Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Toppkuskarna tog för sig

Foto: MALIN ALBINSSON/TR BILD
Carl Johan Jepson. Foto: MALIN ALBINSSON/TR BILD

Två av Sveriges bästa kuskar stod för merparten av segrarna denna eftermiddag i Årjäng.

Publicerad:

Midsommaraftonen i Årjäng blev vädermässigt inte den trivseldag många av de 2 183 besökarna förväntat. Gråa moln hängde envetet över Nordmarken och även om det inte regnade som var det kyligt. Björn Goop och Carl Johan Jepson tog tillsammans fem segrar där Goop var värst med sina tre.

I V65-finalen hade Goop årsdebuterande Grandfather Bill som in i första sväng tog hand om ledningen. Den femårige Cantab Hall-sonen fick sedan bestämma efter behag och när det skulle avgöras han undan till lätt seger före bra avslutande Eraja Jaam. Detta var för övrigt ”Farfars” fjärde raka seger.

Utanför ramen och i lägsta klassen för treåriga ston var Mellby Glorious i ledningen efter 500 meter. Väl där blev det rena uppvisningen för Going Kronos stoet som hade många längder ner till tvåan Jolie på debuttiden 1.17,2a/2 140 meter.

Lika överlägsen var norska kallblodet Lundrapp som hade en fin proposition som ensam på grunddistans med Björn Goop i vagnen. Stor ledning hela vägen och en rejäl rekordsänkning med 1,9 sekunder gjorde att tilläggshästarna var chanslösa.  

Seger i regidebuten

Carl Johan Jepson är inne i ett fint flyt som kusk och segrarna kommer i strid ström. Först ut i Jepsons dubbel var Varano Bi som varvet kvar kom fram till ledande favoriten Macro Star och det blev då en rejäl tempohöjning. 400 meter kvar tog fyraåringen över och bara åkte undan på nya rekordet 1.15,8a/2 140 meter. Detta var första starten för Axevallas Eric Martinsson och med det intryck Varano Bi visade så lär han höra talas om sig framöver.

Susannae Richter, med amatörlicens på Romme, äger och tränar unghästlöftet Visitor som kördes till seger av Carl Johan Jepson. Det såg mycket långt ut till ledande Knock Nevis men efter en flott slutrökare fångade den fyraårige From Above-sonen in ledaren kort före mål. Segertiden här blev fina 1.13,7a/2 140 meter vilket också noterades för tvåan Konock Nevis.

Ett riktigt bra lopp inledde V65-spelet och här bjöd gästande Åbytränaren Per Berg Thomsen på en riktig smällkaramell i pigge tioåringen B.O. Ris. Från sitt tillägg var ekipaget bra på det och efter 500 meter var de i ledningen. Varvet kvar började flera av de betrodda att röra på sig men de fick inte med utgången att göra utan den var Canary i rygg som utmanade men B.O. Ris höll en säker längd tillgodo. Rejält rens i kuponghögen då B.O.Ris bara var streckad på två procent till dryga 30 i odds.
– Jag har fjorton hästar i mitt stall och det är ungefär som tidigare år. B.O. Ris är den äldste och idag var han pigg och fin. Jag hoppas framöver på de unghästar jag har i träning, sade Per Berg Thomsen.

"Krafter kvar"

Amatörtränat också genom Kissmeonceagain då det är rutinerade Bengt Oltorp med licens på Färjestad som både äger och sköter träningen. I sulkyn denna dag fanns Peter Ådefors som fick åka fort över upploppet bakom det åttaåriga stoet där hon noterade fina tiden 1.13,6a/2 140 meter.
– Vi fick fjärde par utvändigt och när jag var med i anfall kändes det som jag hade mycket att åka med. Hon gick i mål med krafter kvar och var verkligen fin, sade Peter Ådefors.

Norske Björn Steinseth besöker Årjäng ganska ofta och denna gång hade han med sig ett fint kallblod i Valle Oda. Efter ett lopp i andra utvändigt kastade Steinseth loss på sista långsidan och kunde över upploppet fånga in länge ledande Stålvilma. Dessa två var långt före de övriga.

Avslutade dagen gjorde Rättviks Nathalie Blom som ledde runt om med sin egen Let’s Go Ernie där fyraåringen vann lätt på 1.14,6/1 640 meter.
– Jag har väntat länge på den här hästen och jag har haft honom sedan han var ett år. Det har strulat under vägen men nu känns det som han är tillbaka, sade Nathalie Blom.

Fredagens vinnare i Årjäng
Lopp 1: B.O.Ris (e.The Bad Boy) – Per Berg Thomsen
Lopp 2: Valle Oda (e. Bork Odin) – Björn Steinseth
Lopp 3: Varano Bi (e. Varenne) – Eric Martinsson (Carl Johan Jepson)
Lopp 4: Visitor (e. From Above) – Susanne Richter (Carl Johan Jepson)
Lopp 5: Kissmeonceagain (e. Varenne) – Bengt Oltorp (Peter Ådefors)
Lopp 6: Grandfather Bill (e. Cantab Hall) – Björn Goop
Lopp 7: Mellby Glorious (e. Going Kronos) – Björn Goop
Lopp 8: Lundrapp (e. Elding) – Knut Erland Lund (Björn Goop)
Lopp 9: Let’s Go Ernie (e. Hard Livin) – Nathalie Blom

Lira nästa gång: Mårten Marje (1) fick ett lite småstruligt lopp men avslutade jättebra som trea och bör passas i framledes.
Lira nästa gång: Stålvilma (2) drog på i stor ledning och höll fint som tvåa där hon över upploppet fick ge sig för en duktig Valle Oda.

BJÖRN MARTINSSON

ANNONS

Ämnen i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.