Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Svenskt rekord av Belker

Foto: Lars Jakobsson/TR Bild
Belker och Torbjörn Jansson vann årets upplaga av Vinterfavoriten. Foto: Lars Jakobsson/TR Bild

Kvällens snabbaste öppning, ändå stod Belker pall. Efter segern i Uppfödningslöpningen var Sten O Janssons häst ensam vinnare av Vinterfavoriten – på nytt svenskt rekord.

Publicerad:

Friskt på bettet, några längder före övriga. Det var Belker (e. Scarlet Knight) snarare än Torbjörn Jansson som bestämde tempot i årets upplaga av Solvallas tvååringslopp. 1.11,5 första 500 meterna och 1.13,9 vid varvspasseringen var i särklass under tävlingsdagen och då återstod ett varv att trava.

Men Belker visade sig klara den tuffa öppningen. Med bravur. Över upploppet gick hingsten undan och kom i mål på 1.14,6 – sex tiondelar snabbare än Gareth Bokos svenska rekord från 2015.
– Jag blev lite orolig efter den öppningen. Jag var livrädd att han skulle få mjölksyra eftersom han går sommarskodd. Men i sista sväng såg det ut som att fanns krafter kvar. Förhoppningsvis är det väl Sveriges bästa tvååring och han är en av de bästa jag har haft, sade Sten O Jansson till Kanal 75.

Visbytränaren berättade vidare att det kan bli en sista start före vinterträningen – i Margaretas Tidiga Unghästserie på Solvalla den 19 januari. Tisdagens seger var Belker fjärde på åtta starter och han har nu sprungit in 1.829.750 kronor, klart mest i kullen.

Canari Match över fyra miljoner

Bröderna Nordin hedrades traditionsenligt med varsitt lopp och i Gösta Nordins lopp för högsta klassen blev det seger för Örjan Kihlström och Canari Match (e. Extreme Aunou). Daniel Redéns häst blev tidigt släppt till ledningen och vann sedan hur säkert som helst före Target Kronos som återkom efter ett längre upphåll. Segertiden skrevs till 1.14,5a/2.140 meter för Canari Match som nu är fyrfaldig miljonär.

Spets och slut gällde även för tre- och fyraåringarna. Marcus Lindgrens norske kriterievinnare Stoletheshow (e. Dream Vacation) vann Sören Nordins lopp för Jorma Kontio via 1.14,6 och i Gunnar Nordins lopp blev det seger för Eldorado B. (e. Maharajah) på dagens snabbaste segertid: 1.13,8. Torbjörn Jansson satt bakom Hans-Owe Sundbergs häst som nu tjänat över en miljon kronor.

Tisdagens vinnare på Solvalla:
Let It Be Me Tooma (e. Mr Pine Chip) – Mika Forss (Jevgeni Ivanov).
Victoria Tilly (e. Up And Quick) – Pierre Nyström (Lise-Lotte Nyström).
Belker (e. Scarlet Knight) – Torbjörn Jansson (Sten O Jansson).
Canari Match (e. Extreme Aunou) – Örjan Kihlström (Daniel Redén).
Chapter N.Deo (e. Chapter Seven) – Örjan Kihlström (Daniel Redén).
Stoletheshow (e. Dream Vacation) – Jorma Kontio (Marcus Lindgren).
Tinten (e. Ready Cash) – Mattias Djuse.
Eldorado B. (e. Maharajah) – Torbjörn Jansson (Hans-Owe Sundberg).
Bältra Spider (e. Caramba Hall) – Tomas Pettersson (Ulla Vesterberg).
My Newt (e. Muscles Yankee) – Tuomas Korvenoja.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.