Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Stoet imponerade för Svensson på Mantorp

Foto: MIA TÖRNBERG/TRAVRONDEN
Claes Svensson och Baja Rosa Palema segrade under lunchtävlingarna på Mantorp. Foto: MIA TÖRNBERG/TRAVRONDEN

Dagens prestation under lunchtävlingarna på Mantorp svarade Baja Rosa Akema för. För Claes Svensson gick det femåriga stoet efter Calvin Capar och Nikita Vint 1.12,1a/1.640 meter.

Publicerad:

Tränare till hästen är Johnny Hjelmrin som tillsammans med Allan Waderud sköter det dagliga arbetet med Baja Rosa Akema och stallkamraten National Day.
– Vi har hållit på sedan 1984 och fått fram några skapliga hästar som vunnit lite lopp då och då, men någon så lovande som Baja Rosa Akema har vi aldrig haft, säger Johnny Hjelmrin.
Det femåriga stoet är uppfött på granngården i Lekeryd och köptes som tvååring.
– Kjell Nilsson ville sälja sina tvååringar och vi fick chansen att få henne för en billig penning. Det har varit en del jobb med henne under vägen, men hästen har visat kapacitet hela tiden och har bra mycket bättre stam än vad vi är vana att jobba med, säger Johnny som var inne på att hästen skulle göra ett bra lopp i Mantorp.
– Men jag kunde inte drömma om att hon skulle vinna på en 12-tid.

Vägen fram till segern och den fina tiden gick via ett lopp i andra par utvändigt. Claes Svensson satte in attacken 600 meter från mål och redan 300 kvar hade ekipaget avgjort loppet.
– Det var tredje gången som hon gick barfota. Första gången kördes jag lite passivt då hon inte kändes helt stabil. Senast galopperade hon bort sig då det var voltstart. Nu fick vi ett bra lopp och hjälp med tufft tempo på vägen så det blev ganska enkelt till slut, sade Claes Svensson.
I och med segern har Baja Rosa Akema nu 116.000 kronor i intjänade prispengar.
– Vi har ju lite luft kvar i Klass II så det blir nog någon start till innan vi tar sikte mot rikstoton igen. Det känns lite smått overkligt att ha en så här fin häst, säger Johnny Hjelmrin.

Whisky Akema gav Claes Svensson ytterligare en seger som kusk och dessutom med egentränat. Ekipaget körde bestämt till ledningen och höll undan väldigt säkert.
– Han har lärt sig att öppna bättre på sistone och är en stabil sort som alltid levererar. Han räcker inte riktigt till på rikstoton, men är nyttig i vanliga lopp, sade Claes Svensson.

Värt att notera i övrigt:
Mr Rekatochklart tog andra raka segern i urstark stil efter att ha dragit undan i ledningen för Kim Eriksson. Karl Stolt kan mycket väl ha en häst för rikstoton.

En oväntad och efterlängtad seger tog Gloria Sånna i montéloppet. Det innebar första segern för ryttaren Viktoria Berntsson.
– Det var skönt. Jag har kämpat i två år och gjort 28 starter tror jag så det var skönt att få vinna. Tränaren var uppåt i träning och jag tyckte att hon var fin i värmningen också. Sedan kom vi iväg bra från start och fick ett perfekt lopp i ryggar så det blev ganska enkelt till slut, sade Viktoria Berntsson.
Geisha Boko tillhörde kulltoppen ifjol, men har haft det tufft i år. Nu svepte hon fältet och avgjorde i slutsvängen och gav ett efterlängtat formbesked för Jennifer Tillman.

Lira nästa gång: Canappealformore (1) galopperade omotiverat när han kommit till ledningen, men visade fin form i en vass upphämtning och tar snart revansch.

Dagens vinnare:
Lopp 1: Mr Creation (e.Mr Commissioner) 
Lopp 2: Baja Rosa Akema (e.Calvin Capar)
Lopp 3: Impala Zon (e.Credit Winner)
Lopp 4: Mr Rekatochklart (e.Andover Hall)
Lopp 5: Bottnas Estelle (e.Perhaps Love)
Lopp 6: Whisky Akema (e.Symphonic Lincoln)
Lopp 7: Gloria Sånna (e.Super Arnie)
Lopp 8: Jeppas Qlipper (e.Juliano Star)
Lopp 9: Red Rooster (e.Raja Mirchi)
Lopp 10: Geisha Boko (e.Zola Boko)

MAGNUS STRÖMSTEN

ANNONS

Ämnen i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.