tävla bra länge. Sten O brukar alltid ha bra ordning på sina hästar, sade Petter Karlsson.

...det blev en våldsam körning i dagens femte lopp om ledarpositionen mellan Sandra Blixt med Zee Me och Roger Malmqvist bakom Sincerely Face. Den sistnämnde vann striden efter öppning på 1.08,5 första 500. Julia Olofsson tog initiativ bakom Youngblood, som fick ta över ledningen och första varvet öppnades efter 1.12,5. Claes Sjöström satt och mös i tredje ytter bakom Kyrkebys Rut och följde med Moa Margunn i dennes angrepp på bortre långsidan. De båda lämnade övriga fältet bakom sig och bjöd publiken på en hård upploppsstrid. Segrande ur den striden blev Kyrkebys Rut (e. So Perfect) på tiden 1.13,6a/2120 meter. Det var årets första seger för det Stefan Adman-tränade sexåriga stoet.

Alla vinnarna i Visby:
Lopp 1: Elysee Amok (e. Orlando Vici) Petter Karlsson (Sten O Jansson)
Lopp 2: Dooleys (e. Super Photo Kosmos) Claes Sjöström (Susanne Gustafsson)
Lopp 3: Let's Twist A Lot (e. Scarlet Knight) Claes Sjöström
Lopp 4: Lady Youline (e. Fast Photo) Roger Malmqvist (Henrik Hoffman)
Lopp 5: Kyrkebys Rut (e. So Perfect) Claes Sjöström (Stefan Adman)
Lopp 6: Amulett Jons (e. Orlando Vici) Thomas Jonsson
Lopp 7: Enor Terdus (e. Order By Fax) Sofie Jonasson (a) (Mikael Cedergren)
Lopp 8: Antonio Am (e. Orlando Vici) Jan-Åke Hoas

Lira nästa gång: Moa Margunn (lopp 5) drog fram Kyrkebys Rut på bortre långsidan och kämpade heroiskt till andraplatsen efter hård strid över upploppet.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.